Απόψεις | 06.10.2020 22:46

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ουδείς είναι αθώος - Όλοι είμαστε ένοχοι

Νίκος Τζιανίδης

Δεν είναι αθώοι αυτοί που «τους» ψήφισαν. Ένοχοι οι 165.620 ψηφοφόροι «τους» στις εκλογές του 2019 και ένοχοι οι 379.722 σ’ εκείνες του 2015 που «τους» έβαλαν στη Βουλή· και μάθαμε τότε από τα διψασμένα χείλη του διοπτροφόρου «Καίσαρα» πως πρέπει να προφέρουμε το «veni vidi vici»!

Δεν είναι αθώοι αυτοί που «τους» επικαλέστηκαν έστω για μια φορά: «Χρυσή Αυγή που σας χρειάζεται», όταν δεν τα «έβρισκαν» με το κράτος, με τις δημόσιες υπηρεσίες, όταν δεν εισέπραξαν το νοίκι από τον Αλβανό, τον Πολωνό, τον Πακιστανό...

Δεν είναι αθώοι κι εκείνοι που μετέρχονται τις μεθόδους «τους» απέναντι στους κατατρεγμένους και ολοφυρόμενους πρόσφυγες.

Δεν είναι αθώοι οι εκμεταλλευτές των αλλοδαπών στα χωράφια με τις φράουλες στη Μανωλάδα, στα μποστάνια του Μαραθώνα, στον κάμπο της Θεσσαλίας, στα μαζέματα της ελιάς στη Λέσβο και στην Πελοπόννησο, στα ψαροκάικα του Αιγαίου, στις βαριές εργασίες τις οικοδομικές και στα δημόσια έργα.

Δεν είναι αθώοι όσοι για πενιχρό μεροκάματο γονατίζουν στη δουλειά τον μετανάστη, τον «λάθρο» ή τον νόμιμο κι από πάνω αγανακτούν και δυσφορούν με την παρουσία του.

Δεν είναι αθώοι εκείνοι που εισπράττουν χιλιάδες ευρώ για τη «φιλοξενία» προσφύγων στις ξενοδοχειακές μονάδες τους και τους σιτίζουν σαν να ήταν ζώα και τους κοιμίζουν σαν να μην ήταν άνθρωποι.

Κι οι καλλιτέχνες κι οι διάσημοι κι οι «αστέρες», που τους χάιδεψαν και τους αγκάλιασαν και τους ασπάστηκαν κι αυτοί περισσότερο από άλλους δεν είναι αθώοι .

Κι οι πολιτικοί που δεν μιλούσαν και ακόμη δεν μιλούν γιατί μετρούσαν τις ψήφους των ακροδεξιών για δικές τους όταν θα έφτανε η ώρα που το «μόρφωμα» θα έπρεπε να εξαιρεθεί, ένοχοι και πάλι ένοχοι! 

Δεν είναι αθώοι κι αυτοί που είπαν ότι «δεν γνώριζαν». Κι αυτοί που είπαν: τους «ψηφίσαμε, αλλά δεν το περιμέναμε». Τα ίδια είχαν επικαλεστεί και τότε κάποιοι άλλοι, όταν άνοιξαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης: «Δεν γνωρίζαμε»… Ένοχοι, γιατί έπρεπε να γνωρίζετε· οφείλατε να μάθετε τι είναι «αυτοί» που οδηγήσατε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με την ψήφο σας.

Δεν είναι αθώοι κι όσοι δεν φώναξαν όταν έμαθαν κι όταν άκουσαν. Ένοχοι κι όσοι γύρισαν στο σπίτι τους, οι έντιμοι άνθρωποι, οι οικογενειάρχες και διπλοκλείδωσαν την πόρτα τους, όταν ένιωσαν τον κίνδυνο να τους απειλεί. Σιωπή της ενοχής ή ενοχή της σιωπής; Κι αυτοί που… «Όταν ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους σιώπησαν γιατί δεν ήταν Εβραίοι», ένοχοι κι αυτοί!

Κι όλοι ετούτοι που δήθεν έκαναν το χρέος τους με ένα φόντο στο προφίλ τους στο Facebook: «ΔΕΝ είναι αθώοι – ΟΙ ΝΑΖΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ», γυρίζουν πλευρό και κοιμούνται ήσυχοι τις νύχτες, όταν μια χαροκαμένη μάνα ξαγρυπνάει επτά χρόνους τώρα τριγυρισμένη από άγρια φαντάσματα που καραδοκούν πίσω ἀπ’ τις πόρτες.

«Και τι να κάνουμε;», θα μου πείτε… Εσείς - εμείς, οι επαναστάτες του καναπέ με τα ευτελή μανιφέστα δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν κάτι κάνατε τότε... Αν όλοι μας κάτι κάναμε τότε. Κι εγώ που τώρα τα γράφω αυτά, από την ασφάλεια του γραφείου μου τα πληκτρολογώ. Κι αύριο το σκέπτομαι να πάω, να μην πάω έξω από το Εφετείο. Πού να τρέχεις τώρα;

Δεν είμαι αθώος, κι εγώ!

Παύλος ΦύσσαςΝαζίδίκη Χρυσής Αυγήςεγκληματική οργάνωση