Απόψεις|18.09.2020 13:14

Παύλος Φύσσας: Επτά χρόνια για την απόφαση που θα δικαιώσει τη Δημοκρατία

Σπύρος Σεραφείμ

Το μαύρο βράδυ της 18ης Σεπτεμβρίου 2013 ο Killah P, ο Παύλος Φύσσας έπεφτε νεκρός από τις μαχαιριές του χρυσαυγίτη Γιώργου Ρουπακιά. Ο Ελληνας μουσικός της χιπ χοπ σκηνής δολοφονήθηκε στο Κερατσίνι κι έγινε για πάντα ένα από τα σύμβολα του αντιφασιστικού κινήματος.

Τα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται σε εκείνη τη νύχτα, κατά την οποία έπεσε νεκρός ο Παύλος, είναι γνωστά. Ο Ρουπακιάς προφυλακίστηκε με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και η δίκη του -η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015- τον βρήκε δίπλα σε, συνολικά, 69 κατηγορούμενους – μαζί τους και ο αρχηγός του μορφώματος Νίκος Μιχαλολιάκος. Ολοι αυτοί κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και απόπειρες ανθρωποκτονιών. Αφού το δικαστήριο συνεδρίασε συνολικά επί 453 ημέρες και εξετάστηκαν 131 μάρτυρες κατηγορητηρίου, 16 μάρτυρες πολιτικής αγωγής και 69 μάρτυρες υπεράσπισης, η απόφαση έχει οριστεί να ανακοινωθεί στις 7 Οκτωβρίου 2020. Με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας, η οικογένεια Φύσσα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καλεί τον κόσμο να φωνάξει ηχηρό «παρών» στην ανακοίνωση της απόφασης, στη δίκη της Χρυσής Αυγής, σημειώνοντας: «Περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου ως ελάχιστη δικαίωση στη μνήμη του Παύλου». Αυτό, δηλαδή, που περιμένουμε όλοι μας.

Πέρασαν, λοιπόν, εφτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου και η ελληνική δικαιοσύνη θα ανακοινώσει την απόφασή της για το αν η δράση της Χρυσής Αυγής ήταν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης ή -σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και την πρότασή της- κάποια μέλη της έδρασαν μεμονωμένα. Εκτός του αδικήματος του άρθρου 187 -εγκληματική οργάνωση- και της ανθρωποκτονίας του Φύσσα, συνεκδικάστηκαν η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ από μέλη της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα και η απόπειρα ανθρωποκτονίας στελεχών του ΚΚΕ και μελών του ΠΑΜΕ. Επίσης, στην πραγματικά ογκωδέστατη δικογραφία περιλαμβάνονται δεκάδες αιματηρές επιθέσεις της οργάνωσης οι οποίες αποτυπώνουν τη μακροχρόνια εγκληματική δράση της.

Η ετυμηγορία που θα ανακοινωθεί στο δικαστήριο ανήκει τώρα πια στη Δικαιοσύνη και δεν αποτελεί κλισέ να επαναλαμβάνουμε πως οφείλουμε ως δημοκρατικοί πολίτες να της έχουμε εμπιστοσύνη. Ναι, τις τελευταίες ημέρες, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν γεμίσει με το «Δεν είναι αθώοι - Οι ναζί στη φυλακή», όμως κανείς τους δεν έχει ως στόχο να επηρεάσει ή να ποδηγετήσει το έργο κανενός δικαστή. Αυτό το πάνδημο σύνθημα, με τους φασίστες πίσω από τα κάγκελα, αποτελεί μια συνολική καταδίκη όχι μόνο των δολοφόνων, αλλά της νεοναζιστικής ιδεολογίας, την ελπίδα πολιτών για άλλη μια δικαστική νίκη της Δημοκρατίας. Αλλωστε, ο Αυστριακός ψυχίατρος Ζίγκμουντ Φρόυντ είχε γράψει: «Το πρώτο προαπαιτούμενο του πολιτισμού είναι η Δικαιοσύνη». Ετσι -με πίστη για την τελική απόφαση, η οποία θα δικαιώνει τον Φύσσα και τη Δημοκρατία- ευχόμαστε αυτό το προαπαιτούμενο να γίνει δεδομένο. Παύλο, ζεις...

απόφαση δικαστηρίουΧρυσή ΑυγήΠαύλος Φύσσας