Απόψεις|17.09.2020 21:06

Παναγόπουλος: Αυξημένη ανησυχία της κοινωνίας, σταθερή κυριαρχία Μητσοτάκη

Κώστας Παναγόπουλος

Έντονες και ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες μεταβολές, σε επίπεδο κοινωνικών δεικτών, αλλά και σταθερότητα του πολιτικού περιβάλλοντος, αποτυπώνει η «OPEN ΕΡΕΥΝΑ» του μηνός Σεπτεμβρίου.

Ξεχωρίζουν:

  1. Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του δείκτη αισιοδοξίας (- 16 από -13 τον Ιούλιο και +2 τον Ιούνιο). Όπως φαίνεται από την άνοδο στην πρώτη θέση των προβλημάτων της πανδημίας, τη μείωση κατά 23 μονάδες της ικανοποίησης για τα μέτρα αντιμετώπισης της, αλλά και τη σχετικά χαμηλή ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στη Θεσσαλονίκη από τον πρωθυπουργό, ο συνδυασμός έξαρσης της πανδημίας και οικονομικής αβεβαιότητας, αυξάνει την ανησυχία των πολιτών.
  2. Η θετική (για τα δεδομένα του συγκεκριμένου δείκτη), συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης, που παραμένει σταθερός στα επίπεδα των προηγούμενων μηνών βαθμολόγησης 5,9 στα 10 και το 55% να την βαθμολογεί με 6 και πάνω, η κυβέρνηση συνεχίζει να είναι αποδεκτή από την κοινωνία.
  3. Η σταθερή κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη, που, παρά τη μείωση κατά 5% σε σχέση με τον Ιούλιο, συγκεντρώνει πολύ υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης (44%), έναντι του Αλέξη Τσίπρα (22%).
  4. Η ανησυχία για τα Ελληνο-Τουρκικά, που αποτελούν το τρίο κατά σειρά πρόβλημα για την κοινωνία (με άνοδο 11%), αλλά και η θετική αξιολόγηση από 6 στους 10 τόσο της στάσης της Ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και όσων εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη για το εξοπλιστικό πρόγραμμα και γενικότερα τις ένοπλές δυνάμεις.
  5. Η σταθερότητα της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου. Σημειώνω και πάλι ότι η αξία της καταγραφής αυτής είναι σχετική όταν απέχουμε πολύ από εκλογές, είναι όμως πολύ σημαντικό το ότι μετά από 14 μήνες διακυβέρνησης και ένα δύσκολο καλοκαίρι, τα ποσοστά της ΝΔ παραπέμπουν σε μεγαλύτερη εκλογική επιρροή από εκείνη του Ιουνίου του 2019. Πτωτική η αποτύπωση για τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα από εκείνα των εκλογών του 2019. Σταθερή, σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019, εμφανίζεται η τάση για το ΚΙΝΑΛ (που αυξάνει τα ποσοστά του), για το ΚΚΕ, αλλά και για την Ελληνική Λύση (που εμφανίζει μεγάλη άνοδο), ενώ σταθερή είναι η καταγραφή για το ΜΕΡΑ 25
  6. Από τα ευρήματα της έρευνας του Σεπτεμβρίου, είναι φανερό ότι οι εξελίξεις σε υγειονομικό αλλά και οικονομικό επίπεδο, θα καθορίσουν τόσο το κοινωνικό κλίμα, όσο και την πορεία του υψηλού σήμερα αποθέματος εμπιστοσύνης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που εξασφαλίζει τη σταθερή κυριαρχία του στο πολιτικό σκηνικό
δημοσκόπησηOPENAlco