Απόψεις | 28.12.2018 14:36

Το... κατηφορικό «ρεύµα» του Τραµπ

Newsroom

Εχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και την ορκωµοσία του νέου πλανητάρχη Ντόναλντ Τραµπ. Μέσα σε αυτό τ ο χρονικό διάστηµα τίποτα στις διεθνείς σχέσεις και στην παγκόσµια οικονοµία δεν θυµίζει την προ Τραµπ εποχή.

Οµως, όπως φαίνεται από τις τελευταίες εξελίξεις, ούτε στις ΗΠΑ θυµίζει πλέον κάτι την εποχή Οµπάµα. Ο Ντόναλντ Τραµπ εκµεταλλεύτηκε όσο καλύτερα µπορούσε το περίφηµο «ρεύµα» Οµπάµα που έφερε αναγέννηση στην αµερικανική οικονοµία, δρέποντας για τον εαυτό του τους καρπούς της προηγούµενης προεδρίας. Με την αµερικανική οικονοµία σε ανάκαµψη, ο Τραµπ έλαβε αποφάσεις που ενίσχυσαν συγκεκριµένους τοµείς της αµερικανικής οικονοµίας (δρώντας ως ενεργούµενο στενών λόµπι) και πίεσαν άλλους, ενώ παράλληλα, µε την καταστροφική για τις χώρες πλην των ΗΠΑ πολιτική του, επιβεβαίωσε ότι στους τυφλούς ο µονόφθαλµος βασιλεύει.

Να όµως που ο όλεθρος µε τον οποίο απειλεί τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσµια οικονοµία η πολιτική Τραµπ έφτασε στην αυλή του Λευκού Οίκου, µέσα στις γιορτές. Ο Αµερικανός πρόεδρος οδήγησε τη χώρα σε ένα µερικό κλείσιµο των κυβερνητικών υπηρεσιών (government shutdown) για το ακροδεξιό καπρίτσιο του να χρεώσει τη χώρα για την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα µε το Μεξικό. Η άρνηση των ∆ηµοκρατικών του Κογκρέσου να δεχθούν κάτι τέτοιο έφερε τη χώρα σε αδιέξοδο.

Το µάρµαρο για το προεδρικό government shutdown πληρώνουν οι υπάλληλοι δηµοσίων υπηρεσιών, όπως επί παραδείγµατι οι επιστήµονες της NASA.

Ο αχαλίνωτος -µετά και την παραίτηση του υπουργού Αµυνας Τζιµ Μάτις µε αφορµή την απόφαση για απόσυρση των αµερικανικών στρατευµάτων από τη Συρία- πρόεδρος των ΗΠΑ, στην προσπάθειά του να καταπνίξει κάθε αντίσταση στην επιβολή της ατζέντας του, αποφάσισε ότι είναι θετικό για τις ΗΠΑ να προχωρήσει σε επίθεση κατά της νοµισµατικής πολιτικής αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισµού που ανακοίνωσε η Οµοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Ο Τραµπ µάλιστα επιτέθηκε προσωπικά στον επικεφαλής της Fed, Τζερόµ Πάουελ -τον οποίο ο ίδιος τοποθέτησε στη θέση αυτήν µόλις τον Φεβρουάριο-, προκαλώντας χριστουγεννιάτικο σοκ στις διεθνείς αγορές.

Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι τη θέση του «ρεύµατος Οµπάµα» στις ΗΠΑ και στον κόσµο έχει πάρει το «ρεύµα Τραµπ». Αν κρίνει κανείς από πεπραγµένα του Ντόναλντ Τραµπ στα 72 του χρόνια και την επιχειρηµατική του καριέρα, το πιθανότερο είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή, το «ρεύµα Τραµπ» σπρώχνει αργά αλλά σταθερά τις ΗΠΑ και τον κόσµο προς µια «γενικότερη παράλυση», ένα ολοκληρωτικό shutdown ή ένα λουκέτο το οποίο θα παρουσιάσει ως... προσωπική του επιτυχία. Κατά τα φαινόµενα δεν ξέρει να κάνει και τίποτα άλλο.

Ντόναλντ ΤραμπΜπαράκ Ομπάμα