Απόψεις | 28.06.2021 20:53

Freedom pass: Όταν ένα κράτος, που σε κλέβει από τη γέννησή του, σε χαρτζιλικώνει κάτι τρέχει…

Νίκος Τζιανίδης

Η «κάρτα ελευθερίας», το Freedom pass των 150 ευρώ, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός με θριαμβική σοβαρότητα στην έκφρασή του, πολλούς οδήγησε σε καχύποπτες σκέψεις. Γιατί; Γιατί όλα αυτά τα χρόνια έτσι μας έμαθαν: Να είμαστε φιλύποπτοι
Μας είπαν, «όλοι μαζί τα φάγαμε», όταν οι λίγοι, βουλιμικά αποδεκάτιζαν δημόσιο χρήμα κι οι πολλοί νόμιζαν ότι έκαναν πάρτι με τα ψίχουλα που πέφταν από τα τραπέζια. 
Μας ξαναείπαν, «λεφτά υπάρχουν» και όλοι καταλάβαμε γρήγορα πού και για ποιους υπήρχαν τα λεφτά. Κι ήρθε η πανδημία. Και εκτός από τον κορονοϊό που απλώθηκε πάνω από τη Γη, εδώ στον τόπο των αναξιόπιστων πολιτικών και των ασταθών ψηφοφόρων απλώθηκε η γνώριμη οσμή σκανδάλων: Τα «Μέτζη του νέουκτη» και «σκοιλ ελικικού» και πώς σε μια βραδιά ανοίγουμε εταιρείες και εισάγουμε self test και πώς την επομένη… βγάζει η νύχτα φως και τ' όστρακο πορφύρα. Και περάσαν μέρες πολλές κάτω από μάσκες και lockdown και ήρθε πάλι καλοκαίρι και πριν η μετάλλαξη «Δέλτα» μας χτυπήσει σαν καταιγίδα φθινοπωρινή, το ελληνικό κράτος πριμοδοτεί τους νέους από 18 έως 25 χρονών με 150 ευρώ αν θα κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό! Να πούμε μπράβο; Όχι. Κάτι τρέχει εδώ!

Διαβάστε επίσης: Φινλανδία: Όταν οι «πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι» του κόσμου κυνηγούν την πρωθυπουργό τους για 300 ευρώ, είναι δυστυχισμένοι!

Πώς να μην σκεφτούμε λοιπόν καχύποπτα; Γιατί κύριε Πρωθυπουργέ δίνεις μπαξίσι στους νέους αντί να τους εμπνεύσεις ή να τους πείσεις επιχειρηματολογώντας ότι το εμβόλιο είναι αναγκαίο;  
Όχι δεν θα σταθούμε στο αν τα εμβόλια είναι ασφαλή ή αποτελεσματικά - αυτά (ευχόμαστε να) έχουν πάρει θέση στη συνείδηση όσων τα παράγουν - θα σταθούμε στο ότι και πάλι το ανώριμο κράτος σε βάζει στη διαδικασία της δοσοληψίας, στο νταραβέρι, στο ατέλειωτο αλισβερίσι: «Θα σου δώσω 150 ευρώ, αλλά θα κάνεις το εμβόλιο». Όπως ο ελλειμματικός γονιός: «Άμα περάσεις το μάθημα θα σου πάρω μηχανάκι»!
Αν ήταν καλό το μηχανάκι θα στο είχε πάρει πριν περάσεις το μάθημα, κουτέ… Οφείλει να σε πείσει γιατί «πρέπει να περάσεις το μάθημα», μπορεί; Ο μακιαβελικός τρόπος αντιμετώπισης των καταστάσεων - ο σκοπός αγιάζει τα μέσα - δεν συνάδει με ένα έντιμο, δίκαιο και ισορροπημένο κράτος.
Μήπως δεν θα μπορούσε να επιβάλει τον εμβολιασμό; Θα μπορούσε! Γιατί κάποια εμβόλια είναι υποχρεωτικά στις παιδικές ηλικίες; Η ισχύουσα νομοθεσία το λέει ρητά άλλωστε: «…μπορεί να επιβάλλεται, με απόφαση του Υπουργού Υγείας, μετά από γνώμη της ΕΕΔΥ, υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με σκοπό την αποτροπή της διάδοσης της νόσου».

Τότε, προς τι η δωροκάρτα; Άρα υπάρχει σκοπιμότητα στο να εξαγοραστεί η (δικαιολογημένη) αμφιβολία κάποιων; Ή μήπως για τον επιμερισμό των ευθυνών, αν κάτι δεν πάει καλά αργότερα; Για να έχουν να πουν αβασάνιστα αυτοί που τώρα επαίρονται: «Εμείς δεν σας το επιβάλαμε, εσείς τρέξατε για το χαρτζιλίκι»… Αυτά είναι τα «αυτοάνοσα νοσήματα» αναξιοπρέπειας που ούτε μάσκες τα κρύβουν πια, ούτε εμβόλια αναστέλλουν τα συμπτώματά τους.

Και έσπευσαν κι από την Αντιπολίτευση να μιλήσουν για «φθήνιες Μητσοτάκη» και «προσβολή στους νέους». Ε, σιγά κύριε Φίλη. Η κυβέρνησή σας με τέτοιες «φθήνιες» που ονόμαζε «δώρα» και «13ους μισθούς» δεν πάσχιζε να κλείσει στόματα; Τα λησμονήσατε;  Αλλού είναι το πρόβλημα: Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, την υγεία και μάλιστα των νέων, αλλά και την υγεία όλων μας, το κράτος αντί να πείσει με σοβαρότητα, επιχειρεί να δελεάσει με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει καλά εξ’ απαλών ονύχων: Τη δωροδοκία!

freedom passΚυριάκος ΜητσοτάκηςεμβόλιοΚορονοϊός