Απόψεις|06.08.2021 12:06

Η νέα Θεσσαλονίκη, το όραμα, ατέλειωτες ουτοπίες, το ορθό για την ανάπλαση ΔΕΘ

Νίκος Φιλίππου

Θέλουμε την πολιτεία αρωγό στις αγωνίες μας για τις επενδύσεις και την ανάταξη της περιοχής. Φτάνει πια η ύφεση 65% από το 2.000 που κανένας δεν αναφέρει. Σημειώνεται στο Περιφερειακό Χωροταξικό του 2020, ότι δεν υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης. Τι άλλο θέλουμε να ακούσουμε; Ακόμη θα λέμε ότι φταίει ο κέντρο, αλλά εμείς?? Από 1η περιφέρεια γίναμε 9η και από 92% του ΑΕΠ της ΕΕ βυθιστήκαμε στο 48-52%, με τα ίδια οικονομικά δεδομένα! Μόνο η σιωπή δείχνει την ευθύνη!

Χρειαζόμαστε ατζέντα ανάταξης και ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης. Όχι μόνο έργα υποδομών σε βάθος δεκαετιών. Το 2004 με υποδομές και άλλα πολλά, η χώρα χρεώθηκε, προκοπή δεν είδε και πτώχευσε. Το 2030 είναι 30 χρόνια από την αρχή της κρίσης. Σε άλλες πόλεις στην χώρα, τρέχουν με ρυθμούς αστραπιαίους, 1 γραμμή μετρό κάθε χρόνο, νέο εκθεσιακό το 2012,νέο παραλιακό με παραχώρηση σε 2 χρόνια, τράμ, ελεύθερα τα κενά κτίρια χωρίς διαδικασίες, δεν κινδυνεύουν η χαμηλή όχληση με λουκέτα μετεγκαταστάσεις, υπάρχει ελευθερία επενδύσεων εκτός ορίων δεξαμενών, βλέπει προκοπή παντού ....

Το όραμα είναι η παραγωγική ανάταξη της περιοχής με άρση των νομικών εμπλοκών στους αναπτυξιακούς και χωροταξικούς νόμους και ταυτόχρονα νέες επενδύσεις. Αυτά προβλέπει η νομιμότητα της ΕΕ και Π. Γιούνκερ, αλλά και η Ελληνικη΄νομοθεσία. Να μην συμπλεύσουμε με τα συμφέροντα της κερδοσκοπίας και της παράνομης υποβάθμισης αξιών κινητών και ακινήτων. Μόνο στη Θεσσαλονίκη γίνονται και παράνομα. Να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να παραχθεί νέο προϊόν και ΑΕΠ, να έχει έσοδα η περιοχή. Να μην υποσχόμεθα μόνο υποδομές και έργα με δανεικά.

Το κάναμε το 2004 με αεροδρόμια, Αττική οδό, μετρό, τράμ, κλπ., ... και πτωχεύσαμε. Δεν μπορεί να αγνοείται η δυτική Θεσσαλονίκη των 400.000 κατοίκων που είναι υποβαθμισμένη και ερημοποιημένη, βούρκος. Διαμαρτύρονται Ιεράρχες, 6-7 Δήμαρχοι, βουλευτές, ευρωβουλευτές, πολίτες και μεγάλες επιχειρήσεις. Η μπότα της αδιαφορίας 35 χρόνια λέει ο Μητροπολίτης. Και ο κατάλογος των έργων μακετών είναι γεμάτος, από έργα που δεν έγιναν τόσα χρόνια. Μας έμειναν μόνο τα λουκέτα και η ερημοποίηση που βλέπουμε. Κάπου αυτοί που τα προτείνουν τα έργα μακέτες σε βάθος χρόνου ... διστάζουν και θέτουν κάποια ερωτήματα ... ως το αν θα υπάρξει χρηματοδότηση, αν θα γίνουν ή αν θα είναι ουτοπία. Θέλουμε 30 χρόνια για να το δούμε? Μα μήπως από το 2.000 δεν τροφοδοτείται με σανό όλη η πόλη των υπηρεσιών.

Δεν χορτάσανε την περιοχή που έγινε κόρη- παρακόρη, από πρωτεύουσα των Βαλκανίων έμεινε στο ράφι του Θερμαικού, μόνο πρωτεύουσα της ανεργίας, κουφάρια, λουκέτα και ερείπια έμειναν. Τόσο βαθύ είναι το χάλι, που ακόμη και το ΓΠΣ του Δήμου, προβλέπει:

  1. λουκέτα στη χαμηλή όχληση, δηλ να κλείσουν οι βιοτεχνίες από Βαλαωρίτου, Λέοντος Σοφού, να ερημώσει η πόλη,
  2. να συρρικνωθεί ο πληθυσμός από 550 σε 350 χιλ κατοίκους,
  3. να μείνει έρημος από επενδύσεις η δυτική Θεσσαλονίκη που ανήκει στο Δήμο. Και όλα αυτά παράνομα και ανεξήγητα, αφού δεν ισχύουν νομικά πουθενά στην Ελλάδα και την ΕΕ. Και μάλιστα, ενώ τα ψήφισαν οι προηγούμενοι, σήμερα δεν γίνονται αλλαγές. Νέο και μεγάλο εκθεσιακό δυτικά στους Λαχανόκηπους.

Για την ανάπλαση προτείνεται να παραμείνει κρατικοδίαιτο, ζημιογόνο, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να μείνει η έκθεση μισή, να χάσει η Θεσσαλονίκη το μισό εκθεσιακό της έργο, για το 2030, από το 2015, δηλαδή 15 χρόνια καθυστέρηση, με 200 εκατ με χρήματα που δεν υπάρχουν και αναζητούνται. Τι θα πει ο χρόνος θα δείξει, όταν από το 2015 προβλέπεται για το 2030. Ο χρόνος έδειξε την πορεία. Και το χειρότερο είναι ότι είναι “φούσκα”, και όλα να βρεθούν στο λεπτό, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη στην κοινωνία του μισού εκθεσιακού; Νέα ήττα της Θεσσαλονίκης. Αυτά γίνονται στα κρατικοδίαιτα! Διαφωνούν όλοι με την ανάπλαση στο κέντρο. Φορείς, βουλευτές, Ιεράρχες, 6-7 Δήμαρχοι, πολίτες, μεγάλες επιχειρήσεις, τα κόμματα έχουν 2 απόψεις πλέον, αρχιτέκτονες, συλλογικά όργανα πολιτών! Τι άλλο χρειαζόμαστε!

Θέλει ανάσα όλη η δυτική Θεσσαλονίκη

Πουθενά στον κόσμο δεν έγινε εκθεσιακό στο κέντρο, μόνο στις παρυφές των πόλεων. Βλέπε Μιλάν, Παρίσι, Μόναχο, Χόνγκ- Κόνγκ. Στους Λαχανόκηπους γίνεται εύκολα και απλά, σε γήπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε 1 χρόνο, με παραχώρηση, με 50 εκατ. € για 50.000 μ2. Καθαρίζει και ο βούρκος με εμπλησμό. Όνειρο και έργο που όλοι θέλουν από το 2010. Το 2014 είχε ανακοινωθεί και επίσημα από Υπουργεία και Δημάρχους. Υπάρχουν δίπλα της πολλά έτοιμα ξενοδοχεία 4-5 αστέρων, λιμάνι, το κέντρο, περιφερειακή οδός για αεροδρόμιο σε 20-25 λεπτά, ΠΑΘΕ, Εγνατία, σταθμός ΚΤΕΛ, αργότερα στάση μετρό! Βλέπε Μετροπόλιταν Εξπο στην Αθήνα σε 1 χρόνο με 47 εκατ € 50.000μ2.

Να βλέπουμε ότι παρόμοιες σε μέγεθος πόλεις στην ΕΕ έχουν εκθεσιακά 116-120.000 μ2!!! Ποιο θαλάσσιο μέτωπο θα γίνει, όταν από το 2012 μέχρι σήμερα, 10 χρόνια, προβάλλεται το ίδιο πρόγραμμα, για απομάκρυνση 2.000μ3 μπάζα και βούρκο, που τα διαφημίζουν να γίνουν σε 30 μήνες, το 2024, με 7 εκατ. €. Η δουλειά είναι 100 φορτηγών, τελειώνει σε 1 μήνα, κοστίζει ελάχιστα χρήματα προς 500€ το φορτηγό. Δεν αρκεί ένα ποδηλατόδρομος! Θέλει ανάσα όλη η δυτική Θεσσαλονίκη! Να βλέπουμε στην Αθήνα με παραχωρήσεις γίνονται 1 γραμμή μετρό χρόνο, νέο εκθεσιακό, παραλιακά μέτωπα μεγάλα σε χρόνο μηδέν, μια ολόκληρη πόλη το Ελληνικό, ένα Μονακό σε 5 χρόνια. Και εμείς κατάλογο μακετών. Να τα κάνουμε έργα αύριο!!

ΔΕΘμετεγκατάστασηανάπλαση