Απόψεις|22.04.2021 13:55

Πότε φύγαμε από την εποχή του κορονοϊού και δεν το καταλάβαμε;

Βούλα Κεχαγιά

«Καθώς η χώρα προχωρά στη μετά κορονοϊό εποχή...» Η φράση ανήκει στην εκπρόσωπο της κυβέρνησης, ειπώθηκε λίγες ώρες μετά το πρωθυπουργικό «μήνυμα» και προκαλεί ερωτηματικά. Γιατί ένα από τα δύο συμβαίνει: Είτε έχουμε μπει στη «μετά κορονοϊό εποχή» είτε οι υπόλοιποι ζούμε σε άλλον πλανήτη παρέα με το Perseverance. Θέλει τέχνη να επιμένει κανείς για το πρώτο, όταν  μάλιστα η πλειονότητα της κοινωνίας θεωρεί ότι τους τρεις τελευταίους μήνες έχει κολλήσει στο τελευταίο μίλι! 

Ενδεχομένως η σωστότερη φράση να ήταν πως «καθώς η χώρα θέλει να προχωρήσει στη μετά κορονοϊό εποχή» ή ακόμη «καθώς η χώρα προχωρά προς την μετά κορoνοϊό εποχή». Λεπτομέρειες ίσως! Όμως από τέτοιες λεπτομέρειες κρίνεται και η πορεία της χώρας. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακούσει τις εισηγήσεις των ειδικών για απαγόρευση των μετακινήσεων το Πάσχα. Για αντιστάθμισμα ανοίγει την εστίαση (χωρίς να έχουν δοθεί οι ενισχύσεις) και διευρύνει το ωράριο κυκλοφορίας ως τις 11 το βράδυ.

Όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν διαπραγματεύεται τον «μεγάλο σταθμό», το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου. Ούτε στις πλάκες του Μωϋσή (της Βιβλικής αφήγησης) να ήταν χαραγμένη αυτή η εντολή! Ό,τι κι αν γίνεται στη χώρα, σε όποιο σημείο κι αν βρίσκονται οι επιδημιολογικές καμπύλες, ο τουρισμός ανοίγει στις 15 του ερχόμενου μήνα. Οι ταξιδιωτικές οδηγίες από το State Department προς τους πολίτες των ΗΠΑ να αποφεύγουν την Ελλάδα λόγω covid, μάλλον ως λεπτομέρειες αντιμετωπίζονται κι αυτές. 

Τι γίνεται όμως με τους δύο μεγάλους «συμμάχους» της κυβέρνησης στην διαχείριση της πανδημίας; Ο εμβολιασμός έχει καθυστερήσει. Πλέον φαίνεται πως θα προχωρήσει πιο γρήγορα χωρίς όμως να διασφαλιστεί ικανοποιητικό ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού τον Ιούνιο ή και τον Ιούλιο. Τα self test; Ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους ναυάγησε. Υπό άλλες συνθήκες και με βάση τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις όσοι διαθέτουν ΑΜΚΑ θα έπρεπε ήδη να έχουν προμηθευτεί εντός Απριλίου τρία δωρεάν τεστ «αυτοδιαγνωστικού ελέγχου» από τα φαρμακεία. Η πραγματικότητα όμως δείχνει πως αυτά δεν επαρκούν ούτε καν για τις επείγουσες ανάγκες, δηλαδή για ειδικές ομάδες πληθυσμού (μαθητές, εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους σε μαζικούς χώρους δουλειάς). Πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση το πρόβλημα; Αντί για μεγαλοστομίες κι αναφορές σε τούνελ, μίλια κι όλα αυτά, καλό θα ήταν να δοθούν απαντήσεις και χρήσιμες λύσεις σε όσα έρχονται. Πριν το τέταρτο...

εστίασηΚορονοϊόςελληνικός τουρισμόςκυβέρνηση