Απόψεις|16.01.2019 14:34

Brain drain: Πολιτική ανεπάρκεια ή κοινωνική αναλγησία;

Newsroom

Στα πρώτα χρόνια της κρίσης στην Ελλάδα, η µαζικότερη και αρχαιότερη οµογενειακή οργάνωση της Αυστραλίας, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας (ΕΟΚΜΒ), επαναφέροντας στο προσκήνιο µια παλαιότερη ιδέα, προσπαθώντας να βοηθήσει έµπρακτα τη γενέτειρα, και µε τη συνδροµή και άλλων οµογενών πολιτικών, επέτυχε κάτι σηµαντικό για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Επέτυχε να πείσει την τότε εργατική κυβέρνηση της Αυστραλίας να προχωρήσει σε µνηµόνιο αµοιβαίας συνεργασίας µε την Ελλάδα για τη χορήγηση τουριστικής βίζας (υποκατηγορία 462) µε δικαίωµα σπουδών και εργασίας µέχρι 1 χρόνο (τώρα µπορεί να επεκταθεί και στα 2 χρόνια), για 500 νέους ηλικίας από 18 µέχρι 30 ετών.

Η επίσηµη υπογραφή της συµφωνίας, επί συντηρητικών κυβερνήσεων και στις δύο χώρες, έγινε στην Καµπέρα τον Μάιο του 2014. Επρεπε να περάσουν άλλα 3 χρόνια για να γίνει η σχετική επικύρωση της συµφωνίας από την ελληνική Βουλή τον Ιούνιο του 2017, καθώς και η σχετική δηµοσίευση στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β’ 4488/2017). 

Οµως... βρισκόµαστε στις αρχές του 2019 και οι σχετικές ρυθµιστικές λεπτοµέρειες, δηλαδή η σχετική εγκύκλιος που υποτίθεται είναι ευθύνη του υπουργείου Ερευνας, Παιδείας και Θρησκευµάτων (Γενική Γραµµατεία ∆ιά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς), δεν έχει ακόµη κυκλοφορήσει! Με άλλα λόγια, µπορεί η Ελλάδα να έχει ήδη χάσει εκατοντάδες χιλιάδες νέους που έχουν φύγει αναζητώντας εργασία στο εξωτερικό, µπορεί η ανεργία των νέων να είναι ακόµη στατιστικά γύρω στο 50%, µπορεί αµέτρητοι νέοι και νέες να υποχρεώνονται να εργάζονται µε εξευτελιστικές αµοιβές και συνθήκες, να είναι σε εργασιακή οµηρεία απλήρωτοι, ή συµβασιούχοι, αλλά...

Η γνωστή αυτοκαταστροφική νεοελληνική ανεπάρκεια και αναλγησία, πολιτείας και πολιτικής ηγεσίας, πολιτικής ηγεσίας ανεξαρτήτως προσήµου, στέρησε την ευκαιρία σε τουλάχιστον 2.000 νέους και νέες της Ελλάδας τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην περίπτωση της Αυστραλίας να ζήσουν και να εργαστούν, αποκτώντας ανάλογα προσόντα και βιώµατα, εργασιακά και πολιτισµικά, σε µια προηγµένη χώρα και οικονοµία, σε µια φιλική προς την Ελλάδα και τους κατοίκους της χώρα, συνεχούς οικονοµικής ανάπτυξης για τα τελευταία 27 χρόνια!

Από τον Μάιο του 2014 που υπογράφηκε το σχετικό µνηµόνιο αµοιβαίας συνεργασίας ανάµεσα στην Ελλάδα και στην Αυστραλία µέχρι σήµερα, άλλες 15 χώρες του κόσµου υπέγραψαν και έχουν ήδη υλοποιήσει προς όφελος των δικών τους νέων ανάλογη συνεργασία! Μόνο για την περίοδο 2017-2018, περισσότερες από 210.000 βίζες εργασίας (υποκατηγορία 462 και υποκατηγορία 417) χορηγήθηκαν από την Αυστραλία κυρίως σε νέους και νέες πολλών ευρωπαϊκών χωρών, π.χ. Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.ά.
Να σηµειωθεί πως οι βίζες «υποκατηγορίας 417», που ισχύουν ακόµη για 19 χώρες, αρχικά δεν είχαν ανώτατο πλαφόν συµµετοχής νέων.

ΑυστραλίαΈλληνες ομογενείςαπόδημοιΜελβούρνη