Και η Αγκυρα συνεχίζει να βλέπει «συνωμοσίες» της Ελλάδας
Μαρία ΖαχαράκηΗ επίθεση φιλίας προς την Ευρώπη από την Άγκυρα συνεχίζεται και θα συνεχιστεί μέχρι τις 11 Δεκέμβρη, μέχρι να λάβει αποφάσεις η ΕΕ. Κατά πάσα πιθανότητα η καλών προθέσεων δηλώσεις της κυβέρνησης Ερντογάν θα συνεχιστεί και μετά το νέο έτος μέχρι να ορκιστεί και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και να δει πού θα... κάτσει η ευρωπαϊκή και αμερικανική μπίλια για την Τουρκία.
Πάντως, η Τουρκία έχει ήδη αντιληφθεί πως η απόσυρση του Oruc Reis από τη Μεσόγειο δεν θα μετρήσει τελικά και τόσο πολύ στις 11 του Δεκέμβρη κι ότι οι Ευρωπαίοι μιλούν ανοιχτά πλέον για κίνηση τακτικής της Άγκυρας και μόνο κι όχι για ειλικρινή αποκλιμάκωση.
Γι’ αυτό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδας να μη βγάζει... άχνα κατά της Ευρώπης κι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία σε διεθνή φόρουμ, όπως αυτό του κρατικού TRT World που διεξήχθη αυτές τις ημέρες, την προσφάτως υιοθετείσα επίσημη θέση της Άγκυρας ότι η Τουρκία βλέπει το μέλλον της στην ΕΕ και ότι είναι ένας ισχυρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι η επίλυση των διαφορών με τις Βρυξέλλες θα ενεργήσει ως καταλύτης μετασχηματισμού και της ευρύτερης γειτονιάς της Τουρκίας.
Το δίδυμο που... σέρνει από τη μύτη την Ευρώπη
Κι όσο συνεχίζει να στέλνει μηνύματα η Άγκυρα, λέγοντας ότι όποια κι αν είναι τα προβλήματα, εμείς μία καλή διάθεση για διάλογο τη δείχνουμε..., ρίχνοντας το μπαλάκι στην άλλη πλευρά, στην προκειμένη περίπτωση στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, την ίδια ώρα κάποιοι εδώ στην Τουρκία άρχισαν να βλέπουν κι άλλη «συνωμοσία» της Ελλάδας και της Κύπρου μαζί, προκειμένου να πειστεί η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις.
Για να επιβεβαιώσει μάλιστα την άποψή της η Άγκυρα ότι το «ελληνικό δίδυμο»... σέρνει από τη μύτη την Ευρώπη, η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», που συχνά πυκνά απηχεί απόψεις και σκέψεις κυβερνητικές, υποστηρίζει τώρα ότι το ελληνικό λόμπι στη Γηραιά Ήπειρο προσπαθεί να φέρει στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου για να ζητήσει την επιπλέον «τιμωρία» της Τουρκίας μέσω κυρώσεων.
Η φιλο-κυβερνητική πολιτική ανάλυση μιλά λοιπόν -τις τελευταίες ημέρες βέβαια- για ένα νέο «όπλο» της Ελλάδας και της Κύπρου κατά της Τουρκίας, το οποίο ονομάζεται Βαρώσια.
Λες κι η Ευρώπη δεν είδε από μόνη της το... πικ νικ του κ. Ερντογάν με τον κ. Τατάρ στην πόλη-φάντασμα ή δεν άκουσε τις δηλώσεις για τη σημασία της κίνησης αυτής στο Κυπριακό.
Συμβολικές κυρώσεις
Πάντως, αυτό που πιστεύει αυτό το διάστημα η Άγκυρα ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ είναι ότι ακόμη και να επιβληθούν κυρώσεις, αυτές θα είναι συμβολικές. Βέβαια τη ζημιά στο γόητρο του προέδρου και πάλι θα την κάνει... Γιατί η αντιπολίτευση –πρώτη και κύρια- θα «πιαστεί» από αυτό για να κατηγορήσει τον Ερντογάν για αποτυχία και διπλωματικό Βατερλό, μετά από τόσο καιρό ένδειξης καλής πρόθεσης απέναντι στην Ευρώπη, απόσυρσης πλοίων κλπ. κλπ.
- «Χειμωνιάτικο» Σαββατοκύριακο με καταιγίδες, μποφόρ και πτώση της θερμοκρασίας - Προβλήματα λόγω ανέμων
- Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη σε δημοσιογράφο
- Πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ παιδί προσβάλλεται από γρίπη των πτηνών
- Είναι το «Labour» της Paris Paloma το φεμινιστικό anthem της Gen Z;