Απόψεις | 30.12.2018 18:21

Σκοπιανό αλά ελληνικά

Έθνος Γνώμη

Τρικυμία σε ποτήρι µοιάζει αυτή η υπόθεση της επικύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή: τα σενάρια που κυκλοφορούν -και τα οποία προωθούνται από διάφορους προθύµους του πολιτικού µας συστήµατος- δεν έχουν να κάνουν µε τα προβλήµατα της χώρας. 

Πρόκειται για μια διαδικασία που αυτήν τη στιγµή είναι σε εξέλιξη στη Βουλή της FYROM. ∆εν υπάρχει ακόµα το τελικό αποτέλεσµα της συνταγµατικής αναθεώρησης, όπως θα οριστικοποιηθεί από την πλειοψηφία που κατάφερε να συγκροτήσει ο Ζόραν Ζάεφ. 

Αντί λοιπόν το ελληνικό πολιτικό σύστηµα να ασχολείται µε το πότε θα έλθει η συµφωνία στη δική µας Βουλή και µε το πώς θα χειριστεί το ζήτηµα το συγκυβερνών κόµµα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η προσοχή όλων θα έπρεπε να εστιάζεται σε αυτά που συµβαίνουν στα Σκόπια. 

Είναι πολλοί εκείνοι που πιέζουν ώστε να υπάρξουν εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις µε αφορµή τη συµφωνία – και µε δεδοµένη την άρνηση των ΑΝΕΛ να την υπερψηφίσουν. Οµως, το σηµαντικό αυτήν τη στιγµή είναι -ασχέτως του αν ένα κόµµα στηρίζει ή όχι τις «Πρέσπες»- να υπάρξουν εγγυήσεις και δεσµεύσεις από την πλευρά των Σκοπίων που, αν µη τι άλλο, δεν θα κάνουν ακόµα πιο επώδυνο τον συµβιβασµό που κατ’ αρχάς επιτεύχθηκε.

Στο πλαίσιο αυτό, ακούγεται προσχηµατικό να επιδιώκεται -από τα κόµµατα που λένε «όχι» στη συµφωνία- η πρόωρη απόσυρση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισµό, προκειµένου να επισπευσθεί η προσφυγή στις κάλπες.

Όλοι όσοι έχουν κάνει σηµαία τους το «όχι» στη Συµφωνία των Πρεσπών οφείλουν να εργαστούν για τη βελτίωσή της, καθώς -όπως παραδέχονται δηµοσίως έµπειρα στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης- παράγει ήδη αποτελέσµατα. ∆υστυχώς όµως, το ονοµατολογικό των Σκοπίων έχει πέσει διαχρονικά θύµα των εσωτερικών πολιτικών σκοπιµοτήτων.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΣκοπιανό