Απόψεις | 06.01.2019 13:16

Τροχιοδεικτικές βολές

Πάνος Θεοδωρίδης

Να αποφασίσουµε πως ο Ιανουάριος που διανύουµε, εν όψει Πρεσπών, θα είναι κρίσιµος, όχι τόσο στο ζήτηµα των αµοιβαίων υπογραφών, όσο στις τροχιοδεικτικές βολές που θα υπάρξουν, φωτίζοντας (πριν ακουστούν κανόνια) τον πολιτικό µας ορίζοντα.

Τα θέµατα που θα προκύψουν δεν θα έχουν τίτλο το «Μακεδονικό ζήτηµα», αλλά θα πρόκειται για στρατηγικούς ελιγµούς. Είναι αναµενόµενο και βαρέθηκα να το βλέπω επί δεκαετίες, όταν προκύπτει κάτι ανάλογο.

Στη σηµερινή κατάσταση, το ενδιαφέρον θα στραφεί στη στάση των ΑΝΕΛ, στη Νovartis, και Κύριος οίδε τι θα επακολουθήσει. Μακάρι να µην ήταν έτσι, αλλά δεν ορίζει το µεγάλο κοινό την ατζέντα. Καθώς οι ΑΝΕΛ έχουν δηλώσει πως µετά τη Συµφωνία θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, αλλά δεν πρόκειται να της αρνηθούν υποστήριξη σε ενδεχόµενη πρόταση µοµφής, το ενδεχόµενο µιας κυβέρνησης µειοψηφίας (είτε η κριτική προσχώρηση βουλευτών σε αυτήν) µπορεί και να πετύχει.

Απλώς θεωρώ σπάνιο δείγµα πολιτικής µυωπίας το να υπάρξει, µέσα σε αυτήν την ταραχή, πρόταση µοµφής από τη Νέα ∆ηµοκρατία. Θα ήταν ένα απρόσµενο δώρο, κατά τη γνώµη µου. Ασφαλώς δεν αποκλείονται φωνές κατακραυγής και άλλα, εθιστικά, χωρίς δραµατικές επιπτώσεις. Στη Novartis, είναι λυπηρό που ακούγονται τριγµοί και κριτική στη ∆ικαιοσύνη.

Ο αγώνας αυτός, που ξαναβγαίνει στην επιφάνεια, πάλι δεν θα καταλήξει κάπου, αλλά η ζηµιά θα έχει γίνει. Απλώς οι φήµες που κυκλοφορούσαν από το 2017 υπόσχονταν προστατευόµενους µάρτυρες και πολλά σενάρια εναντίον πολιτικών, που για την ώρα µπλοκάρονται από τη σύγκρουση µεταξύ λεπτολογίας και ανοιχτής καταγγελίας.

Ενα ζήτηµα εταιρικό, στο οποίο είναι ανακατεµένες και αµερικανικές υπηρεσίες, ήταν, ούτως ή άλλως, ένα επίφοβο ζήτηµα για την κοινωνία µας. Τώρα θα σκαλώσει πάλι κάπου, αλλά θα ζοριστούν πολλά πρόσωπα και θεσµοί. Καπάκι πάνω σε αυτά, η πραγµατικότητα «τρέχει», εκλογές πλησιάζουν, τα πυροµαχικά λιγοστεύουν, γι’ αυτό και ξοδεύονται αφειδώς. Βέβαια, εκτιµώ πως µια αναβίωση της «υπόθεσης Πάµπερς», που στοίχειωσε πριν από τριάντα χρόνια τη χώρα µας, δύσκολα θα υπάρξει.

ΜακεδονικόΣυμφωνία των Πρεσπών