Απόψεις|01.05.2020 15:58

Κορώνα ή γράμματα

Άντζελα Ζιούτη

Τελικά, αποφασίστηκε. Στα μέσα Ιουνίου θα διεκδικήσουν οι μαθητές της γ’ λυκείου την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η είδηση γέμισε ανακούφιση δεκάδες χιλιάδες γονείς που αγωνιούν για την είσοδο του παιδιού τους στο Πανεπιστήμιο. Ναι, το σπλάχνο τους θα λάβει φέτος μέρος στις πανελλαδικές. Ακόμη και αν η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε κοινωνική και οικονομική αναστάτωση. Μετά από ώριμη σκέψη που περιλαμβάνει αναζήτηση οδηγών σπουδών και ανάγνωση αφιερωμάτων στον τύπο για τα σύγχρονα επαγγέλματα και τις δουλειές του μέλλοντος, ο υιός - υποψήφιος φοιτητής, θα πετάξει το «κέρμα» στον αέρα και θα περιμένει να δει τι θα φέρει: κορώνα ή γράμματα, όταν με το καλό βγουν τα αποτελέσματα.

Αφού θα εισαχθεί σε μία σχολή που δεν την ήξερε καν, αλλά του φάνηκε σπουδαία από τον τίτλο. Παραδείγματος χάρη, τμήμα Δασολογίας και διαχείριση περιβάλλοντος και φυσικών πόρων στην Ορεστιάδα. Το ίδιο και στους γονείς.

«Να πας, να πας…», θα του πει η μαμά εντυπωσιασμένη και θα του δώσει ένα φιλάκι στο μάγουλο. Τα ψέματα τελείωσαν. Πρέπει να ετοιμάσει τις βαλίτσες για την δύσκολη και ανοδική πορεία προς τη μόρφωση.

Θα φορτώσουνε τίγκα το πορτ μπαγκάζ και θα ξεκινήσουν όλοι μαζί για Ορεστιάδα. Ο μπαμπάς με το καφέ γιλέκο στο τιμόνι, η μαμά με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά συνοδηγός, και ο κανακάρης στο πίσω κάθισμα θα ακούει από τα ακουστικά Metallica. Tις πρώτες μέρες θα κοιμούνται σε κάποιο φτηνό ξενοδοχείο, ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρουν ένα διαμέρισμα μέσα στην πόλη.

Τα επόμενα χρόνια ο μπαμπάς θα κάνει και δεύτερη δουλειά, η μαμά θα πάει σε ταχύρρυθμο πρόγραμμα να μάθει να φτιάχνει φο μπιζού στο σπίτι για να βοηθάει στον επιβαρυμένο πλέον οικογενειακό προϋπολογισμό και ο «φωτισμένος νους» του υιού θα ασχολείται με την καλλιέργεια και προαγωγή της Δασολογικής επιστήμης δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην κατεύθυνση της διαχείρισης των φυσικών πόρων και ως νέος επιστήμονας θα μελετά, θα ερευνάει, θα κατανοεί και θα εφαρμόζει σύγχρονες μεθόδους για την ανάπτυξη, βελτίωση, προστασία και διαχείριση των δασών και δασικών εκτάσεων και του φυσικού περιβάλλοντος στη μακρινή Ορεστιάδα.

Θα πληρώνει ενοίκιο, φαγητό, ρεύμα και νερό. Και τα ρημάδια τα λεφτά δεν θα του φτάνουν. Γιατί η ελληνική οικονομία θα έχει απορροφήσει τους μεγάλους κραδασμούς που δέχεται από την πανδημία και τον κίνδυνο ύφεσης που διαγράφεται στον ορίζοντα. Θυμίζοντας ένα δάσος που πήρε φωτιά.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020