Απόψεις|26.04.2020 12:08

H πικρή αλήθεια για το μέτωπο της Λιβύης - Απούσα η ΕΕ ενώ η Τουρκία οργιάζει

Γιώργος Σκαφιδάς

Ήταν 31 Μαρτίου του 2020 όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε ότι «εγκαινιάζει την επιχείρηση IRINI για την επιβολή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης». «...Η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει παρά μόνον εάν υποστηρίζεται από ανάληψη δράσης. Η επιχείρηση αυτή θα είναι ουσιαστική και θα συμβάλει σαφώς στην προώθηση της ειρήνης στην άμεση γειτονιά μας, μέσω μόνιμης κατάπαυσης του πυρός» δήλωνε τότε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Έναν μηνα μετα, οι πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη όχι μόνο δεν έχουν καμφθεί αλλά και εντείνονται, με τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από την Τουρκία Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Φαγιέζ αλ Σάρατζ να σημειώνουν μάλιστα νίκες ενάντια στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ.

«Η Τουρκία έστειλε F-16 πάνω από τις λιβυκές ακτές, καθώς ενισχύει την εμπλοκή της στον συριακό εμφύλιο» έγραφε ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, ανταποκριτής των «Times» του Λονδίνου, στις 21 Απριλίου, υπογραμμίζοντας μάλιστα με νόημα ότι στις τουρκικές «ασκήσεις» πήραν μέρος και KC135R, αεροσκάφη δηλαδή εναέριου ανεφοδιασμού (δείγμα του ότι οι Τούρκοι όντως εξετάζουν εάν και κατά πόσο θα μπορούσαν να υποστηρίξουν αεροπορικές επιχειρήσεις τόσο μακριά από τα εδάφη τους χωρίς τη βοήθεια του ΝΑΤΟ).

«Η τουρκια αντιστρεφει τα δεδομένα στον πόλεμο της Λιβύης» έγραφε το Bloomberg στις 17 Απριλίου, (προ)βλέποντας κέρδη για την πλευρά του Σάρατζ. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυνάμεις της κυβέρνησης της Τρίπολης, με τη βοήθεια της Τουρκίας και του στρατιωτικού εξοπλισμού που τέθηκε στο έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν εξασφαλίσει σημαντικά κέρδη» συμφώνησε η αναλύτρια Κλαούντια Γκατσίνι, μιλώντας στο Al Jazeera στις 22 Απριλίου.

Όσο για τους Ευρωπαίους, εκείνοι... ακόμη αναζητούν το προσωπικό και τα μέσα που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση IRINI, με την κρίση της πανδημίας να έχει προφανώς, εν τω μεταξύ, μονοπωλήσει το ενδιαφέρον, εκτοπίζοντας κάθε άλλο θέμα. Η πρώτη σχετική συζήτηση στη γερμανική ομοσπονδιακή Βουλή έγινε μόλις την περασμένη Πέμπτη 23 Απριλίου.

Η πικρή αλήθεια είναι, όμως, ότι μέχρι να καταφέρουν οι Ευρωπαίοι να συμφωνήσουν στα… διαδικαστικά, τις εξελίξεις στην ευρύτερη ευρωπαϊκή γειτονιά θα τις ρυθμίζουν άλλες χώρες, διεκδικώντας μάλιστα ρόλο περιφερειακών δυνάμεων. Δυστυχώς κάπως έτσι ήταν τα πράγματα και πριν από την πανδημία…

ΤουρκίαΕΕεπιχείρηση ΕΙΡΗΝΗΦαγιέζ Αλ ΣάρατζΛιβύηΧαλίφα ΧαφτάρIRINI