Η αριθμητικοί των Πρεσπών: 151 λόγοι για µία συµφωνία
Χρήστος ΜαχαίραςΓια να γοητευτεί κανείς από την επιρροή που ασκούν τα µαθηµατικά στην πολιτική δεν χρειάζεται να έχει εντρυφήσει στη θεωρία των παιγνίων. Στα κατά πολύ απλούστερα παιχνίδια της πολιτικής καθηµερινότητας η συνδροµή των αριθµών αποδεικνύεται αναντικατάστατη. Χωρίς αυτούς, η σεναριολογία θα ήταν είδος άγνωστο και οι πολιτικές εκτιµήσεις παραµύθι χωρίς δράκο.
Η δεξαμενή
Στην περίπτωση της Συµφωνίας των Πρεσπών, όπου η πολιτική αριθµητική έχει την τιµητική της, η κοινή γνώµη κοντεύει να µάθει απέξω και ανακατωτά ακόµα και τα… πατρώνυµα όσων φέρονται διατεθειµένοι να υπερψηφίσουν ή να καταψηφίσουν, σε έναν χορό πιθανολογήσεων που έχει στηθεί γύρω από τον µαγικό αριθµό 151. Αν και για να κυρωθεί η συµφωνία από την ελληνική Βουλή δεν απαιτείται απόλυτη, αλλά σχετική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να ακούσουν γι’ αυτό το ενδεχόµενο, έχοντας πλήρη αίσθηση των πολιτικών κραδασµών που θα προκαλέσει.
Εκτιµούν, έτσι, ότι «οι αριθµοί βγαίνουν» και ξεκινούν να προσθέτουν βουλευτές από τον αριθµό 148, καθώς δεν θεωρούν δεδοµένους µόνο τους 145 του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τρεις ακόµα βουλευτές -οι δύο είναι γυναίκες υπουργοί- που έχουν ήδη εκδηλωθεί µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Αποµένουν τρεις θετικές ψήφοι, οι οποίες µπορούν να προέλθουν είτε από τη δεξαµενή του µεσαίου χώρου είτε από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, ενώ δεν µπορεί να αποκλειστεί και η πιθανότητα της έκπληξης, όπως συνέβη πρόσφατα µε τον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Γιάννη Σαρίδη, ο οποίος στήριξε τον προϋπολογισµό.
Το «αίνιγμα»
Το εντυπωσιακό του πράγµατος και κατά πολλούς αξιοπερίεργο είναι ότι την εκτίµηση περί σχηµατισµού απόλυτης πλειοψηφίας δεν εκφράζει µόνο η κυβέρνηση, αλλά και ο... Αδωνις Γεωργιάδης (συνέντευξη στον News 24/7), ενώ παρόµοια είναι η εκτίµηση και του Ευάγγελου Βενιζέλου (ΣΚΑΪ). Ο Αδωνις, µάλιστα, έσπευσε προ ηµερών να δηλώσει ότι η συµφωνία θα υπερψηφιστεί από 151 βουλευτές, ακόµα και αν δεν την ψηφίσει το Ποτάµι, προεξοφλώντας ότι θα τη στηρίξουν, µεταξύ άλλων, και πέντε βουλευτές που κατονόµασε, οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Κατερίνα Παπακώστα, Σπύρος ∆ανέλλης και ίσως, όπως είπε, ο Σπύρος Λυκούδης.
Πιστεύει, άραγε, ο αντιπρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας ότι οι συσχετισµοί είναι όπως τους περιγράφει και επιχειρεί να µεταφέρει σε άλλο γήπεδο την αντιπαράθεση ή επιδιώκει να δηµιουργήσει κλίµα εφησυχασµού, γνωρίζοντας ότι στο παρασκήνιο επωάζονται εξελίξεις που µπορούν να ανατρέψουν τις ισορροπίες; Οπως και να ’χει, η περίπτωση Θεοχάρη, που µετακινήθηκε από το «ναι στις Πρέσπες» στο «ναι στη Ν∆», δείχνει ότι µέχρι να έρθει προς κύρωση η συµφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο ενδέχεται να υπάρξουν µετακινήσεις και αναθεωρήσεις ικανές να αλλάξουν την κοµµατική αριθµητική. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το κλειδί της κύρωσης φαίνεται να κρατά ο Σταύρος Θεοδωράκης, αφού αν ο ίδιος και ο Γιώργος Μαυρωτάς υπερψηφίσουν τη συµφωνία, το 151 plus πρέπει να θεωρείται βέβαιο.
Καθαρό σκορ
Αυτό που δεν έχει γίνει ίσως απολύτως αντιληπτό είναι ότι η υπερψήφιση της συµφωνίας, ακόµα και µε σχετική πλειοψηφία, κυρώνει το περιεχόµενό της και παράγει νοµικές συνέπειες. Η κυβέρνηση είναι προφανές ότι δεν επιθυµεί µια «ατελή» υπερψήφιση, που θα αφήσει ανοιχτό το κεφάλαιο των πάσης φύσεως αµφισβητήσεων. Επιδιώκει, αντίθετα, τον σχηµατισµό απόλυτης πλειοψηφίας, γνωρίζοντας ότι µόνο ένας καθαρός συσχετισµός υπέρ της συµφωνίας θα κλείσει τελεσίδικα το θέµα και θα ανοίξει την ατζέντα της δηµόσιας αντιπαράθεσης σε θεµατικές, όπως αυτή της οικονοµίας, που ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του θεωρούν ευνοϊκές.
Του ύψους...
Η καλή εκδοχή για την κυβέρνηση θέλει τη συµφωνία να περνάει µε 151 και πλέον ψήφους – χωρίς τη στήριξη του Πάνου Καµµένου και των βουλευτών των ΑΝΕΛ που θα τον ακολουθήσουν. Το τι θα συµβεί από εκεί και πέρα αποτελεί αντικείµενο ποικίλων σεναρίων, µε το δηµοφιλέστερο να φέρει τον πρωθυπουργό να ζητά την ψήφο εµπιστοσύνης της Βουλής. Κατά το ίδιο σενάριο, εάν η πρόταση της κυβέρνησης συγκεντρώσει την πλειοψηφία των παρόντων -ενδεχόµενο ορατό, καθώς υπάρχουν βουλευτές, όπως ο Κώστας Ζουράρις, που θα στηρίξουν την κυβέρνηση ακόµα κι αν δεν έχουν υπερψηφίσει τη συµφωνία- ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να προχωρά σε ανασύνθεση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και ανασχηµατισµό.
& του βάθους
Αν τα πράγµατα κινηθούν σε άλλη τροχιά και οι τέσσερις βουλευτές του Ποταµιού που βλέπουν θετικά τη συµφωνία δεν ταχθούν συντεταγµένα υπέρ της ψήφισής της, το κοµµατικό σύστηµα ενδέχεται να βρεθεί στη δίνη απρόοπτων εξελίξεων. Σε αυτήν την περίπτωση και εφόσον δεν διασφαλιστεί έστω η συγκατάθεση µεµονωµένων βουλευτών, η κυβέρνηση θα αντιµετωπίσει το δίληµµα να κυρώσει µε σχετική πλειοψηφία τη συµφωνία ή να τη µεταθέσει χρονικά, ενώ η αξιωµατική αντιπολίτευση θα συνειδητοποιήσει ότι απειλείται αίφνης να βρεθεί µε τη βόµβα του «Μακεδονικού» στα χέρια. Το κρισιµότερο είναι, όµως, ότι η χώρα θα βρεθεί απέναντι στη διεθνή κοινότητα, που θα αντιµετωπίσει µια τέτοια εξέλιξη ως παράµετρο αστάθειας στην περιοχή, την ώρα που ο Ζάεφ θα έχει περάσει διά πυρός και σιδήρου όλα τα προαπαιτούµενα της συµφωνίας
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»