Απόψεις|07.09.2020 14:47

Η Πολεμική Αεροπορία ανατρέπει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο

Νικόλαος Παούνης

H πρόσφατη εξαγγελία για την απόκτηση περίπου 18 (ενδεχομένως και 20) αεροσκαφών Rafale F.3, έρχεται σε μια στιγμή λίγο πριν την κορύφωση της τουρκικής προκλητικότητας, κάτι το οποίο αναμένεται το επόμενο δίμηνο, ενώ από απόψεως εντάξεως κυρίου υλικού, συμβαίνει σχεδόν 15 έτη μετά την τελευταία παραγγελία για τα 30 εξελιγμένα F-16C/D block52+ Advanced M.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να έχουμε κατά νου ποια θα είναι η σύνθεση της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας σε μια δεκαετία. Το μεγαλύτερο ευτύχημα για την ελληνική πλευρά ήταν η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, κατόρθωμα κατά βάση του εβραϊκού λόμπι, το οποίο βασίστηκε στις εύλογες ανησυχίες Αμερικανών Γερουσιαστών για την απόκτηση εκ μέρους της Άγκυρας των Α/Α συστημάτων S-400. Διαφορετικά θα μιλούσαμε υπό πολύ διαφορετικές συνθήκες σήμερα, με γνώμονα την αντιμετώπιση μιας άγνωστης και υπέρτερης απειλής.

Για την ανάκτηση της ποιοτικής υπεροχής εκ μέρους της Ελλάδας, αναφέρθηκα πολύ πριν το δημοσίευμα του Forbes, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV στις 31 Αυγούστου.

Υπό τη βασική προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην αγορά των 18 - 20 μαχητικών 4+ γενιάς τύπου Rafale, τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα σχετίζονται με την μεγάλη αυτονομία του αεροσκάφους, το βαθμό κλειστής στροφής, την ικανότητα μεταφοράς δύο υποστρατηγικών βλημάτων Scalp Eg με εμβέλεια 500+ χλμ (σε συνδυασμό με το δορυφόρο Helios 2), τη μεταφορά των πυραύλων κατηγορίας BVRAAM τύπου MBDA/Meteor, οι οποίοι μπορούν να πλήξουν εχθρικά αεροσκάφη σε αποστάσεις έως 100χλμ, ενώ κάτω από την απόσταση των 60 χλμ το πλήγμα συνεπάγεται βέβαιη κατάρριψη. Το μαχητικό Rafale, ενσωματώνει πλήρεις αντιπλοϊκές δυνατότητες εξαιτίας της αξιοποίησης των βλημάτων AM-39 Exocet.

Τα 18 - 20 Rafale έρχονται να προστεθούν στα 84 F-16C/D block70 Viper, 24 Mirage2000-5Mk2 και στα 69 F-16/D block30/50. Δηλαδή ο ελληνικός αεροπορικός στόλος την επόμενη πενταετία θα διαθέτει περίπου 195-200 προηγμένα μαχητικά, ενώ η έλευση των Rafale θα επιταχύνει τις διαδικασίες απόσυρσης των 16 Mirage2000EGM/BGM, και των 33 F-4E PI. Τέλος η Ελλάδα προσανατολίζεται στην κατεύθυνση εμπλοκής και στο πρόγραμμα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35.

Η Τουρκική αεροπορία μετά την αποπομπή από το πρόγραμμα των F-35, αντιμετωπίζει πρόβλημα αντικατάστασης όλων των παλαιών μαχητικών (περίπου 38-40 F-4E Terminator & 37 F-16C/D block30), ενώ το πρόγραμμα CCIP προσέδωσε για μια δεκαετία ποιοτική υπεροχή και ομογενοποίηση στο στόλο των τουρκικών μοιρών F-16 (αναβαθμίστηκαν 208 αεροσκάφη), αλλά σύντομα τα ελληνικά F-16 θα αποτελούν την πιο σύγχρονη έκδοση του μαχητικού στην Ευρώπη (και όχι μόνο).

Τα τουρκικά αεροσκάφη βρίσκονται στο επίπεδο των 30 ελληνικών advanced, θα υστερούν τεχνολογικά δηλαδή, έναντι των Rafale και των Viper. Η Τουρκία τη δεδομένη στιγμή, δεν έχει πρόσβαση στην τεχνολογία αιχμής της Δύσης, και μέχρι την ανάπτυξη του εγχώριου TF-X, θα πορευθεί με τον υπάρχων στόλο, εκτός και αν οι άριστες σχέσεις με την καγκελαρία την οδηγήσουν στην απόκτηση μικρού αριθμού Eurofighter/Typhoon με στόχο να ισοσκελίσει το ποιοτικό χάσμα εξαιτίας της έλευσης των Rafale. Οψόμεθα!

Έτσι η Ελλάδα θα ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων υπέρ της, και η ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας θα έγκειται στην αλλαγή δόγματος εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται να αυξηθεί το αίσθημα ασφάλειας του ελληνικού λαού.

μαχητικά αεροσκάφηκρίση στη ΜεσόγειοRafaleΠολεμική Αεροπορία