Απόψεις|07.01.2019 21:49

Το µήνυµα της Μέρκελ

Βούλα Κεχαγιά

Αυτήν τη φορά όχι σε περίοδο µνηµονίων, αλλά σε µια χρονική στιγµή που η χώρα επιχειρεί να αφήσει πίσω της τα σηµάδια µιας παρατεταµένης οικονοµικής κρίσης. Η Μέρκελ δεν έρχεται σε ρόλο επιθεωρήτριας. Το εάν θα παροτρύνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τις µεταρρυθµίσεις αποτελεί ένα άλλο θέµα και θα είναι περίεργο εάν δεν το κάνει.

Η Ανγκελα φαίνεται πως έχει επιλέξει το ταξίδι στην Αθήνα κυρίως για την ίδια. Αποδυναµωµένη στη χώρα της κι έχοντας παραδώσει την ηγεσία του κόµµατός της στους διαδόχους της επιθυµεί να αποσπάσει µε τη σειρά της ένα µικρό µερίδιο από την επιτυχία της χώρας να βγει από τα µνηµόνια. Προφανώς λοιπόν δεν θα προβλέψει ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προσφύγει εκ νέου στον ESM για δανεισµό. Αυτό   που την ενδιαφέρει είναι να υπερτονίσει ότι τελικώς µε τη δηµοσιονοµική «συνταγή» που πρώτιστα η Γερµανία σε συνεργασία µε το ΔΝΤ επέβαλαν, η Ελλάδα στέκεται πλέον στα πόδια της. Εχει τη λογική του. Εδώ ο Ντάισελµπλουµ αναγκάστηκε να τιθασεύσει το αγέρωχο φρύδι του για να συγχαρεί την Ελλάδα για τις προσπάθειες ανάκαµψης. That's politics.

Η ατζέντα των συζητήσεων της καγκελαρίου στο Προεδρικό Μέγαρο και το Μαξίµου δεν έχει ανακοινωθεί. Λίγο γερµανικές αποζηµιώσεις, αρκετό Μεταναστευτικό που έπαιξε άλλωστε ρόλο κλωστής στο ξήλωµα του πολιτικού πουλόβερ της, µπόλικη οικονοµία µε αιχµή τις µεταρρυθµίσεις, προφανώς γερµανικές επενδύσεις στη χώρα και ασφαλώς «Μακεδονικό». Πολλοί έσπευσαν να πουν ότι η Μέρκελ θα έρθει για να ασκήσει πιέσεις για τη Συµφωνία των Πρεσπών. Μα δεν χρειάζεται.

Η Συµφωνία θα περάσει από το ελληνικό Κοινοβούλιο ό,τι κι αν επιλέξει ο Π. Καµµένος, ό,τι κι αν κάνει ο Κ. Μητσοτάκης. Στο ραντεβού της µε τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα µπορούσε να υποθέσει κανείς ότι θα τονίσει το έντονο γερµανικό ενδιαφέρον για την επικύρωση της συµφωνίας. Ο κ. Μητσοτάκης είναι άγνωστο τι θα απαντήσει, άλλωστε όπως είπε στο CSU «δεν θέλω να εµπλέξω την καγκελάριο στην εσωτερική µας πολιτική συζήτηση». Καθυστερηµένη ίσως δήλωση µετά τους «φωτογραφικούς» υπαινιγµούς περί ανταλλαγµάτων.

Υπ' αυτή την έννοια η κ. Μέρκελ, που ως πολιτικός δεν δείχνει να ενοχλείται από τον «φωτογραφικό φακό», δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει τη στιγµή για µερικά κλικ (δηλώσεων), έτσι για το αρχείο...

Άνγκελα ΜέρκελCSUESM