Απόψεις|24.09.2020 13:49

Κορονοϊός: Γιατί πρέπει να ακούσουμε το διάγγελμα Μητσοτάκη

Σπύρος Σεραφείμ

Με νέο του τηλεοπτικό μήνυμα, ας το λέμε για ευκολία «διάγγελμα», στις 18.00, το απόγευμα της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποφασιστεί να απευθυνθεί στους πολίτες για την πορεία της μάχης κατά του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Στέλιος Πέτσας ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως «ο πρωθυπουργός δεν θα πει για lockdown, θα αναφερθεί στην κατάσταση σήμερα και τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμόσουμε σκληρότερα μέτρα». Όμως, στο βλέμμα του έβλεπες ζωγραφισμένη την ανησυχία για το μέλλον. Όπως, δηλαδή, θα έπρεπε να έχουμε όλοι μας.   

Είναι γεγονός πως η Ελλάδα εξακολουθεί, παρά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, να τα καταφέρνει πολύ καλύτερα στην αντιμετώπισή της, από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού. Αλλά αυτό δεν είναι για χάι-φάιβ μεταξύ μας και, σίγουρα, δεν αποτελεί τη βαλεριάνα του εφησυχασμού. Ο κορονοϊός είναι εδώ, μας το θυμίζουν καθημερινά τα νέα κρούσματα και δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν η κατάσταση ξεφύγει, εάν δεν προσέξουμε ως χώρα και ως πολίτες, θα θρηνούμε επάνω από μνήματα.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως για να αποφύγουμε τα πάνδημα δάκρυα και τις οιμωγές, θα πρέπει να εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένοι κανόνες. Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους και ειδικά σε εκείνους που υπάρχει συνωστισμός - αυτό ήδη ισχύει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ένα άλλο μέτρο που προτείνεται από επιστήμονες είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως το πρωί ώστε να διαλυθεί ο συγχρωτισμός στις πλατείες μετά τις 12 το βράδυ – την ώρα, δηλαδή, που κλείνουν και τα καταστήματα εστίασης. Το κομμάτι που αφορά τους συνεχείς ελέγχους, τις συστάσεις αλλά και την επιβολή προστίμων, απλώς συμπληρώνει το παζλ μιας σειράς μέτρων το οποίο -ας το πούμε απλά και κομψά- φέρνει σε δύσκολη θέση τους πολίτες. Είναι προφανές πως όλα αυτά δυσκολεύουν τις ζωές των ανθρώπων, αφού υπάρχει ένα διαρκές, πνιγηρό «πρέπει». Αλλά όποιος έχει άλλη λύση, ας την προτείνει τώρα - αλλιώς ας σιωπήσει, φορώντας τη μάσκα του. Για να μη χρειαστεί να φορέσει αναπνευστήρα μέσα σε ΜΕΘ, σαν να ξεψυχάει στο Μπέργκαμο.

Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο σημείο, σε ό,τι αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τους δέκτες μας το απόγευμα της Πέμπτης δεν οφείλουμε μόνο να το ακούσουμε, αλλά να το εφαρμόσουμε, αφού -ακόμα κι αν διαφωνείς με την κυβερνητική πολιτική, σε χίλια άλλα θέματα- εν προκειμένω πρέπει να ακολουθήσουμε τα μέτρα που έχει αποφασίσει. Επειδή πολύ φοβάμαι, μαζί μου και άλλοι, πως την επόμενη φορά που θα μάθουμε πως ο Μητσοτάκης θα κάνει διάγγελμα, θα είμαστε σίγουροι πως η Ελλάδα κατεβάζει ρολά, με όλες τις γνωστές συνέπειες.

ΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκηςδιάγγελμα