Απόψεις|16.11.2020 10:01

Μπάιντεν, η νίκη της λογικής, και οι φίλοι του Τραμπ...

Γιάννης Μαγκριώτης

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν και της Καμάλα Χάρις στην ηγεσία των ΗΠΑ είναι σημαντική, γιατί το πρόγραμμά τους, το ήθος και το ύφος τους, είναι αυτό που χρειάζεται η ταραγμένη Αμερική και ο κόσμος όλος, σε μια ιστορική καμπή του. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, που στηρίχτηκε στις νέες τεχνολογίες, το άνοιγμα των εμπορικών συνόρων και στην μεταφορά μεγάλου μέρους της παραγωγής αγαθών από την Δύση στην Ανατολική Ασία, λόγω του χαμηλού κόστους της εργασίας, πέτυχε να βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων από την πείνα, και βοήθησε στην διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών και των αξιών του κράτους δικαίου, οδήγησε όμως στην πιο άδικη κατανομή του πλούτου, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, δημιούργησε νέες ανισότητες και όξυνε τις παλιές. Έπληξε το περιβάλλον, δημιούργησε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, ενίσχυσε τον υφέρποντα ρατσισμό, τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές φωνές. 

Το Brexit και η εκλογή του Τράμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ το 2016, ήταν αποτέλεσμα αυτών των αρνητικών αποτελεσμάτων της παγκοσμιοποίησης. Οι ΗΠΑ, από δύναμη προόδου, σταθερότητας και διεθνών συνεργασιών, παρά τα κατά καιρούς εγκληματικά λάθη της στην διεθνή σφαίρα, κινδύνεψε να γίνει δύναμη αστάθειας και υπονόμευσης των φιλελεύθερων αξιών, τόσο στο εσωτερικό  όσο και στις διεθνείς σχέσεις. 

Η προεδρία Τράμπ, υπονόμευσε όσο μπόρεσε κάθε θεσμό διεθνούς και Περιφερειακής συνεργασίας, θέλοντας να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τα άλλα κράτη, όχι στην βάση του διεθνούς δικαίου και των ισορροπιών που επιβάλλει αυτό, αλλά στην βάση ισχύος που διαθέτουν οι ΗΠΑ, απέναντι σε κάθε κράτος ξεχωριστά. Η νίκη των Μπάιντεν-Χάρις έχει διπλή σημασία και ίσως αποδειχθεί ιστορική.

Πρώτον, γιατί σταμάτησε την επικίνδυνη πολιτική του Τράμπ για τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο, και δεύτερον, γιατί είναι μια ευκαιρία να αναζητήσει ο κόσμος με ηρεμία και αξιοπρέπεια λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της ταραγμένης εποχής μας με τις πολλές αβεβαιότητες. Σε αυτό το περιβάλλον, η πατρίδα μας, η Κύπρος, η ευρύτερη περιοχή μας, μπορούν να ελπίζουν να βρουν λύσεις με βάσει το διεθνές δίκαιο.

Οι ηγέτες της Δύσης, οι ηγέτες των δημοκρατικών χωρών, χαιρέτισαν την νίκη των Μπάιντεν-Χάρις. Οι ηγέτες των αυταρχικών καθεστώτων, της περιορισμένης ή ανύπαρκτης δημοκρατίας, όπως η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία, δηλώνουν, πως περιμένουν τα επίσημα αποτελέσματα. Ο Ερντογάν χαιρέτισε την νίκη Μπάιντεν με καθυστέρηση και με μισή καρδιά.

Ξέρουν ότι τα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί δεν αλλάζουν, όσον αφορά την εκλογή του προέδρου, όμως δείχνουν την συμπάθειά τους στον φίλο τους Τράμπ.  Θέλουν ταυτόχρονα να μειώσουν την αξιοπιστία της προεδρίας Μπάιντεν, ειδικά την συνεργασία της με τις χώρες της ΕΕ και όλες τις δημοκρατικές χώρες. 

Τους βόλεψε η αποχώρηση των ΗΠΑ επί Τράμπ, από τους διεθνείς οργανισμούς και συμφωνίες, όπως τον ΠΟΥ, την συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον, όπως και η αμφισβήτηση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Τους βόλεψε η αποχώρηση των ΗΠΑ από την Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τις συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και την μη ανανέωση των συμφωνιών για τα πυρηνικά όπλα μέσου βεληνεκούς. 

Τους βόλεψε η επιβολή φόρων στις εισαγωγές αγαθών από τις χώρες της ΕΕ, και η αμφισβήτηση των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου(ΠΟΕ).

Τους ευνόησε η αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου, των πολυμερών και διεθνών συνεργασιών, αφού και αυτοί θέλουν να λειτουργούν σε διμερή βάση, εφαρμόζοντας το δίκαιο του ισχυρού. 

Οι μεταξύ τους συγκρούσεις, είναι τις περισσότερες φορές προσχηματικές ή επιβάλλονται από τα νομοθετικά όργανα, την Βουλή και την Γερουσία, των ΗΠΑ

Ο κόσμος θα ηρεμήσει με την διοίκηση Μπάιντεν-Χάρις, θα αναζητήσει λύσεις με συνεργασία και αλληλοσεβασμό, ξεκινώντας με την πανδημία.

Τζο Μπάιντενεκλογές ΗΠΑΝτόναλντ Τραμπ