Απόψεις | 31.12.2020 12:31

Δίχως τέλος ο εμφύλιος στην Υεμένη

Ευάγγελος Βενέτης

Με τον εμφύλιο στην Υεμένη να μαίνεται την τελευταία σχεδόν επταετία, η χθεσινή επίθεση στο αεροδρόμιο του Άντεν κατά της  σκιώδους κυβέρνησης του Μαΐν Αμπντουμάλικ Σαΐντ που έστειλε η Σαουδική Αραβία αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό γεγονός που δηλώνει ότι η Υεμένη απέχει πόρρω από το να σταθεροποιηθεί προσεχώς από άποψη πολιτική κι ασφαλείας. Συμβατικά, σε μια χώρα με εμφύλιο κυβέρνηση θεωρείται η δύναμη που κατέχει την πρωτεύουσα της χώρας. Στη Υεμένη την πρωτεύουσα Σαναά κατέχουν εδώ κι επτά χρόνια οι Σηίτες Χούθι οι οποίοι κι αποτελούν την κυβέρνηση της Υεμένης. Η έκπτωτη κυβέρνηση του Αμπντραμπούχ Μανσούρ Χάντι έχει προσπαθήσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια να επανέλθει στην ηγεσία της χώρας αλλά εις μάτην.

Η χθεσινή άφιξη της σκιώδους κυβέρνησης από το Ριάντ εντάσσεται στην επικοινωνιακή κι εν γένει προσπάθεια του Ριάντ να αναχαιτίσει την υπεροχή των Σηιτών Χούθι οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της Υεμένης της οποίας ο πολιτικο-οικονομικός βίος είναι συγκεντρωμένος στις δυτικές ορεινές κι εύφορες επαρχίες της χώρας για τον απλούστατο λόγο ότι τα ¾ της υεμενετικής επικράτειας είναι έρημος.

Το μέτωπο της Υεμένης μαίνεται από τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν ο σηϊτικός άξονας της Μέσης Ανατολής στήριξε τους Χούθι την προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στην Υεμένη ως απάντηση στην κίνηση του φιλοϊσραηλινού σουνιτικού άξονα να αποσταθεροποιήσει το Ιράκ και την Συρία με την ίδρυση και δράση του λεγόμενου Ισλαμικού Κράτους (Νταές) δύο μήνες νωρίτερα, τον Ιούνιο 2014. Έκτοτε το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε κατά κράτος στο Ιράκ και την Συρία υπό την ηγεσία του Ιρανού στρατηγού Χατζ Γασέμ Σολεϊμανί ενώ οι Σηΐτες Χούθι παραμένουν κυρίαρχοι στον υεμενετικό εμφύλιο.

Η εν λόγω επίθεση στο αεροδρόμιο του Άντεν δείχνει πόσο εύθραυστη είναι η προσπάθεια του Ριάντ και του Αμπού Ντάμπι να δημιουργήσουν προγεφυρώματα ενάντια στους Χούθι οι οποίοι είναι σε θέση να βάλλουν τόσο κατά στρατηγικών στόχων στην Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ όσο και στη νότια Υεμένη. Το ισοζύγιο ισχύος στην Υεμένη παραμένει υπέρ των Σηιτών και προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα κάποια τακτική κίνηση των σουνιτικών δυνάμεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την παρούσα υπέρ των Σηιτών στρατηγική εικόνα ισχύος στην Υεμένη.

ΥεμένηΧούτιΣαουδική ΑραβίαΑντεν