Απόψεις|10.02.2021 19:26

Παύλος Χαϊκάλης: Την αξία στον άντρα δεν τη δίνει ο χρόνος κοπής, αλλά το μέταλλο

Νίκος Τζιανίδης

Ήταν αδόκιμος, τουλάχιστον, ο όρος που χρησιμοποίησε ο Παύλος Χαϊκάλης προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα πάθη του: «άνδρας παλαιάς κοπής»… Κι από την περασμένη εβδομάδα η φράση έγινε κάτι σαν ανέκδοτο. Ο όρος «παλαιάς κοπής» είθισται να χρησιμοποιείται σε νομίσματα υψηλής αξίας, όπως οι χρυσές λίρες Αγγλίας. Οι λίρες παλαιάς κοπής έχουν, περισσότερο, συλλεκτική αξία. Σίγουρα άντρες σαν τον κωμικό ηθοποιό έχουν αξία συλλεκτική, πραγματική αξία όμως, αμφίβολη…

Το να αρνείται μια γυναίκα την πολιορκία ενός άντρα κατά πολύ μεγαλύτερού της κι εκείνος να επιμένει χωρίς περίσκεψη κι αιδώ, φορτικά και ενοχλητικά, σίγουρα αυτός ο άντρας, στερείται των ιδιοτήτων του «παλαιάς κοπής», όρο με τον οποίο αυτοπροσδιορίστηκε ο «κύριος» Χαϊκάλης· και τέτοιες ιδιότητες δεν είναι ασφαλώς καταχωρημένες σε κάποιο βιβλίο μέτρων και σταθμών… Άλλο αν άντρες σαν τον Παύλο Χαϊκάλη κρίνουν με τα δικά τους «μέτρα και σταθμά»! Αν επιχειρούσαμε να απαριθμήσουμε αρετές που χαρακτηρίζουν ένα άντρα «παλαιάς κοπής», είναι βέβαιο ότι καμιά δεν θα ταίριαζε στον χαρακτήρα που αυτοαποκαλύφθηκε από τον δημοφιλή ηθοποιό.

Γιατί, ο άντρας ο «παλαιάς κοπής», έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε οι «πολλοί», που το παλιό έχει εκτός από σημαντική αξία με την έννοια της σπουδαιότητας κι όχι της τιμής ενός προϊόντος, έχει και ένα άρωμα που σιγά σιγά εξατμίζεται από την επέλαση των ανέμων του χρόνου και των «άλλων», των αντρών νέας «ελλαττωματικής κοπής».

Ο άντρας «παλαιάς κοπής» λοιπόν θα πρέπει να ‘ναι ευγενής, γενναιόδωρος, λιγομίλητος, σοβαρός, υπεύθυνος, συνεσταλμένος, εχέγγυος. Οι πράξεις και κουβέντες του άντρα «παλαιάς κοπής» θα ‘πρεπε να είναι σαν τις σφαίρες: να μην γυρίζουν ποτέ πίσω! Ένας τέτοιος άντρας υποκλίνεται μπροστά σε μια γυναίκα που θαυμάζει και κοκκινίζει σαν την κοιτάξει στα μάτια με το βλέμμα χαμηλωμένο γεμάτο σεβασμό· δεν την προκαλεί με χυδαίες εκφράσεις και υπονοούμενα, λάγνες ματιές, που ξεχειλίζουν αναίδεια και σεξισμό και σίγουρα δεν αυτοϊκανοποιείται δια τηλεφώνου, ακούγοντας την φωνή της! Αυτόν τον άντρα όπου τον ακουμπήσεις θα κοπείς και σίγουρα δεν είναι «παλαιάς κοπής», «κύριε» Παύλο Χαϊκάλη.

Μια «συγγνώμη» με το κεφάλι σκυμμένο, πρόσωπο με πρόσωπο απέναντι στον άνθρωπο που εθίγη, θα ήταν αρκετή από ένα άντρα «παλαιάς κοπής» που κάποτε ολίσθησε· μια «απολογία» όμως συνοδευόμενη μετά κομπασμών και αυταρέσκειας και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση πανελλήνιας εμβέλειας, χαρακτηρίζει έναν άντρα με έπαρση, δίχως ντροπή σεμνότητα και συστολή.

Κι όσο, «κύριε» Χαϊκάλη, περιφέρετε τις απόψεις σας και προσπαθείτε να δικαιολογήσετε τις πράξεις σας, τόσο η οξειδωμένη εικόνα σας προκαλεί προβληματισμό και αποστροφή. Και σίγουρα «κύριε» Χαϊκάλη και εσείς και οι όμοιοί σας  μπορεί να επικαλείστε την παλαιότητα λόγο χρόνων, αλλά όχι λόγω αξίας και τιμής. Ναι είστε «παλαιάς κοπής», αλλά από μη ευγενές μέταλλο «κύριε» Χαϊκάλη, με μια λέξη δηλαδή: κάλπικος!

καταγγελίεςπαρενόχλησηΠαύλος ΧαϊκάληςMeToo