Απόψεις|31.12.2018 16:46

Πώς να ευχηθείτε απόψε

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Οι ευχετήριες κάρτες έχουν αντικατασταθεί από τα SMS. Κακά τα ψέµατα: Πληκτρολογείς και ξεµπερδεύεις, αποφεύγοντας έτσι την αµηχανία των τηλεφωνηµάτων. ∆ιότι στα τηλεφωνήµατα, µετά την ανταλλαγή χαιρετισµών και ευχών, προκύπτει αναπόφευκτα η µοιραία ερώτηση «Τι κάνετε;» που είναι αδύνατον να λάβει καλύτερη απάντηση από ένα «Καααλά», µε πολλά φρικτά υπονοούµενα στο πρώτο άλφα.

Θα συµφωνήσετε µαζί µου ότι είναι απείρως ευκολότερο να στείλεις στη θεία Ελισάβετ ένα SMS «Καλή χρονιά και τυχερή, Χαρίδηµος», παρά να την υποστείς στο τηλέφωνο. Υπάρχει όµως η πιθανότητα µέχρι να πληκτρολογήσεις τα 29 γράµµατα του µηνύµατος, να σε διακόψουν 29 εξίσου πρωτότυπα µηνύµατα από πρόσωπα µε τα οποία έχεις να επικοινωνήσεις από το γυµνάσιο. Και ένα δευτερόλεπτο πριν στείλεις το µήνυµα, θα χτυπήσει το τηλέφωνο και θα είναι η θεία Ελισάβετ, που σε παραφύλαγε στη γωνία, µε αποτέλεσµα να νοσταλγείς την προ κινητών εποχή, όταν την παραµονή της Πρωτοχρονιάς µπλόκαραν οι γραµµές από τον φόρτο των τηλεφωνηµάτων, οι θείες εγκατέλειπαν την προσπάθεια και έπεφταν να κοιµηθούν νωρίς.

Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις -µε τον νεοδηµοκράτη εξάδελφο που όταν πίνει δεν συµµαζεύεται και τη συριζαία συννυφάδαµπορούν να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην υγεία πριν καν κοπεί η βασιλόπιτα. Κι επειδή το αντίδοτο της βαρεµάρας είναι τα κινητά, σπεύδουµε να στείλουµε ευχετήρια SMS σε οποιονδήποτε µας περνάει από το µυαλό, ενδεχοµένως και στον διπλανό µας. Οχι ότι ο διπλανός το καταλαβαίνει. Είναι απασχοληµένος µε τα δικά του µηνύµατα.

Οι παλαιότεροι προλάβαµε και την εποχή που ο µόνος ευπρεπής τρόπος να ευχηθείς ήταν να στείλεις τηλεγράφηµα· σε ολίγους και ολιγόλογα βέβαια, διότι πλήρωνες µε τη λέξη· σε αντίθεση προς τα emails, στα οποία γράφεις ό,τι σου κατεβαίνει και τα κοινοποιείς σε ολόκληρο τον κατάλογο των παραληπτών σου.

Αν οι ευχές σου είναι κάπως πρωτότυπες, όλο και κάποιος θα βρεθεί να τις αντιγράψει και να τις στείλει για δικές του. Βεβαίως και αυτόν θα τον αντιγράψει κάποιος άλλος. Κι επειδή η Ελλάδα είναι µικρή χώρα, αργά ή γρήγορα θα λάβεις ένα email πανοµοιότυπο µε εκείνο που είχες στείλει. Αν µάλιστα ο αποστολέας δεν σκέφτηκε να αντικαταστήσει το όνοµά σου, θα συµβεί το άκρον άωτον των πρωτοχρονιάτικων µηνυµάτων: θα λάβεις ευχές από τον ίδιο σου τον εαυτό.

Πρωτοχρονιά