Απόψεις|06.11.2021 23:18

Κορονοϊός: Ευθύνεται ο εμβολιασμός για την αύξηση των θανάτων;

Δρ. Δημήτρης Μπατάκης

Ένας ισχυρισμός όσων καταφέρονται εναντίον του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, είναι πως σε αυτόν οφείλεται η αύξηση των θανάτων που σημειώθηκε στη χώρα μας κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2021, όπως έδειξε η πρόσφατη έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ, προσάπτοντας στον εμβολιασμό τους ξαφνικούς θανάτους που οφείλονται κυρίως σε καρδιαγγειακά αίτια, και βλέπουμε το τελευταίο διάστημα να προβάλλονται από διάφορα μέσα ενημέρωσης. Αν όμως προβούμε σε μία προσεκτική ανάλυση των στοιχείων, θα παρατηρήσουμε πως τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Οι θάνατοι που σημειώθηκαν στην Ελλάδα τις πρώτες 35 εβδομάδες του τρέχοντος έτους ανέρχονται σε 94.806, αυξημένοι κατά 10,08% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2020, που οι θάνατοι ήταν 86.121. Από τους θανάτους λοιπόν που έλαβαν χώρα το 2021, οι 8.929 εξ αυτών οφείλονται στο κορονοϊό, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020 οι θάνατοι εξ αιτίας της πανδημίας ήταν 262. Έτσι λοιπόν προκύπτει, πως οι θάνατοι από άλλα αιτία εκτός του κορονοϊού είναι 18 περισσότεροι για το 2021 σε σχέση με το 2020, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, πως η αιτία αύξησης των θανάτων δεν είναι τα εμβόλια, αλλά η πανδημία, αποδομώντας με αυτό το τρόπο το επιχείρημα ότι η υπερβάλλουσα θνησιμότητα οφείλεται σε παρενέργειες του εμβολίου. Άλλωστε, αύξηση των θανάτων σημειώθηκε και το 2020, κυρίως εξ αιτίας της πανδημίας, όπως αναφέρουν σε μελέτη τους στην «Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση» οι Δημοσθένης Παναγιωτάκος και Θωμάς Τσιαμπαλής, όπως είχε σημειωθεί και σε ορισμένα τα προηγούμενα χρόνια από το 2014, που δεν υπήρχε η υφιστάμενη υγειονομική κρίση.

30/12/19 – 30/08/20

04/01/21 – 05/09/21

Σύνολο θανάτων

86.121

94.806

Θάνατοι από κορονοϊό

262

8.929

Θάνατοι από άλλες αιτίες

85.859

85.877

Διαφορά

18


Πηγές: ΕΛΣΤΑΤ, ΕΟΔΥ

Οι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτων, με αυξανόμενους ρυθμούς κάθε χρόνο, στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο κάπνισμα, τη γήρανση του πληθυσμού, τη κακή διατροφή και τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό αναφέρεται για να δείξουμε πως οι παθήσεις που σχετίζονται με τη καρδιά είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, και πως δεν ευθύνεται γι’ αυτό ο εμβολιασμός. Προς επίρρωση αυτού, παραθέτουμε και τη περίπτωση των ΗΠΑ, όπου έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 220 εκ. άνθρωποι, και από το Μάρτιο του 2020 έως και τον Οκτώβριο του 2021 οι μέσοι καθημερινοί θάνατοι από καρδιολογικά αίτια και άλλες ασθένειες σε γενικές γραμμές δεν παρουσίασαν σημαντική μεταβολή από την αρχή της χορήγησης των εμβολίων κατά του κορονοϊού και εντεύθεν, όπως φαίνεται στο ακόλουθο διάγραμμα.

Σίγουρα τα εμβόλια έχουν το καθένα τις δικές του παρενέργειες, γι’ αυτό καλό θα είναι ο καθένας πριν εμβολιαστεί να έχει πάρει πρώτα την έγκριση του προσωπικού του ιατρού, αλλά αν υπήρχε κάποια ισχυρή συσχέτιση με τις σοβαρές παρενέργειες που παρουσιάζουν τα εμβόλια, και αυτές αποτελούσαν πλέον μία δεδομένη και υφιστάμενη αιτία θανάτου μέσω κάποιων ασθενειών που θα προκαλούσαν, τότε θα έπρεπε στο προαναγραφόμενο χρονικό διάστημα να είχε γίνει εμφανής, αφού από το ιστορικό των εμβολιασμών (όχι μόνο κατά του κορονοϊού, αλλά και προγενέστερων ασθενειών) έχει προκύψει το συμπέρασμα, πως όσες σοβαρές παρενέργειες ενδέχεται να προκύψουν και να οφείλονται σε αυτόν, εμφανίζονται κατά κύριο λόγο εντός του πρώτου διμήνου από τη χορήγηση του εμβολίου.


Πηγή: Statista,

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως είναι αλήθεια ότι σε παγκόσμιο επίπεδο έχει παρατηρηθεί αύξηση των θανάτων από διάφορες άλλες αιτίες εκτός του κορονοϊού συγκριτικά με τα έτη πριν την πανδημία, όπως διαβήτης, καρκίνος, αλτσχάιμερ, πάρκινσον, εγκεφαλικά επεισόδια κ.α., όμως όπως επισημαίνουν οι ειδικοί και όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες, αυτό είναι απότοκο του γεγονότος πως πολλοί άνθρωποι δεν προβαίνουν στις απαραίτητες προγνωστικές εξετάσεις, για να προλάβουν τις ασθένειες που προκύπτουν, λόγω της πανδημίας και του φόβου της μετάδοσης του κορωνοϊού, γι’ αυτό και το εν λόγω φαινόμενο προέκυψε τα δύο τελευταία έτη που μαίνεται η πανδημία και δεν αφορά τον εμβολιασμό. Πάνω σε αυτό έχει προταθεί και η άποψη πως ευθύνη φέρει και το γεγονός της ψυχολογικής πίεσης που ασκήθηκε από τη πανδημία, επιβαρύνοντας την υγεία πολλών ανθρώπων, αποτελώντας έναν παράγοντα που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, αφού πολλοί άνθρωποι περιόρισαν την ατομική τους φροντίδα σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα της υγεία τους.

Δρ. Δημήτρης Μπατάκης:

Πολυτεχνείο Κρήτης, Εργαστήριο Financial Engineering Μ.Sc. LSE International Health Policy, M.Sc. Health Economics and Management

Μανώλης Καρακώστας:

M.Sc. Διοίκησης Επιχειρήσεων Επαγγελματίας Υγείας – Ερευνητής

θάνατοιεμβόλιοΚορονοϊός