Απόψεις|14.07.2021 16:42

Αγεωμέτρητος μηδείς εισίτω, στην παραλία!

Ρόμπερτ Πεφάνης

Ο Αϊνστάιν δήλωνε πανευτυχής με μια καρέκλα, ένα τραπέζι, φρέσκα φρούτα και το βιολί του.

Μεγαλώνοντας διαπιστώνω, ότι η πλήρης ευτυχία, η ατέρμονη αγαλλίαση, δεν απαιτούν πολλά παραπάνω. Ειδικά δε κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών που έπονται.

Μπροστά στη θάλασσα, ενίοτε χαζεύοντας τον υπέροχο ουρανό, με τους αγαπημένους μου ανθρώπους και τα βιβλία μου. Μόνο η σκέψη των παραπάνω με μεταφέρει σε πνευματική Νιρβάνα!

Παρατηρώντας κάθε χρόνο όμως τη συντριπτική πλειοψηφία των παραθεριστών, με λύπη διαπιστώνω την απουσία βιβλίων. Λυπάμαι, γιατί το εκλαμβάνω ως σημάδι παρακμής.

Ο γραπτός λόγος αποτελεί την αρτιότερη, πληρέστερη πηγή Γνώσης και Πολιτισμού.

Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο που έχει σημασία. Είναι και η μοναδική πνευματική συνέργεια μεταξύ περιεχομένου και νου. Η ερμηνεία, η απόδοση, χωρίς ενδιάμεσους.

Είναι ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου των αναγνωστών, μια σημαντική παράμετρος σε μια εποχή που ο μέσος πολίτης –ανά τον κόσμο- κατακρεουργεί ανελέητα την καθομιλουμένη. Αν σταθούμε στις επιδόσεις των εξεταζόμενων στα Νέα Ελληνικά στις φετινές Πανελλαδικές, η τάση αυτή δυστυχώς, εξαπλώνεται.

Δεν είναι κρίμα, που σε συνέχεια της αναπόφευκτης κατάργησης της χειρόγραφης επικοινωνίας, της μαρτυρίας του μοναδικού γραφικού χαρακτήρα καθενός μας, λόγω της χρήσης των υπολογιστών και του διαδικτύου, κινούμαστε στην αντίστοιχη ισοπέδωση του προφορικού λόγω του αεί συρρικνωμένου λεξιλογίου;

Δεν πρέπει να μεριμνήσουμε ώστε να αποφευχθεί η παρακμή αυτή;

Δεν θα αναθαρρήσουμε παρατηρώντας αύξηση της ανάγνωσης βιβλίων σε κάθε παραλία, κάθε πάρκο, κάθε παγκάκι, κάθε λεωφορείο;

Χαρίστε ένα βιβλίο, προτρέψτε συγγενείς και φίλους να αφιερώσουν χρόνο στην ανάγνωση βιβλίων, συζητήστε για όσα σας έκαναν εντύπωση διαβάζοντας κάποιον συγγραφέα.

Θωρακίζουμε τον Πολιτισμό με αυτόν τον τρόπο!

επικοινωνίαθάλασσαπαραλία