«Πύργος της Βαβέλ» η ελληνική διπλωματία στο Συριακό
Γιώργος ΣκαφιδάςΜια πρέσβης «επιστρέφει» (γιατί στην πραγματικότητα δεν επιστρέφει αφού θα βρίσκεται στην Αθήνα) σε εκείνη την περιοχή από την οποία είχε τραπεί σε φυγή προ εννέα ετών, «κυνηγημένη» τότε λόγω πολέμου. Δεν «επιστρέφει», όμως, ως πρέσβης αλλά ως ειδικός απεσταλμένος. Ως ειδικός απεσταλμένος της Ελλάδας για μια περιοχή στην οποία όμως μόλις πριν από λίγους μήνες το ελληνικό κράτος είχε ορίσει έναν άλλον διπλωμάτη όχι ως ειδικό απεσταλμένο αλλά ως πρέσβη. Η πρέσβης επιστρέφει, δηλαδή, όχι ως πρέσβης αλλά ως ειδικός απεσταλμένος στη θέση ενός άλλου πρέσβη που είχε αποφασιστεί προ μηνών να γίνει πρέσβης και όχι ειδικός απεσταλμένος αλλά δεν έγινε…
Ηχεί μπερδεμένο, μάλλον επειδή είναι.
Το εάν η Ελλάδα έπρεπε ή όχι να τα μαζέψει και να φύγει από τη Δαμασκό το 2011 λόγω του πολέμου είναι κάτι γύρω από το οποίο οι απόψεις διίστανται. Για την ιστορία, πάντως, υπήρξαν ευρωπαϊκές χώρες που δεν έφυγαν καν από τη Συρία παρά τον πόλεμο και άλλες που μετέφεραν μέρος των διπλωματών τους στη Βηρυτό, την πρωτεύουσα του Λιβάνου.
Ωστόσο… ό γέγονε, γέγονε.
Εννέα χρόνια μετά (και ενώ το ελληνικό κράτος συνεχίζει να πληρώνει ενοίκιο για το κτήριο της πρεσβείας στη Δαμασκό), στις 5 Μαΐου του 2020, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μας ενημερώνει ότι «με απόφαση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, η Πρέσβυς Τασία Αθανασίου ορίζεται ως Ειδικός Απεσταλμένος του Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Συρίας». «Η Πρέσβυς Τ. Αθανασίου έχει διατελέσει Πρέσβυς της Ελλάδας στη Δαμασκό από το 2009 έως το 2012, οπότε και επέβλεψε την αναστολή λειτουργίας της εκεί διπλωματικής μας αρχής που είχαν υπαγορεύσει οι τότε συνθήκες ασφαλείας», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «στην εντολή της» κυρίας Αθανασίου «θα περιλαμβάνονται επαφές αναφορικά με τις διεθνείς πτυχές του Συριακού και τις συναφείς ανθρωπιστικές δράσεις, καθώς και ο συντονισμός ενεργειών ενόψει των διαμορφούμενων προσπαθειών ανοικοδόμησης της Συρίας».
Για την ιστορία, απλώς να σημειωθεί ότι η κυρία Αθανασίου είναι η διπλωμάτης (και πρέσβης της Ελλάδας στη Ρωσία για λίγες ημέρες) την οποία η νυν ηγεσία του ΥΠΕΞ είχε ανακαλέσει πρόωρα από την πρεσβεία της Ελλάδας στη Μόσχα το 2019, μόλις λίγες ημέρες έπειτα από την επίδοση των διαπιστευτηρίων της στον πρόεδρο Πούτιν. «Η απόφαση του (σ.σ. Νίκου Δένδια) να απομακρύνει την κα Αθανασίου, Πρέσβη της Ελλάδας στη Μόσχα, που μόλις πριν από 20 ημέρες (!) παρέδωσε τα διαπιστευτήριά της, προσωπικά, στον Πρόεδρο της Ρωσίας, εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς», σημείωνε σε ανακοίνωσή του τον Ιούλιο του 2019 ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυρία Αθανασίου (πρώην πρέσβης της Ελλάδας σε Συρία, Ρώμη και Ρωσία και νυν ειδική απεσταλμένη της Ελλάδας για θέματα Συρίας) ήταν η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του κυρίου Κοτζιά την περίοδο που ο τελευταίος ήταν υπουργός Εξωτερικών, μια περίοδο κατά την οποία το ελληνικό ΥΠΕΞ υπενθυμίζεται πως είχε συγκρουστεί και με τη Ρωσία (απελάσεις κλπ.) στην οποία Ρωσία όμως η κυρία Αθανασίου θα διοριζόταν αργότερα πρέσβης.
Ό,τι έγινε, έγινε, θα πει κανείς. Δεκτό.
Τους περασμένους μήνες, ωστόσο, έγινε και κάτι άλλο. Η Ελλάδα αποφάσισε να αποκτήσει ξανά διπλωματική εκπροσώπηση στη Συρία, όχι στη Δαμασκό αλλά μέσω Βηρυτού, με πρέσβη τον Νικόλαο Πρωτονοτάριο. Οι μήνες πέρασαν αλλά ο κύριος Πρωτονοτάριος επί της ουσίας δεν ανέλαβε. Εκείνη που αναλαμβάνει πλέον χρέη ειδικού απεσταλμένου του υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Συρίας είναι η κυρία Αθανασίου, με την υποσημείωση βέβαια ότι οι ειδικοί απεσταλμένοι συνεχίζουν να έχουν ως έδρα τους την… Αθήνα.
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ