Απόψεις|13.01.2019 17:32

Προαναγγελία θύελλας

Γιώργος Καπόπουλος

Η πρώτη προειδοποίηση ήλθε όταν ο Τραµπ απαξίωσε τη συµφωνία της Μέι µε την Κοµισιόν για συντεταγµένο Brexit, µε το επιχείρηµα ότι µόνον η πλήρης διάρρηξη των δεσµών του Ηνωµένου Βασιλείου µε την ΕΕ επιτρέπει µια διµερή ειδική σχέση µε τις ΗΠΑ.

Η δεύτερη προειδοποίηση είναι δίχως αµφιβολία ο υποβιβασµός της µόνιµης αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ουάσιγκτον από το στάτους πρεσβείας σε αντιπροσωπεία διεθνούς οργανισµού... Ολα δείχνουν ότι οι συνοµιλίες ΗΠΑ-ΕΕ µετά την ανακωχή Τραµπ-Γιούνκερ του περασµένου Ιουλίου, που αποσόβησε έναν διατλαντικό εµπορικό πόλεµο, δεν έχουν σηµειώσει ουσιαστική πρόοδο.

Σύµφωνα µε την Ιστοσελίδα Eurointelligence δεν επρόκειτο για στροφή του Τραµπ προς αναζήτηση συµβιβασµού, αλλά ιεράρχηση προτεραιοτήτων, µε την πίεση να ασκείται κατά προτεραιότητα στην Κίνα και την επίθεση κατά της ΕΕ να ακολουθεί.

Με το Brexit να παραµένει απρόβλεπτη µεταβλητή της ευρωπαϊκής σταθερότητας και την έκρηξη του ευρωσκεπτικισµού να είναι ήδη µια προαναγγελθείσα έκπληξη για την επόµενη µέρα των ευρωεκλογών του Μαΐου οι διατλαντικοί συσχετισµοί θα είναι σε κραυγαλέο βαθµό ετεροβαρείς υπέρ των ΗΠΑ.

Το σύνολο της ρητορικής Τραµπ µε την οποία καταγγέλλονταν οι επιθετικές και ανέντιµες εµπορικές πρακτικές της Κίνας µας προειδοποιεί για το ύφος και τις επιπτώσεις µιας επιθετικής αµερικανικής πολιτικής που θα αποβλέπει στην εξισορρόπηση του πλεονασµατικού για την ευρωπαϊκή πλευρά διµερούς εµπορικού ισοζυγίου ΗΠΑ - ΕΕ.

Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο Τραµπ δοκίµασε πέρσι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων συµµάχων στη σκληρή του ρητορική για απροθυµία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους να συνεισφέρουν στον βαθµό που τους αναλογεί στις αµυντικές δαπάνες της ατλαντικής συµµαχίας.

Πέρα από τις εκκλήσεις Μακρόν για ενίσχυση µιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην άµυνα και την ασφάλεια η επιθετική ρητορική Τραµπ δεν πυροδότησε δυναµική χειραφέτησης της Γηραιάς Ηπείρου από την Ουάσιγκτον.

Αλλωστε η δυναµική εµβάθυνσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης έχει σχέση συγκοινωνούντων δοχείων µε τη χειραφέτηση από τις ΗΠΑ: Τον Ιανουάριο του 2003 Γερµανία και Γαλλία βρήκαν συµβιβαστική φόρµουλα για την εµβάθυνση της ΕΕ και στη συνέχεια συγκρούσθηκαν µε τον Μπους για το Ιράκ...

Ζαν Κλοντ ΓιούνκερΤερέζα ΜέιBrexit