Απόψεις|22.12.2018 19:12

«Μπούµερανγκ» οι λεονταρισµοί της Τουρκίας

Έθνος Γνώμη

Ενότητα, αποφασιστικότητα και ψυχραιµία. Αυτό ήταν το αποτέλεσµα που έφεραν στην εσωτερική πολιτική σκηνή οι δεκάδες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από την πλευρά της Τουρκίας. Το πιστοποίησε µε σαφήνεια το Εθνικό Συµβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, που συνεδρίασε χθες. Προφανώς, δεν ήταν αυτός ο στόχος της Αγκυρας. Οµως οι προσπάθειές της να «θολώσουν» τα δεδοµένα που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο πέφτουν στο κενό. Για πολλοστή φορά η τουρκική κυβέρνηση καταγράφεται από τη διεθνή κοινότητα ως ένας παράγοντας αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή.

Την ίδια στιγµή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε Ισραήλ και Σερβία µιλά συνεχώς για «σταθερότητα» και «ασφάλεια», οµνύοντας στον σεβασµό του διεθνούς δικαίου. Η ελληνική πλευρά ξεκαθαρίζει ότι δεν στοχεύει να ακολουθήσει το µονοπάτι της έντασης, σε αντίθεση µε τη γείτονα. Τονίζει, όµως, ότι δεν υστερεί σε βούληση και δυνατότητες προάσπισης των εθνικών συµφερόντων της. ∆ιαθέτει την απαραίτητη αποτρεπτική ισχύ.

Η όξυνση της αντίθεσης των δύο αντιλήψεων γίνεται προφανώς αντιληπτή τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Ουάσιγκτον, καθώς και σε κάθε άλλο διεθνές κέντρο. Για ακόµη µία φορά οι τουρκικοί «λεονταρισµοί» αναµένεται να λειτουργήσουν ως «µπούµερανγκ» µεσοπρόθεσµα, θίγοντας τη διεθνή εικόνα της Αγκυρας. Σε µια περίοδο που κάθε άλλο παρά ήσυχα είναι τα πράγµατα στο εσωτερικό και σ τα νότια σύνορά της.

Τουρκία παραβιάσεις