Το στοίχηµα για ένα νέο «ελληνικό θαύµα»
Μιχάλης ΙγνατίουΗ μία μετά την άλλη οι χώρες καλούν εµµέσως τους πολίτες τους να ξεχάσουν τις διακοπές τους στο εξωτερικό και να περιοριστούν στον εσωτερικό τουρισµό. Είναι µια λογική εξέλιξη εν µέσω της πανδηµίας του κορονοϊού, που δεν προβλέπεται ότι θα νικηθεί µέχρι το καλοκαίρι. Η µόνη χώρα η οποία φαίνεται ότι ξεµπερδεύει ανώδυνα -αν και ελάχιστοι άνθρωποι πιστεύουν τους αριθµούς που ανακοινώνει είναι η Κίνα, από την οποία και ξεκίνησε η επιδηµία. Ηθεληµένα ή όχι, βάσει σχεδίου ή όχι, ο «κινεζικός δράκος» έχει καταφέρει να γονατίσει τον πλανήτη.
Γι' αυτό τον λόγο και οι αµερικανικές µυστικές υπηρεσίες µελέτησαν επισταµένα όλες τις πληροφορίες που έχουν στη διάθεσή τους και κατέληξαν σε ένα πρώτο συµπέρασµα µε το οποίο διαφωνεί ο µόνιµα θυµωµένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραµπ: «Ο ιός», υποστηρίζουν, «δεν δηµιουργήθηκε από τον άνθρωπο, ούτε έχει τροποποιηθεί γενετικά». Οχι µόνο οι µυστικές υπηρεσίες αλλά και οι δεξαµενές σκέψεις στην Ουάσιγκτον έχουν εστιάσει στη διαπίστωση ότι ένας ιός µπόρεσε να υποτάξει τον πλανήτη. Το ερώτηµα που τίθεται είναι τι άλλο ακολουθεί... Θα είναι ένας νέος ιός µε στόχο την Κίνα ή η κλιµατική αλλαγή, η οποία δηµιούργησε δύο στρατόπεδα φανατικών; Και οι δύο πλευρές καταφεύγουν στην καταστροφολογία, αλλά δεν προσφέρουν προτάσεις για να αποφευχθεί εκείνο το οποίο στην πραγµατικότητα τρέµουν.
Οι απώλειες για τις χώρες και τους λαούς είναι τεράστιες και ο κίνδυνος καθολικής κατάρρευσης της διεθνούς οικονοµίας είναι ορατός. Λόγω της παγκοσµιοποίησης και της σύνδεσης µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο των οικονοµιών σε παγκόσµιο επίπεδο, η µία χώρα θα παρασύρει την άλλη. Και η απειλή είναι µεγαλύτερη για τις δυτικές χώρες, οι οποίες και υπηρετούν ακόµα τη δηµοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Εκτός αν η Αµερική και η Ευρωπαϊκή Ενωση έβρισκαν τον δρόµο να συνεργαστούν και να κρατήσουν η µία την άλλη πάνω από το νερό. Αυτήν τη στιγµή δεν προβλέπεται καν η ευρωπαϊκή συλλογική αντίδραση.
Πόσω μάλλον η σύζευξη στο αµερικανικό άρµα και η συνεργασία στο δυτικό στρατόπεδο, που θα τους έδινε ένα προβάδισµα απέναντι στη «λαίµαργη» Κίνα. Το βασικό ζήτηµα είναι η προστασία των κατακτήσεων όλων µας. Και πάνω απ’ όλα της δηµοκρατίας. Η Κίνα είναι µια κοµµουνιστική δικτατορία και οι πολίτες της κλεισµένοι σε µια απέραντη φυλακή. Αν δεν αντισταθεί η ∆ύση, που σε αυτή την κρίσιµη στιγµή δεν είναι ενωµένη, η φυλακή θα επεκταθεί όπου η Κίνα εισβάλει µε τις αµφιλεγόµενες επενδύσεις της. Απαιτείται προσοχή.
Το θέμα του τουρισµού είναι κρίσιµο για την πατρίδα µας. Χρειάζεται οργάνωση, µεθοδικότητα αλλά και φαντασία. Ο εσωτερικός τουρισµός δεν είναι µόνο µια κάποια λύση, όπως έγραψε ο ποιητής, αλλά η λύση. Αν η Ελλάδα δείξει την ίδια πειθαρχία και αποτελεσµατικότητα, θα µπορούσε να εξελιχθεί σε όαση ασφάλειας για τους Ελληνες και ξένους πολίτες που θα βοηθούσαν να κινηθεί η ελληνική οικονοµία. Θα µπορούσε να είναι η έκπληξη και το θέµα µιας νέας συζήτησης για το «ελληνικό θαύµα» στα διεθνή ΜΜΕ.
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ