Απόψεις|27.05.2021 10:27

Η Νάκμπα και ο Πόλεμος της Γάζας

Ευάγγελος Βενέτης

Το 2021 η επέτειος της Νάκμπα ή Ημέρας της Καταστροφής της Παλαιστίνης συνέπεσε με τον εαρινό πόλεμο Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Γάζα και το Ισραήλ. Η εν λόγω συγκυρία συνέπεσε επίσης με το τέλος του Ραμαζανιού, την άρνηση του Ισραήλ να διεξαχθούν παλαιστινιακές εκλογές κι είχε ως αφορμή την διαρκή προσπάθεια του Τελ Αβίβ να υφαρπάξει γη από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και να τα προσαρτήσει στο Ισραήλ. Συγκεκριμένα αυτή την φορά ήταν η ισραηλινή απόπειρα έξωσης τεσσάρων παλαιστινιακών οικογενειών από την συνοικία Σέιχ Ζάρρα των Ανατολικών Ιεροσολύμων κι απόδοση των ακινήτων τους σε Εβραίους εποίκους. Η αιτία όμως είναι ο διαρκής αγώνας των Παλαιστινίων για την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους.

Η σύμπτωση της Επετείου της Νάκμπα και του εαρινού πολέμου με το Ισραήλ φέτος έδωσε στη Νάκμπα ένα νέο χρώμα και μήνυμα τόσο για τους Παλαιστινίους όσο και τη διεθνή κοινότητα. Αφενός επιβεβαίωσε την γενική κατά κοινή ομολογία άποψη ότι οι Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν μια Νάκμπα σε καθημερινή βάση, αφετέρου η θετική έκβαση του Πολέμου του Μάη για τους Παλαιστινίους έδωσε στην έννοια της Νάκμπα πιο θετικό μήνυμα στην προσπάθεια των Παλαιστινίων για ανάκαμψη κι ισχυροποίηση έναντι του Τελ Αβίβ.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που η Νάκμπα δεν είναι μόνο επέτειος θρήνου και περισυλλογής αλλά κι ουσιαστικής ελπίδας κι αισιοδοξίας για τους Παλαιστινίους που επιδιώκουν την ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους. Η εν πολλοίς θετική έκβαση του Πολέμου της Γάζας για τους Παλαιστινίους δημιούργησε στην παλαιστινιακή κοινή γνώμη εντός κι εκτός Παλαιστίνης αλλά και την διεθνή κοινότητα ότι οι Παλαιστίνιοι είναι σε θέση να βελτιώσουν τον πολιτικό τους αγώνα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, έναν αγώνα βασισμένο στην βελτίωση της αμυντικής αποτροπής.

Παράλληλα η θετική έκβαση του Πολέμου για τους Παλαιστινίους έχει αντίκτυπο στη διεθνή κοινή γνώμη κρατών οι οποίες παραδοσιακά ασκούν φιλισραηλινή πολιτική. Μαζικές διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έλαβαν χώρα στις κύριες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δημιουργώντας κλίμα ευφορίας για την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό που θα οδηγήσουν ενδεχομένως  στην δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Το νόημα της Ημέρας της Καταστροφής για τους Παλαιστινίους είναι να μετατρέψουν την Καταστροφή σε Αναγέννηση της Παλαιστίνης. Ο δρόμος προς ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος είναι ακόμη μακρύς με πολλά σκαμπανεβάσματα. Ωστόσο η σταθερή αντίσταση των Παλαιστινίων προς αυτή την κατεύθυνση πλέον έχει ενισχυθεί από την βελτίωση της αποτρεπτικής τους ικανότητας έναντι του Τελ Αβίβ δημιουργώντας νέα δεδομένα στο ισοζύγιο ισχύος με το Ισραήλ αλλά κι εσωτερικά μεταξύ της Χαμάς και της Φάταχ. Ένας πόλεμος κερδίζεται κυρίως με το φρόνημα και δευτερεύοντος με τα όπλα. Οι Παλαιστίνιοι το γνωρίζουν καλά.

Λωρίδα της ΓάζαςΙσραήλΠαλαιστίνηΓάζα