Κι ύστερα ήρθε το κοινωνικό μέρισμα
Άντζελα ΖιούτηΤρία εισοδηματικά όρια, τα οποία αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τα άτομα που απαρτίζουν το ωφελούμενο νοικοκυριό, και μία σειρά επιπλέον κριτηρίων, όπως η ασφάλιση, ο τόπος διαμονής και η περιουσία, θα καθορίζουν το ύψος του κοινωνικού μερίσματος. Ναι. Το μέρισμα να δοθεί σε 3,5 εκατομμύρια ωφελούμενους έως το τέλος του έτους.
Φέτος δηλαδή ο Αϊ-Βασίλης δεν θα μπει από την καμινάδα, αλλά από την ειδική πλατφόρμα στο Διαδίκτυο που πρέπει να συμπληρώσουν οι χιλιάδες δικαιούχοι. Φυσικά, βασικό κριτήριο για την ένταξη του νοικοκυριού στους δικαιούχους, όπως και για το ύψος του μερίσματος που δικαιούται, θα είναι το φορολογητέο εισόδημα όλων των μελών του.
Αφού συμπληρωθούν ηλεκτρονικά όλα τα στοιχεία, στο τέλος προστίθεται και ο αριθμός λογαριασμού IBAN της τράπεζας όπου διατηρεί λογαριασμό ο κάθε δικαιούχος. Άραγε το σύστημα θα δεχτεί την αίτηση; Η αγωνία μεγάλη, αλλά δεν κρατάει πολύ. Αμέσως μετά την οριστική υποβολή της αίτησης, ο πολίτης θα ενημερωθεί αυτόματα για την έγκριση ή την απόρριψή της, καθώς και για το ύψος της παροχής.
Μια παροχή που έρχεται να κλείσει «τρύπες» στον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μια ένεση στον επί χρόνια οικονομικά ασθενή. Κάποιοι θα πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα πριν τους το κόψει η ΔΕΗ. Οι συνταξιούχοι θα δώσουν χαρτζιλίκι στα εγγόνια τους. Κάποιοι άλλοι θα αγοράσουν με αυτό γαλοπούλα και μελομακάρονα. Πλησιάζουν και τα Χριστούγεννα.
Οικογένειες στις οποίες εργάζεται στην καλύτερη περίπτωση μόνο ένας, μακροχρόνια άνεργοι που ψάχνουν δουλειά αλλά δεν βρίσκουν, μαγαζάτορες που δεν αντέχουν τα δυσβάσταχτα έξοδα και κλείνουν, χαμηλοσυνταξιούχοι που τα ρημάδια δεν φτάνουν ούτε για το πετρέλαιο.
Το κοινωνικό μέρισμα είναι σαν να ρίχνεις ένα ποτήρι νερό σε ένα δέντρο που ξεράθηκε. Η αξιολόγηση του βιοτικού επιπέδου των νοικοκυριών έγινε βάσει όλων των κριτηρίων που ήταν διαθέσιμα στις Αρχές. Εισόδημα, ακίνητη περιουσία, κινητή περιουσία, τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης. Ωστόσο, το ζητούμενο παραμένει πάντα όχι η αξιολόγηση, αλλά η καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών.
Κι αν το βιοτικό επίπεδο υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη το εισόδημα, το κόστος ζωής και την αγοραστική δύναμη, τότε η χώρα μας δεν διεκδικεί σίγουρα μια καλή θέση στην κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.
Με την οικονομική κρίση να απλώνεται στην Ελλάδα με γοργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ξεφεύγουμε κατά πολύ από το όραμα της σταθερότητας και της ευμάρειας. Βιώνοντας πολύ έντονα το φαινόμενο της φτώχειας, της ανεργίας, των κοινωνικών ανισοτήτων και αναταραχών. Έτσι κι αλλιώς η φτώχεια είναι το άλλο πρόσωπο της βίας
- Αυτονόητη η κυκλοφορία τρένων μόνο στα τμήματα με έγκριση ασφαλείας - Νέα πρόστιμα σε ΟΣΕ και Hellenic Train
- «Βαθμό» στους...καθηγητές τους θα βάλουν οι φοιτητές - Θα κρίνουν τον τρόπο διδασκαλίας, τη μεταδοτικότητα και την προθυμία
- Απίστευτη καταγγελία: Πήραν το 100 για περιστατικό κλοπής και αρνήθηκε να πάει - «Μας είπαν δεν μπορούν να έρθουν»
- Από τη Μαρία Κάλλας στον Στέλιο Καζαντζίδη και τον Γκαμπίτο: Βιογραφίες που φωτίζουν το χθες και εμπνέουν το σήμερα