Απόψεις|24.05.2021 08:00

Θωρακισμένη πόρτα: Εγκληματικότητα στην εποχή του κορονοϊού

Άντζελα Ζιούτη

Η είδηση το έλεγε ξεκάθαρα στο δελτίο των οκτώ: ενδέκατη φορά βρέθηκε στο στόχαστρο διαρρηκτών ένα κοσμηματοπωλείο στο Παγκράτι. Για μια στιγμή νόμιζες ότι δεν άκουσες καλά. Ναι, λοιπόν για ενδέκατη φορά θύμα διάρρηξης

Οργισμένοι αλλά και φοβισμένοι. Έτσι αισθάνονται οι πολίτες μετά από τη νέα,θρασύτατη επίθεση. «Προσπαθούμε να επιβιώσουμε μέσα από τα καταστήματα μας σε καιρό μάλιστα πανδημίας. Ήταν μεγάλο σοκ για μένα, να έρθω στο κατάστημα και να βρω τα τζάμια σπασμένα και τα εμπορεύματα μου να έχουν κάνει φτερά» είπε ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου απευθυνόμενος στην κάμερα κάποιου τηλεοπτικού καναλιού.

«Βάλαμε  σιδεριές και κάγκελα, για να προστατευτούμε, αλλά παρόλα αυτά την ώρα μάλιστα που ήμασταν στην οικία μας, οι κακοποιοί εισέβαλαν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί» συνέχισε ένας άλλος. «Θέλουμε να μπαίνουμε στο σπίτι μας και να είμαστε σίγουροι, ότι δεν κινδυνεύουμε. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα» πρόσθεσε μετά. Αλλά και η τραγωδία στα Γλυκά νερά, όπου τελέστηκε ληστεία μετά φόνου με τον πιο σκληρό τρόπο σκορπάει ανατριχίλα και γεννάει μόνο μαύρες σκέψεις. 

Ποτέ δεν ξέρεις που σε καρτεράει το κακό. Μπαίνεις ας πούμε στο λεωφορείο αμέριμνος, χτυπάς το εισιτήριο σου στο ακυρωτικό μηχάνημα, πιάνεσαι από τη χειρολαβή και χαζεύεις από το τζάμι την κίνηση στο δρόμο. Σε ένα απότομο φρενάρισμα μία κοντή γυναίκα με αλογοουρά τα μαλλιά πέφτει πάνω σου και σε ζουλάει. Τόσο πολύ που νομίζεις ότι θα σκάσεις. Αυτή συνήθως κατεβαίνει στην επόμενη στάση μαζί με το πορτοφόλι σου. Εκατοντάδες τέτοια περιστατικά καταγράφονται από την αστυνομία κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Ωστόσο μετά τη δύση του ηλίου, η κατάσταση εκτροχιάζεται. Υπάρχουν άραγε κάποιες οδηγίες προφύλαξης; Παραδείγματος χάρη να έχουμε κλειστές τις κουρτίνες του σπιτιού. Οι γυναίκες πάλι να κρατάνε το κλειδί του αυτοκινήτου στο χέρι και όχι να το ψάχνουν στην τσάντα τους έξω από το όχημα. Να μην πίνουμε από ποτό που έχουμε αφήσει ακόμα και για μισό λεπτό μακριά από την επιτήρησή μας. Να μην κάνουμε τους ήρωες, καθώς το πιο σημαντικό πράγμα είναι η ζωή μας και αυτό οφείλουμε να προστατεύσουμε στη διάρκεια μιας ληστείας. “Κάντο μόνος σου” λοιπόν, πολύ πριν ακουστούν οι σειρήνες κάποιου περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. Γιατί ποτέ δε ξέρεις, ποιος μπορεί να σε περιμένει μετά από μία έξοδο για καφέ στο σκοτεινό πάρκιγνκ του αυτοκινήτου σου.

Κλέφτες, τσαντάκηδες και πορτοφολάδες κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Ακόμη και όταν οι πόλεις έμοιαζαν με έρημα τοπία λόγω Lockdown. Ακόμη και όταν καταστήματα και εστιατόρια είχαν κλείσει και οι άνθρωποι έμεναν στο σπίτι. Η εγκληματικότητα στην εποχή του κορονοιού χαρακτηρίζεται από «επιβεβαιωμένα κρούσματα». 

εγκληματικότητα