Προτεραιότητα επιτέλους στις νέες γενιές
Νίκος ΦίλιππαςΣύμφωνα με μια εξαιρετική μελέτη του Πανεπιστημίου του Stanford (2016) οι νέοι των 35-40 ετών, τα άτομα που αποτελούν τους millennials, έχουν μόλις 50% πιθανότητα να ξεπεράσουν την χρηματοοικονομική κατάσταση των γονιών τους, παρά το γεγονός ότι είναι η καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά στην ανθρώπινη ιστορία.
Η μελέτη σημειώνει ότι οι γονείς των millennials είχαν 90% αντίστοιχη πιθανότητα να ξεπεράσουν τους δικούς του γονείς. Η μακροχρόνια οικονομική κρίση και σίγουρα ο SARS-CoV-2 έχει μειώσει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα αυτή αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τις υπαρκτές ανισότητες μεταξύ μεταξύ των γενεών .
Παρά τα τελευταία θετικά μηνύματα από την παρασκευή και την διάθεση διαφορετικών εμβολίων κατά της Covid-19, οι χρηματοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας θα μείνουν ανεξίτηλες και σε πολλές περιπτώσεις σε μόνιμη βάση σε πολλά επαγγέλματα ,σε πολλούς εργαζόμενους, σίγουρα στους δανειολήπτες που μείνανε άνεργοι, σε αδύναμες και υπερχρεωμένες χώρες, αλλά κυρίως στις νέες γενιές.
Σύμφωνα με τα ευρήματα πολύ πρόσφατης μελέτης της Morning Consult για τις Ηνωμένες Πολιτείες η γενιά των Baby Boomers ,οι πολίτες δηλαδή που γεννήθηκαν μεταξύ του 1946 και του 1962, επηρεάσθηκαν λιγότερο από την πανδημία. Πιο συγκεκριμένα μόλις το 17% αυτών επηρεάσθηκε σοβαρά από την πανδημία,το 50% επηρεάσθηκε ανεπαίσθητα και το 33% καθόλου.
Λίγο περισσότερο επηρέασε η πανδημία την χρηματοοικονομική κατάσταση των πολιτών της γενιάς Χ (Generation X ) των πολιτών δηλαδή που γεννήθηκαν μεταξύ της περιόδου 1965 - 1980. Μόλις 3 στους 10 πολίτες επηρεάσθηκαν σοβαρά, ενώ οι υπόλοιποι 7 επηρεάσθηκαν ελάχιστα ή καθόλου.
Τέλος η Covid-19 επηρέασε περισσότερο τις νέες γενιές. Πιο συγκεκριμένα το 39% των πολιτών που έχουν γεννηθεί την περίοδο μεταξύ 1981 και 1996 (οι γνωστοί Millennials) έχουν δεχθεί μια ιδιαίτερα σημαντική αρνητική επίδραση στα χρηματοοικονομικά τους.
Η μελέτη επισημαίνει ότι οι νεότερες γενιές αντιμετωπίζουν μια διπλή πρόκληση ,από την μια τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και από την άλλη την έλλειψη επαρκών αποταμιεύσεων (λόγω της μικρής ηλικίας και του περιορισμένου χρόνου εργασίας τους) οι οποίες θα μπορούσαν να καλύψουν τις τυχόν απώλειες εισοδημάτων που σημειώθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.
Τέλος σημειώνεται ότι οι μισοί από τους νέους ηλικίας 18-24 δεν έχουν καθόλου αποταμιεύσεις. Στην χώρα μας το πρόβλημα φαίνεται να είναι ακόμα εντονότερο και πρέπει επιτέλους οι κυβερνήσεις να βάλουν προτεραιότητα την νέα γενιά διοχετεύοντας κεφάλαια στην επιχειρηματικότητα και στις δεξιότητες που απαιτεί η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση .
Πίνακας 1
Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις γενεές είναι ασύμμετρες
- Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
- Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
- Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
- Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό