Το ευρώ είναι εδώ. Ενωµένο, δυνατό
Μάκης ΑποστόλουΤα εικοστά του «γενέθλια»... γιόρτασε πριν από µερικές ηµέρες το ευρώ, το κοινό νόµισµα της Ευρώπης.
Θυµίζουµε ότι, την 1η Ιανουαρίου του 1999, 11 χώρες της ΕΕ εγκαινίασαν το ευρώ, εισάγοντας παράλληλα κοινή νοµισµατική πολιτική υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σήµερα αποτελεί το νόµισµα 340 εκατοµµυρίων Ευρωπαίων σε 19 κράτη-µέλη, ενώ χρησιµοποιείται και από άλλα 175 εκατοµµύρια άτοµα σε όλο τον κόσµο. Είναι το δεύτερο σηµαντικότερο διεθνές νόµισµα, δεδοµένου ότι σε παγκόσµιο επίπεδο 60 χώρες το χρησιµοποιούν ή συνδέουν το νόµισµά τους µε το ευρώ.
Αποτελεί ένα ασφαλές αποθεµατικό µέσο για τις διεθνείς κεντρικές τράπεζες, χρησιµοποιείται παγκοσµίως για την έκδοση χρεωστικών τίτλων και είναι ευρέως αποδεκτό για διεθνείς πληρωµές.
Eχει δε αποφέρει ορατά και πολύ πρακτικά οφέλη στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και τις κυβερνήσεις: σταθερές τιµές, χαµηλότερο κόστος συναλλαγών,
πιο διαφανείς και ανταγωνιστικές αγορές, καθώς και ενίσχυση του εµπορίου. Επίσης, διευκολύνει τα ταξίδια και τη διαβίωση στο εξωτερικό και προστατεύει τις αποταµιεύσεις.
∆εν είναι τυχαίο ότι η υποστήριξη της κοινής γνώµης για το ευρώ παραµένει σταθερά υψηλή εντός της ΕΕ, ιδίως στις χώρες που χρησιµοποιούν ήδη το ευρώ. Το 74% όσων απάντησαν στις δηµοσκοπήσεις στο σύνολο της ζώνης του ευρώ δήλωσαν ότι θεωρούν το ευρώ καλό για την Ευρωπαϊκή Ενωση και το 64% καλό για τη χώρα τους.
Μάλιστα, το 36% των Ευρωπαίων αναγνωρίζει το ευρώ ως ένα από τα σύµβολα της Ευρωπαϊκής Eνωσης, στη δεύτερη θέση µετά την «ελευθερία». ∆έκα χρόνια µετά τη χρηµατοπιστωτική κρίση που συγκλόνισε τον κόσµο, η αρχιτεκτονική της Οικονοµικής και Νοµισµατικής Eνωσης της Ευρώπης έχει ενισχυθεί σηµαντικά, ωστόσο πρέπει να καταβληθούν επιπλέον προσπάθειες για την περαιτέρω ισχυροποίηση του ρόλου που διαδραµατίζει το κοινό ευρωπαϊκό νόµισµα.
Διαβάζοντας άλλωστε από την άλλη πλευρά τις δηµοσκοπήσεις, διαπιστώνουµε ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες που χρησιµοποιεί το ευρώ ως βασικό νόµισµα δεν το θεωρεί καλό για τη χώρα του...
Παράλληλα, µε δεδοµένα το Brexit και τους πολιτικούς τριγµούς που καταγράφονται σε χώρες που βίωσαν -και εξακολουθούν να βιώνουν- σηµαντικά οικονοµικά προβλήµατα, οι οποίοι «φούντωσαν» τις φωνές για έξοδο από το ευρώ, θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η γενικότερη αλλαγή στρατηγικής, ώστε να µην επωφελούνται µόνο οι ισχυροί της Ευρωζώνης.
- Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
- Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
- Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
- Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών