Απόψεις|07.10.2020 12:48

Δίκη Χρυσής Αυγής: Το παράδειγμα που έδωσε η Μάγδα Φύσσα

Σπύρος Σεραφείμ

Η ώρα της κρίσης για νεοναζιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή έφτασε και στις 11:30 το πρωί της Τετάρτης, 5,5 χρόνια μετά την έναρξη της πολύκροτης δίκης, η πρόεδρος του Α΄ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την ετυμηγορία του δικαστηρίου για τους -συνολικά- 68 κατηγορουμένους. Ενοχοι κρίθηκαν και οι 18 κατηγορούμενοι -πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής- για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 11 για διεύθυνση της οργάνωσης, ανάμεσά τους οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης και Γιάννης Λαγός. Πρώτα ανακοινώθηκε η απόφαση για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με τον Γιώργο Ρουπακιά να κηρύσσεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες, όπως και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι - πλην των Σαντοριναίου και Τσακανίκα, λόγω αμφιβολιών.

Τέλος, το δικαστήριο απεφάνθη επί του παραπεμπτικού βουλεύματος το οποίο χαρακτηρίζει τη Χρυσή Αυγή -και την ηγετική της ομάδα- εγκληματική οργάνωση που δρούσε υπό την επίφαση πολιτικού κόμματος. Στις 18 Δεκεμβρίου 2019, η εισαγγελική πρόταση για την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης ήταν «απαλλαγή» (σ.σ. εισαγγελέας η κυρία Αδαμαντία Οικονόμου, με αναπληρωτή τον κ. Στέλιο Κωσταρέλλο).

Εν προκειμένω, όμως, η απόφαση που εκφωνήθηκε το πρωί της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου 2020 στο Εφετείο ήταν, είναι και θα είναι ιστορική, συμπυκνώνοντας στις πυκνές αράδες της μια αδιαμφισβήτητη νίκη της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα, θύμισε πως η δικαιοσύνη μπορεί να συμπορευθεί με τη Δικαιοσύνη, αφού είναι προφανείς οι ομοιότητες, οι υπαρκτές διαφορές τους και οι αποδόσεις, η ερμηνεία τους. Δικαιοσύνη -με κεφαλαίο το «δέλτα»- είναι η αντικειμενική κι αμερόληπτη εφαρμογή και τήρηση των νόμων, το σύστημα νόμων με το οποίο ένα κράτος και οι ανάλογοι θεσμοί και λειτουργοί εφαρμόζουν το Δίκαιο. Ταυτόχρονα, δικαιοσύνη μπορεί να είναι και η κοινή αντίληψη για το δίκαιο, αυτό που οι περισσότεροι θεωρούν σωστό και ορθό, το να απονέμεται στον καθένα αυτό που του αξίζει. Στην απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, η δικαιοσύνη -είτε τη γράψεις με πεζό το πρώτο γράμμα της είτε με κεφαλαίο- συμπορεύτηκε απόλυτα με το Δίκαιο. Με κεφαλαίο το «δέλτα». Και αυτό είναι απόλυτα δίκαιο για το δημοκρατικό συναίσθημα της ελληνικής κοινωνίας.

Το Δίκαιο απέδωσε το δίκαιο για τον Παύλο, για τους Αιγύπτιους ψαράδες, για τα μέλη του ΠΑΜΕ, για όλους εκείνους που μύρισαν από κοντά την μπόχα των θρασύδειλων φασιστοειδών και βίωσαν το μίσος τους. Δικαιοσύνη για τη δημοκρατική κοινωνία, δικαίωση για τους οικείους του Παύλου, για όλους εμάς. Λύτρωση για τη Μάγδα Φύσσα, τη μάνα που μαζί της ταυτίστηκε όλη η χώρα, έγινε η μάνα μας. Αυτή την τραγική φιγούρα που ενώ έζησε τον απόλυτο πόνο χάνοντας το παιδί της από τους δολοφόνους, έκανε τα πάντα για να αναδείξει τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση. Και τα κατάφερε.

Η μάνα του Παύλου έκανε τον πόνο της στην άκρη και αφοσιώθηκε στο να ακούσουμε όλοι μας αυτή την ιστορική απόφαση. Μας έδωσε το παράδειγμα πως για τη δικαιοσύνη και τη Δικαιοσύνη, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε ποτέ τη μάχη. Μας έκανε να καταλάβουμε -και τους δικαστές της αξιότιμης έδρας- πως ο γιος της θυσιάστηκε για τη Δημοκρατία, ο Παύλος μας έφυγε για να αφήσει την παρακαταθήκη πως πρέπει να ξεσκεπαστεί η δράση της Χρυσής Αυγής και να λάβει την ετυμηγορία που της αρμόζει.

Μάγδα Φύσσα, μάνα μας, ευχαριστούμε για όλα. Παύλο, σαν να σε βλέπω να γελάς, ρε φίλε. Εμείς, ακόμα κλαίμε…

Παύλος Φύσσαςδίκη Χρυσής ΑυγήςΜάγδα Φύσσα