Απόψεις|31.08.2021 20:19

Ανασχηματισμός: Οι εκτεθειμένοι της υπόθεσης Αποστολάκη

Αδάμος Ζαχαριάδης

Ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ο οποίος είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό και μετατίθετο τις τελευταίες μέρες από ώρα σε ώρα, θύμισε τη λαϊκή παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».

Παρά τις πληροφορίες που έκαναν λόγο για δομικό ανασχηματισμό, οι αλλαγές ήταν τελικά περιορισμένες και αφορούσαν κυρίως τα Υπουργεία Υγείας και Προστασίας του Πολίτη. Το γεγονός αυτό, μάλιστα, αποδυναμώνει το επιχείρημα του Μεγάρου Μαξίμου ότι ο «ανασχηματισμός δεν ήταν τιμωρητικός αλλά προωθητικός», καθώς και τα τέσσερα στελέχη που βρίσκονταν στην ηγεσία των δύο αυτών Υπουργείων έφυγαν από τις θέσεις τους. Κικίλιας και Χαρδαλιάς μετακινήθηκαν σε θέσεις που δεν συνιστούν αναβάθμιση, ενώ Χρυσοχοΐδης και Κοντοζαμάνης είδαν την πόρτα της εξόδου από το κυβερνητικό σχήμα. Με άλλα λόγια, ο Πρωθυπουργός, παρά τις δηλώσεις περί επιτυχημένης διαχείρισης των δύο μεγάλων κρίσεων, έκρινε τουλάχιστον ανεπαρκείς τους χειρισμούς στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης και τις πυρκαγιές του Αυγούστου.

Παράλληλα, το υπουργικό συμβούλιο συνεχίζει να είναι υπεράριθμο, γεγονός που δεν συνάδει με τις συνεχιζόμενες εξαγγελίες για ευέλικτα σχήματα και επιτελικό κράτος. Επίσης, από τις έντεκα νέες εισόδους μόνο μία είναι γυναίκα με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τις δέκα σε σύνολο 58. Ο περιορισμένος αριθμών γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα αποτέλεσε εξαρχής ένα πρόβλημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει δύο ανασχηματισμοί, δεν έχει κατορθώσει να το επιλύσει. Τέλος, είναι εμφανής η ενίσχυση της σκληρής πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς μετά τους Γεωργιάδη, Βορίδη και Βούλτεψη, στο τραπέζι του υπουργικού θα κάθεται και ο Θάνος Πλεύρης.

Τι καταλάβαμε από την μη υπουργοποίηση Αποστολάκη

Ας πάμε, όμως και στην περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη, που εκ των πραγμάτων μονοπώλησε το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον και δημιούργησε εξαιρετικά υψηλούς τόνους μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Σε μια περίοδο όπου η ελληνική κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και τις επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής των πυρκαγιών, το γεγονός ότι η συζήτηση για τον ανασχηματισμό έφτασε να εξαντλείται στο παρασκήνιο της συγκεκριμένης υπουργοποίησης ή μη, αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Αφενός, ο κ. Αποστολάκης, ένας πρώην ναύαρχος που από τη θέση του υπουργού Άμυνας έφτασε να προειδοποιεί την Τουρκία με πόλεμο, έγινε «μπαλάκι» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αφού πρώτα συζήτησε το ενδεχόμενο υπουργοποίησής του, στη συνέχεια αναγκάστηκε σε δήλωση μη αποδοχής της πρότασης.

Αφετέρου, ο Πρωθυπουργός απέδειξε, με τις κινήσεις του πριν και μετά τις ανακοινώσεις, ότι το ενδιαφέρον του για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των επιπτώσεών της, στις οποίες διαρκώς αναφερόταν τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν περισσότερο επικοινωνιακού παρά πραγματικού χαρακτήρα. Η ίδια η κυβέρνηση παραδέχεται με ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν ήταν στις προθέσεις του Πρωθυπουργού να συστήσει Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, αλλά προχώρησε σε αυτήν την κίνηση, προκειμένου να αποδεχθεί τις προϋποθέσεις που έθετε ο κ. Αποστολάκης. Άρα για τον κ. Μητσοτάκη η σύσταση ενός τόσο σημαντικού Υπουργείου εξαρτιόταν από το πρόσωπο που θα ήταν επικεφαλής και όχι από την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Αυτό, άλλωστε, δείχνει και η επιλογή να διατηρήσει τελικά τις αρμοδιότητες του εν λόγω Υπουργείου στο Προστασίας του Πολίτη και όχι να ορίσει άλλον υπουργό.

Παράλληλα, ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης αναρωτιέται κανείς με ποια κριτήρια κρίθηκε ότι ένας απόστρατος ναύαρχος είναι ο καταλληλότερος να ηγηθεί ενός Υπουργείου που προϋποθέτει εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις και τεχνογνωσία επί του πεδίου, καθώς και πολιτική εμπειρία, προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες και δυσκαμψίες των μηχανισμών. Εκτεθειμένος, πάντως είναι και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ένας πρώην υπουργός της κυβέρνησής του, ο οποίος συμμετέχει στο κρίσιμο και προφανώς ισχυρής εμπιστευτικότητας «αντι-ΚΥΣΕΑ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη προ των πυλών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηΕυάγγελος ΑποστολάκηςανασχηματισμόςΑλέξης Τσίπρας