Απόψεις|12.01.2019 13:19

Η τηλεθέαση της αποπολιτικοποίησης

Χρήστος Ιερείδης

Mε εκλογικούς όρους, το βράδυ της Τετάρτης µεγάλος «νικητής» ήταν η αποχή. Η συνέντευξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο Open TV, ωστόσο, πιστώνεται στον σταθµό, στον ειδησεογραφικό τοµέα, στην Ελλη Στάη.

Η συνέντευξη ήταν οµολογουµένως καλή -το αναγνωρίζουν ψύχραιµοι πολιτικοί αναλυτές- και έβγαλε και ειδήσεις, ενώ το δελτίο, στη διάρκεια του οποίου πραγµατοποιήθηκε, τριπλασίασε το τηλεµερίδιό του. Η τηλεθέαση -και η συνήθειά της χτίζεται σιγά σιγά, και το βράδυ της περασµένης Τετάρτης ο σταθµός πρόσθεσε ένα «λιθαράκι» ακόµη. Εκείνο όµως που προκαλεί εντύπωση και πρέπει να αξιολογηθεί -όχι µόνο από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από τα κόµµατα του δηµοκρατικού τόξου- είναι η στάση της λαϊκής ετυµηγορίας διά του τηλεκοντρόλ.

Αν προϊδεάζει για το αποτέλεσµα της κάλπης -ότι δηλαδή οι πολλοί δεν θα ρίξουν την ψήφο τους για να ανανεωθεί η θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση- θα φανεί. Οµως υπάρχει κάτι άλλο. Η πλειονότητα των τηλεθεατών προτίµησε τα σίριαλ «Επιστροφή», «Ελα στη θέση µου», «Μην αρχίζεις τη µουρµούρα». ∆ηλαδή εκείνοι που είχαν κατέβει στους δρόµους, ας πούµε, για το Σκοπιανό, είδαν Παπαχαραλάµπους, Τσιµιτσέλη και Κυριακίδη.

Σε µια χρονική στιγµή κατά την οποία η πολιτική ατζέντα αποτελείται από το Σκοπιανό και τις εξελίξεις στην κυβερνητική συνοχή που αυτό επιφέρει, τα ελληνοτουρκικά, τις εκλογές, την υπόθεση Novartis, σηµαντική µερίδα τηλεθεατών προτίµησε τα σίριαλ. Αλλά το συγκεκριµένο τηλεοπτικό γεγονός αποτελεί µέρος µιας εικόνας που άρχισε να διαµορφώνεται εδώ και περίπου µία πενταετία.

Η ιδιωτική τηλεόραση -συνειδητάδιέρχεται φάση αποπολιτικοποίησης. Ο πολιτικός λόγος έχει µετακοµίσει στα πρωινά ειδησεογραφικά προγράµµατα των καναλιών και η ποιότητά του σε πολλές των περιπτώσεων είναι στα επίπεδα κουβέντας σε βουλκανιζατέρ.

Η αποπολιτικοποίηση της ιδιωτικής τηλεόρασης έχει διαπιστωθεί και αναλυθεί διεξοδικά από πανεπιστηµιακούς µε εξειδίκευση στα ΜΜΕ και την Επικοινωνία. Η πόλωση, η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση και η διάψευση ελπίδων προκάλεσαν κόπωση, απογοήτευση. Ποιος άραγε θέλει, εντέλει, σκυλοκαβγάδες πολιτικών από τηλεοράσεως στο σπίτι του, βραδιάτικα; Ειδικά όταν, εδώ και καιρό, ούτε η πίτα είναι ολάκερη ούτε ο σκύλος χορτάτος.

Τσίπρας OPENTV