Τα κόμματα οφείλουν να αλλάξουν την κοινωνία-ζούγκλα του σήμερα
Βασίλης ΛυριτζήςΠάνε εκείνες οι εποχές που την κοινωνία διαπερνούσαν κάθετα αλλά και οριζόντια µεγάλες ευρύτατες και διακριτές γραµµές που έδιναν τον τόνο και τα χαρακτηριστικά της.
Τέλη της δεκαετίας του ’70 αλλά και τη δεκαετία του ’80 έβλεπες καθαρά και τις πολιτικές κατευθύνσεις και τις κοινωνικές διαδροµές.
Νεολαία που διάβαζε και αναζητούσε στη µεγάλη της πλειονότητα, ενεργή νέα γενιά που έψαχνε διεξόδους πέρα από τα καθιερωµένα, το έβλεπες, το ζούσες, µια γενιά σε κίνηση. Σε κίνηση µεν, αλλά µε σταθερές αξίες, αρχές και επιλογές.
Πόσο γρήγορα αλλάζουν τα πράγµατα, και όχι µόνο µέσα από την ισχυρή οικονοµική πίεση.
Η Ελλάδα του ’80 µετατράπηκε και µέσα από το χάος των διεθνών αλλαγών, του ορυµαγδού και του βοµβαρδισµού αντιφατικών αντιλήψεων, που επηρέασαν και το εσωτερικό και το µετέτρεψαν σε ένα κυριολεκτικά ελβετικό κοινωνικό τυρί χωρίς αρχή και αρχές, µέσο και µέτρο, τέλος και ολοκλήρωση.
Απόψεις που αλλάζουν µε την ώρα, συµπεριφορές απολύτως αντιφατικές, που µπορεί να κινούνται από την άκρα λαϊκή ∆εξιά µέχρι και τη λεγόµενη πατριωτική Αριστερά. ∆εξιοί που συµπεριφέρονται ως σύγχρονοι Ευρωπαίοι φιλελεύθεροι και παλιοί αριστεροί που στα γεράµατα ανακάλυψαν το «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια».
∆εν πρόκειται περί καµιάς πολιτικής υποκρισίας και καιροσκοπισµού, είναι ένα χάος ιδεολογικό και πολιτικό που αντικατοπτρίζει µια αντίστοιχη κοινωνική κατάσταση.
Κυρίαρχος λόγος ο άκρατος εγωκεντρισµός και η διάλυση κάθε ενιαίου, συνδετικού ιστού.
Και για να το σοβαρέψουµε λιγάκι, και επειδή οι κοινωνίες δεν γίνεται να ζουν σαν ζούγκλες, τα κόµµατα έχουν µπροστά τους ένα µεγάλο καθήκον. Καλή η εκλογική µάχη, ακόµα καλύτερος ο αγώνας για την εκλογική νίκη, επιθυµητά τα σαφή διαφορετικά προγράµµατα, όµως εξακολουθούν και απευθύνονται σε ανθρώπους και, υποτίθεται, σε οργανωµένες κοινωνίες.
Η δική µας κοινωνία, τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια, έχει πάψει να έχει τέτοια χαρακτηριστικά.
Κι αν δεν υπάρξει γρήγορα µια κοινή πορεία αναστροφής, όλα τα υπόλοιπα θα αφορούν έναν στενό κύκλο ανθρώπων µε τους πολλούς στο περιθώριο.
- Προσωπικός γιατρός: Γιατί υποχρεώνει η κυβέρνηση ιατρικό προσωπικό χωρίς ειδικότητα να παρέχει υπηρεσίες – Οι ελλείψεις και τα κονδύλια
- Κοινωνική ατζέντα προτάσσει η κυβέρνηση - Σπριντ 40 ημερών στη Βουλή με νέα μέτρα
- ΣΥΡΙΖΑ: Προχωρά στην εκλογή προέδρου αγνοώντας δημόσια τη διάσπαση Κασσελάκη – Τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι «διασπαστές»
- Ο Έλον Μασκ επικεφαλής στο νέο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ – Ποιος αναλαμβάνει το Άμυνας