Απόψεις|20.12.2018 14:23

Ο καιρός των Σκοπίων

Έθνος Γνώμη

Πράγµατι, θα ήταν παράδοξο -και δεκτικό µεγάλων αµφισβητήσεων- να αποκτήσουν όλοι οι πολίτες της FYROM «µακεδονική» ιθαγένεια, από τη στιγµή που είναι γνωστό ότι πρόκειται για ένα πολυεθνικό κράτος.

Με τη συγκεκριµένη τροπολογία καταρρίπτεται οριστικά ο µύθος περί µακεδονικής εθνότητας, που προσπάθησαν να καλλιεργήσουν οι ηγεσίες της γειτονικής χώρας µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο – και κυρίως από την ανεξαρτητοποίησή της και εντεύθεν.

Κάτι που είναι ιδιαίτερα σηµαντικό, µια και εντέλει -και πέραν των δεδοµένων ελληνικών θέσεων- αφορά τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ισοπολιτείας στο κράτος των Σκοπίων.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι η σηµερινή ηγεσία της FYROM έχει να δώσει και άλλες εξηγήσεις – ειδικά για τα όσα ρητά ισχυρίστηκε ο κ. Ζόραν Ζάεφ εν µέσω συνταγµατικής αναθεώρησης περί «Μακεδόνων του Αιγαίου», κάτι που δικαίως ερµηνεύεται στη χώρα µας ως µια προσπάθεια να «κλείσει το µάτι» στους αλυτρωτικούς.

Προφανώς η Συµφωνία των Πρεσπών δεν έχει την παραµικρή αναφορά σε τέτοια ζητήµατα, αλλά οι λόγοι του πρωθυπουργού δεσµεύουν κάθε χώρα. Εποµένως, η απαίτηση για εξηγήσεις και διασαφηνίσεις παραµένει, ενόσω η συνταγµατική αναθεώρηση στα Σκόπια δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί.

Συμφωνία των Πρεσπών