Απόψεις|19.03.2021 22:04

Τι είδους covid νοσοκομείο είναι το Σισμανόγλειο;

Σεμίνα Διγενή

Το έμαθα, το διασταύρωσα κι έφριξα. Βρείτε πού είναι η λάθος λέξη στην επόμενη πρόταση. «Το Σισμανόγλειο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών, με δυναμικότητα 301 κλινών». Εν χορδαίς και οργάνοις, το ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, εντάσσοντάς το στο  σχέδιο έκτακτης ανάγκης  και αναδιάταξης των δυνάμεων του ΕΣΥ, που πιέζεται από την εκτεταμένη διασπορά του covid-19 .

Και επιστρέφω στο ερώτημα του προλόγου. Η λάθος λέξη είναι η "αντιμετώπιση". Οι 300 ασθενείς που βρίσκονται σ αυτές τις κλίνες, μόνο για αντιμετώπιση της νόσου δεν μπορούν να μιλήσουν. Για πέταγμά τους σε κάποια κρεβάτια και εγκατάλειψή τους ναι, για έλλειψη γιατρών και νοσηλείας ναι, για ανυπαρξία φροντίδας και θεραπείας ναι, για αντιμετώπιση σίγουρα όχι.

Είναι ντροπή - μέσα στο βαθύ κόκκινο του κινδύνου- που βιώνουμε, να χρησιμοποιούνται οι αριθμοί των κλινών, για δημιουργία εντυπώσεων. Σκέτες κλίνες δεν προσφέρουν τίποτε, αν δεν υπάρχει φροντίδα.  Πώς να υπάρξει όμως φροντίδα 300 ασθενών,  από τους ελάχιστους ειδικευόμενους γιατρούς και τους απόντες διευθυντές κλινικών; Αν κάπως έτσι οραματίζονται τα covid νοσοκομεία, φαντάζομαι πως λιγότερο κινδυνεύουμε στα σπίτια μας. Γιατί δεν νομίζω πως αυτό παρατηρείται μόνο στο Σισμανόγλειο.

Όσο δε γίνεται   πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας, προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν, οι κυβερνητικές "φιγούρες" είναι εντελώς περιττές. Θα γίνει ποτέ άραγε, η μονιμοποίηση των 4.000 εργαζομένων προγράμματος του ΟΑΕΔ, οι οποίοι δουλεύουν ανελλιπώς τέσσερα χρόνια τώρα μέσα στα νοσοκομεία, μέσα στις δομές υγείας, σε όλο το φάσμα της Υγείας;

Να μιλήσουμε και για τις μειωμένες -κατά 600 εκατ. ευρώ- δαπάνες για την Υγεία στο σχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, που αποκαλύπτουν πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική που απαξιώνει το δημόσιο σύστημα για να ενισχυθούν κάποιοι μεγάλοι ιδιώτες της Υγείας; Μέχρι τότε η λέξη "αντιμετώπιση" και η υπερήφανη αναφορά σε αριθμούς, ας χρησιμοποιούνται από τους υπουργούς, με φειδώ.

ΣισμανόγλειοΚορονοϊός