Απόψεις | 26.01.2019 16:28

MasterChef: H προσχεδιασμένη συγκίνηση της ιστορίας του Ζαχίρ

Χρήστος Ιερείδης

Στο Εθνικό Συµβούλιο Ραδιοτηλεόρασης έχουν δηµιουργηθεί τρεις φάκελοι για ισάριθµες περιπτώσεις κατασκευασµένων ή ανυπόστατων ρεπορτάζ που µεταδόθηκαν το -κοντινό- προηγούµενο διάστηµα από το δελτίο ειδήσεων του Star.

Ενώ στο εποπτικό όργανο είναι σε εξέλιξη η συλλογή και ανάλυση στοιχείων για τις επίµαχες περιπτώσεις του σταθµού, το κανάλι είχε µια φωτεινή στιγµή.

Συνέβη µπροστά στις κάµερες και στα µάτια των τηλεθεατών που παρακολουθούσαν το τηλεριάλιτι µαγειρικής «MasterChef».

Υποψήφιος ήταν ο 28 ετών Ζαχίρ από το Αφγανιστάν, ο οποίος έπρεπε να µαγειρέψει ώστε να πείσει τους µάγειρες-κριτές ότι αξίζει να λάβει µέρος στην υπόλοιπη διαδικασία του προγράµµατος.

Εκεί, µπροστά στα µάτια της κουζίνας και τα µάτια των τηλεθεατών, πάνω από τα τηγάνια, άρχισε να εξιστορεί µε αξιοπρέπεια, αν και µε συναισθηµατική φόρτιση, τι είχε ζήσει έως εκείνη τη στιγµή στην προσπάθειά του να κυνηγήσει το όνειρό του, να διοχετεύσει την ενέργειά του µέσα από τη δηµιουργική διαδικασία της µαγειρικής.

Μια συγκλονιστική προσωπική ιστορία, για µια βασανισµένη ζωή που είχε αποτρόπαιες σκηνές πολέµου, προσφυγιά, βασανιστήρια, απώλεια πατέρα και αδελφής...

Ο Ζαχίρ βίωσε τον ρατσισµό στην προσπάθειά του να πιάσει δουλειά. «Μ@@@κας είµαι να προσλάβω Αφγανό» άκουσε να του λέει ιδιοκτήτης επιχείρησης εστίασης, στον οποίο απευθύνθηκε για να τον προσλάβει. 

Η ουσία είναι αλλού. Η συγκεκριµένη στιγµή από το µαγειρικό τηλεριάλιτι είναι απτή απόδειξη ότι η τηλεόραση είναι ικανή για το καλύτερο και για το χειρότερο. Για την αφύπνιση, τον προβληµατισµό, τη ρητορική της ανθρωπιάς, αλλά και του µίσους και της µισαλλοδοξίας, της τοξικότητας, την αποχαύνωση µέσα από οπτικοακουστικό βούρκο.

T

Η επιλογή του Ζαχίρ διόλου τυχαία δεν ήταν, δεδοµένου ότι σε τέτοια προγράµµατα η παραγωγή «ακτινοσκοπεί» τους υποψηφίους. Ακόµα κι έτσι, σε ένα πρόγραµµα ψυχαγωγικό µεταδόθηκε ένα µήνυµα, η ισχύς του οποίου έχει για πολλαπλασιαστές του όσα βιώνουµε µε τις ρατσιστικές κορώνες µίσους, ρατσισµού και φασισµού. Η αξιοποίηση (ή εκµετάλλευση;) της περίπτωσης του Ζαχίρ θα µπορούσε να αποτελέσει µια αφορµή για αναθεώρηση του τηλεοπτικού περιεχοµένου.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

τηλεθέασηΕΣΡ