Απόψεις|08.01.2019 14:34

Ο «βράχος» των ΑΝΕΛ

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Μπορεί να «σπάσει» το κυβερνητικό σχήµα. Μπορεί να κατατεθεί αίτηµα για ψήφο εµπιστοσύνης ή πρόταση δυσπιστίας.

Μπορεί να χαθεί η δεδηλωµένη ή να επιβεβαιωθεί. Μπορεί να πάµε ακόµη και σε εκλογές. Ολα γράφονται, όλα λέγονται, όλα φηµολογούνται. Υπάρχει όµως µέσα στο χάος ένας βράχος σταθερότητας: ο Κωνσταντίνος Κατσίκης, γνωστός ως «The Rock».

Μιλάµε για τον βουλευτή των ΑΝΕΛ που έχει «στυλώσει τα πόδια» και δείχνει να αντιλαµβάνεται τον εαυτό του ως γίγαντα φρουρό των εθνικών συµφερόντων. «Ενα» λέει ο Πάνος Καµµένος για τη Συµφωνία των Πρεσπών, «εκατό» θα πει ο Κατσίκης. «Φεύγουµε αν έρθει η Συµφωνία» δηλώνει ο Καµµένος, ο Κατσίκης επαυξάνει: «Φεύγουµε ακόµη και πριν έρθει» άµα λάχει.

Φυσικά δεν περίµενε την παρούσα συγκυρία ο εν λόγω βουλευτής για να απασχολήσει το πανελλήνιο. Εχει ήδη καταφέρει να γίνει ευρύτατα γνωστός αφού δεν έχει αφήσει… αντιδραστική θέση που να µην την εκφράσει.

Στη µόλις τριετή καριέρα του ως βουλευτής των ΑΝΕΛ έχει φροντίσει να µας ξεκαθαρίσει ότι είναι βαθύτατα οµοφοβικός µε τις γνωστές αναφορές του στην «κτηνοβασία». Οτι είναι ακραία θρησκόληπτος και οπισθοδροµικός µε τα όσα έχει πει περί διάλυσης της οικογένειας εξαιτίας του συµφώνου συµβίωσης.

Οτι είναι ξενοφοβικός και ρατσιστής µε τα όσα έχει υποστηρίξει για τον εθνικό κίνδυνο που αποτελούν οι µετανάστες, πόσω δε µάλλον όταν µπορούν ελεύθερα στην Ελλάδα να διατηρούν τα θρησκευτικά τους πιστεύω. Με λίγα λόγια, µας έχει αποσαφηνίσει ότι είναι ακροδεξιός. Αλλωστε προέρχεται από µια περιφέρεια, αυτήν του Υπολοίπου Αττικής, όπου µε ανταγωνιστή τον Μάκη Βορίδη έπρεπε να βάλει τα δυνατά του σε ακροδεξιά ρητορεία για να βγει. Ανάλογο και το παρελθόν του, αφού, ως γνωστόν, υπήρξε εκτός από πολιτευτής της Ν∆ και υποψήφιος µε τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερµό του Καρατζαφέρη.

Τη... «Μεγάλη της Ακροδεξιάς Σχολή», που έχει καταφέρει να «µπολιάσει» όλη την πολιτική ζωή της χώρας µε τα φιντάνια της.

Σήµερα, παρέα µε τη Μ. ΚόλλιαΤσαρουχά είναι το δίδυµο των βουλευτών που στηρίζουν χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς ενστάσεις, χωρίς δεύτερες σκέψεις και ύποπτες σιωπές, τη «γραµµή» του Πάνου Καµµένου. ∆εν ξέρουµε αν αυτό χαροποιεί ιδιαίτερα τον υπουργό Εθνικής Αµυνας, πάντως έτσι είναι τα πράγµατα. Σε αυτούς µπορεί να βασίζεται.

Οχι πώς για τον βουλευτή των ΑΝΕΛ υπήρχαν και πολλοί άλλοι δρόµοι. Με τις απόψεις που έχει και την εικόνα του «προς τα έξω», θα µπορούσε να κινηθεί µόνο προς τα δεξιά. Εως πολύ, πάρα πολύ δεξιά. Οµως στα πολιτικά «µαγαζιά» που υπάρχουν προς αυτή την κατεύθυνση, είτε οι θέσεις είναι πιασµένες είτε δεν εγγυώνται µία ακόµη βουλευτική θητεία.

Κωνσταντίνος ΚατσίκηςΑΝΕΛ