Απόψεις|25.01.2019 10:23

Συμφωνία των Πρεσπών: Ολα κρίνονται στην πράξη

Έθνος Γνώμη

Σε κάθε περίπτωση, η υπερψήφιση της συνθήκης θεωρείται δεδοµένη: Μετά τις δηµόσιες δηλώσεις βουλευτών που δεν ανήκουν στην Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν 153 βουλευτικές ψήφοι υπέρ του «ναι» στις Πρέσπες.

Αν µένει κάτι από τα όσα συνέβησαν -και συµβαίνουν- για το ονοµατολογικό των Σκοπίων είναι η αίσθηση ότι για άλλη µία φορά η πολιτική µας σκηνή αλλά -δυστυχώς- και µεγάλο µέρος της κοινωνίας έχουν διχαστεί.

Και παρά το γεγονός ότι οι δηµοσκοπήσεις έδειχναν και εξακολουθούν να δείχνουν ότι το ζήτηµα αυτό δεν είναι πρωτεύον για τους ψηφοφόρους, υπάρχει ο κίνδυνος να κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο.

Αν τα κόµµατα επιτρέψουν κάτι τέτοιο, θα πρόκειται για κατήφορο του πολιτικού συστήµατος που θα δώσει πόντους µόνο στους ακραίους της Χρυσής Αυγής. Εάν τα κόµµατα δώσουν την προεκλογική µάχη µε «προδότες» και «πατριώτες», είναι προφανές ότι µόνον οι ακραίες φωνές θα ωφεληθούν.

Η αναντιστοιχία µεταξύ των διαθέσεων της κοινής γνώµης και της πλειοψηφίας της Βουλής είναι επίσης προφανής, αλλά αυτό δεν σηµαίνει κατ’ ανάγκην ότι η Συµφωνία είναι προβληµατική για τα ελληνικά συµφέροντα.

Αλλωστε, στην πράξη θα κριθεί η Συµφωνία – και τότε πολλά από τα επιχειρήµατα που αντάλλασσαν χθες τα κόµµατα θα έχουν ελάχιστη ή καµία σηµασία.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Συμφωνία των ΠρεσπώνΜακεδονικό