Απόψεις|31.05.2021 14:04

Η Ακρόπολη έχει ανάγκη από σεβασμό όχι από διαφήμιση

Βούλα Κεχαγιά

Η Ακρόπολη έχει ανάγκη από σεβασμό όχι από διαφήμιση Προσωπικά δεν θα είχα πρόβλημα να γίνει μία επίδειξη μόδας από διεθνή οίκο όπως ο Dior στην Ακρόπολη. Όχι γιατί ο Dior μπορεί να λειτουργήσει ως «αγωγός» ώστε να διαφημιστεί η χώρα μας στο εξωτερικό! Αυτά είναι ανοησίες. Απλούστατα, ακόμη και μία ερασιτεχνική φωτογράφιση στον Βράχο αναδεικνύει το ανυπέρβλητο μεγαλείο της.

Ένα μνημείο παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς δεν έχει ανάγκη από διαφήμιση, αλλά πρωτίστως από σεβασμό. Και το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, αυτή η αποκρουστική και εξωφρενική παρέμβαση στον Ιερό Βράχο με πρωτοβουλία του υπουργείου Πολιτισμού μόνο σεβασμό δεν υποδηλώνει. Αντιθέτως, στην περίπτωση του τσιμεντώματος της Ακρόπολης θα μπορούσε κανείς να μιλήσει ακόμη και για βεβήλωση του Μνημείου! Διόλου τυχαία την απαίσια αυτή παρέμβαση έχουν στηλιτεύσει ακόμη και διεθνή μέσα ενημέρωσης, όμως τί ξέρουν κι αυτά; Υπερβολές κατά τους υπευθύνους...

Επιστρέφοντας στην επίδειξη μόδας του Dior δύσκολο να μην περάσει έστω και αστραπιαία από το μυαλό του καθενός το ξεχειλισμένο τσιμέντωμα της Ακρόπολης ευνοεί την πασαρέλα. Δεν τολμώ ωστόσο να φανταστώ ότι αυτό ήταν το κίνητρο για την υιοθέτηση της μεθόδου του τσιμέντου. Ωστόσο, μέσα από το σπάταλο στρώσιμό του στον ιερό βράχο αναδεικνύεται μία γενικότερη αντίληψη που διαπνέει τους κυβερνώντες. Αυτή της ιδιοκτησίας του κράτους, της χώρας, των αξιών της. Η φιλοσοφία του «κάνουμε ό,τι θέλουμε και κανένας δεν μπορεί να μάς εμποδίσει».

Είναι μία τακτική που συναντάται δυστυχώς στην καθημερινότητά της και σε μικρά πράγματα που μάς περιτριγυρίζουν. Εντοπίζεται στην αντίληψη τού ότι κάποιος είναι «προοδευτικός» μόνο επειδή αυτοαποκαλείται «προοδευτικός» ή στον ισχυρισμό ότι «ο ουρανός είναι πιο γαλανός» ακόμη κι αν πεθαίνουν δεκάδες από την πανδημία στα νοσοκομεία. Το «τσιμέντωμα» ως τεχνική χρησιμοποιείται πλέον για να καλύψει πολλές στρεβλώσεις ή για να δημιουργήσει τεχνητές εικόνες. Προς το παρόν δεν πιάνει (σε όλους) σε επίπεδο συναισθημάτων και αξιών.

Όλες οι ειδήσεις

«Κλείδωσε» η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Το ανακοίνωσαν Δένδιας - Τσαβούσογλου

Δολοφονία στη Βάρη: Θύμα ο γνωστός πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης

Self test: Τι αλλάζει από σήμερα - Tι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, για νέους και μαθητές

Κρήτη: Πέθανε η 44χρονη που εμφάνισε θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της

Christian DiorΑκρόποληεπίδειξη μόδας