Αμφιβόλου σημασίας η συμφωνία Τελ Αβίβ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
Ευάγγελος ΒενέτηςΗ συμφωνία μεταξύ του Τελ Αβίβ και του Αμπού Ντάμπι για την σύναψη διπλωματικών σχέσεων μεταξύ τους καθιστά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την τρίτη αραβική χώρα που αναγνωρίζει διπλωματικά το Ισραήλ μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία από το 1948 μέχρι σήμερα. Η άρνηση του αραβικού και του μεγαλύτερου μέρους του ισλαμικού κόσμου να αναγνωρίσουν κρατική υπόσταση στο Ισραήλ σχετίζεται με το Παλαιστινιακό Ζήτημα και την παράνομη κατοχή της Παλαιστίνης από το Τελ Αβίβ.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας με τα ΗΑΕ το Τελ Αβίβ επιδιώκει στο επικοινωνιακό πεδίο την σταδιακή αναγνωρισιμότητά του στον ισλαμικό κόσμο και δη στον γειτνιάζοντα αραβικό περίγυρο της Μέσης Ανατολής. Από την πλευρά τους τα ΗΑΕ αποκόμισαν οικονομικά ανταλλάγματα στον χώρο του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και επιχειρείν. Οι Παλαιστίνιοι αλλά και ο ισλαμικός κόσμος καταδίκασαν την εν λόγω συμφωνία.
Παρά την προβολή που πήρε το θέμα στα δυτικά ΜΜΕ, η εν λόγω συμφωνία δεν κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς τα ΗΑΕ διακινούν όγκο ρευστότητας αλλά δεν έχουν στρατηγικό βάθος ως χώρα λόγω της μικρής έκτασης και πληθυσμού τους. Εξάλλου ο ρόλος των ΗΑΕ δεν ήταν ποτέ κομβικός. Επίσης τα ΗΑΕ και το Τελ Αβίβ επισημοποίησαν την εδώ και χρόνια άτυπη συνεργασία τους σε επίπεδο οικονομίας, ασφάλειας και πληροφοριών. Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση των ΗΑΕ είναι μικρό λόγω του μικρού πληθυσμού τους και του ιδιαίτερου πολιτειακού τους πλαισίου. Ο αντίκτυπος όμως της ενέργειας των ΗΑΕ στην κοινή γνώμη του αραβικού και εν γένει ισλαμικού κόσμου είναι ιδιαίτερα αρνητικός.
Αντίθετα με την επικοινωνιακή προβολή του θέματος από το Τελ Αβίβ, το Παλαιστινιακό Ζήτημα δεν επηρεάζεται από την εν λόγω συμφωνία, διότι είναι οι ισλαμικές χώρες με στρατηγικό βάθος που επηρεάζουν τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό. Παράλληλα η ιστορία δείχνει ότι το Παλαιστινιακό δεν θα επιλυθεί διπλωματικά αλλά με στρατιωτικά μέσα. Κυρίως όμως η συμφωνία ΗΑΕ-Τελ Αβίβ επισπεύδει την ουσιαστικότερη εμπλοκή χωρών με στρατηγικό βάθος, όπως της Τουρκίας, στο Παλαιστινιακό και την στήριξη των Παλαιστινίων.
Εν γένει η συμφωνία του Τελ Αβίβ με τα ΗΑΕ αναμένεται να επισπεύσει την διαμόρφωση ενός ισλαμικού πολιτικού μετώπου χωρών, όπως της Τουρκίας, Λιβάνου, Συρίας, Ιράκ, Υεμένης και Ιράν στο Παλαιστινιακό. Άμεση προτεραιότητα της διεθνούς κοινότητας είναι η δημιουργία και αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους επί τη βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Όσο αργεί η ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους θα μετράει αντίστροφα η κλεψύδρα για την ειρήνη στην περιοχή με ό, τι αυτό συνεπάγεται για το μεταπολεμικό καθεστώς που έχει δημιουργηθεί στην Παλαιστίνη και την Αν. Μεσόγειο. Ήδη οι άνεμοι της γεωπολιτικής αναθεώρησης πνέουν δυνατοί…
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
- Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
- Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
- Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο