Απόψεις|08.01.2019 14:30

Εναν καφέ ήπιαµε µόνο

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Στην οικοδοµή µας µένει ένα ζευγάρι που ενώ τα πήγαινε µια χαρά και έχει ένα παιδάκι τεσσάρων ετών, βρέθηκε τώρα στα χωρίσµατα. Αυτός γνώρισε µια κοπέλα που δεν είχε καλό όνοµα και θέλησε να την υποστηρίξει. Ετσι, βγήκαν µερικές φορές για καφέ και τσούκουτσούκου επήλθε το µοιραίο. Μικρή η χώρα, όλα µαθαίνονται αµέσως, το έµαθε και η σύζυγος η καψερή.

«Πού ήσουν, Αλέξη;» ρώτησε τον σύζυγο ένα βράδυ.

«Ηµουν µε τον Κοτζιά για κάτι πελάτες που δεν πλήρωσαν τους λογαριασµούς τους. Εχει τίποτε να φάω;».

«Μη µου λες ψέµατα. Τηλεφώνησα στον Κοτζιά και µου είπε ότι έχεις φύγει από το µεσηµέρι. Και έµαθα µε ποια ήσουν».

«Μα δεν έκανα τίποτε κακό» απάντησε ο σύζυγος.

«Εναν καφέ στις Πρέσπες ήπιαµε µε την κοπέλα για να µου πει τα βάσανά της». «Αν ξαναβγείς µε τη Σκοπιανούλα, παίρνω το παιδί και φεύγω από το σπίτι», του δήλωσε η σύζυγος κατηγορηµατικά, «και τότε να δεις βάσανα».

Ολα ακούστηκαν στον φωταγωγό και οι γειτόνισσες έτρεξαν αµέσως και είπαν στη σύζυγο τα κακά µαντάτα, να ξέρει πού βρίσκεται. Η Σκοπιανούλα είχε µείνει έγκυος και ετοιµαζόταν για γάµο. Τα έχασε η γυναίκα. «Μου τα είπαν οι γειτόνισσες» είπε στον σύζυγο. «Πας, βρε, και παντρολογιέσαι και σε µένα λες ότι βγήκατε µόνο για καφέ;». «Η αλήθεια είναι ότι την έχω αφήσει έγκυο την κοπέλα» είπε ο σύζυγος κοκκινίζοντας. «Το παιδί µας δεν το σκέφτεσαι; Κι εγώ τι είµαι, η καψερή; Τι τους ήθελες, βρε, τους καφέδες µε ξένη γυναίκα;».

«∆εν το ήθελα. Απλώς συνέβη» είπε ο σύζυγος τη συνηθισµένη δικαιολογία. «Ξέχασες, βρε, που είχες το χέρι σου στον γύψο και καθάριζα εγώ όλες σου τις δουλειές; Αυτό είναι το ευχαριστώ; Τι έχει η Σκοπιανούλα που δεν το έχω εγώ; Παίρνω την προίκα µου και φεύγω».

Τώρα η σύζυγος µαζεύει την προίκα της να φύγει από το σπίτι και ο σύζυγος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση. Για το παιδί θα αποφασίσει το δικαστήριο. Αυτή κλαίει και οδύρεται. Ολη η πολυκατοικία τη λυπάται, την καψερή.

Νίκος ΚοτζιάςΣυμφωνία των Πρεσπών