Απόψεις|03.02.2019 16:46

Κυβερνητική επιχείρηση με κωδικό «151»

Βούλα Κεχαγιά

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος το περιέγραψε ως «θεσµική εκκρεµότητα». Η ιδιόµορφη κατάσταση -απολύτως όµως συµβατή µε το Σύνταγµα- να έχει λάβει η κυβέρνηση εµπιστοσύνη από 151 βουλευτές, όµως το κυβερνών κόµµα, ο ΣΥΡΙΖΑ, να µη διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι που δηµιουργεί διάδροµο για την αντιπολίτευση να οδηγεί τη συζήτηση σε µη διαπιστωµένο «τεκµήριο πλειοψηφίας» στις ψηφοφορίες που διενεργούνται στη Βουλή. Βεβαίως εάν η κυβέρνηση δεν εξασφάλιζε τους 151 στις ονοµαστικές, τότε θα είχαν εξεγερθεί και τα έδρανα της Βουλής, µέχρι και τα καπάκια από τις γκαζόζες, κατά του Μεγάρου Μαξίµου.

Η συζήτηση γύρω από τους 151 είναι λογικό να τροφοδοτείται από την αντιπολίτευση που αναζητά θεσµικά ελλείµµατα για να υπερτονίσει την «απονοµιµοποίηση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ προτού καλά καλά αρχίσει ο Καµµένος τα τσαλίµια και τις απειλές, η Πειραιώς διέκρινε ζήτηµα πολιτικής σταθερότητας, ενοχλούµενη για το γεγονός πως άλλη πλειοψηφία παρέσχε την εµπιστοσύνη στον Τσίπρα και άλλη υπερψήφισε τη Συµφωνία των Πρεσπών. Σε δουλειά να βρισκόµαστε. Οµως είναι και αυτή µια µορφή άσκησης αντιπολίτευσης.

Το εντυπωσιακό µέσα σ’ αυτήν τη βαβούρα είναι πως αυτήν την ιδιόµορφη κοινοβουλευτική κατάσταση επιχειρούν να «αξιοποιήσουν» βουλευτές της συµπολίτευσης, κάνοντας τραµπολίνο πάνω σε εύθραυστες ισορροπίες. Ως εκ τούτου, η είδηση από την πρόσφατη τηλεοπτική εµφάνιση της Θ. Μεγαλοοικονόµου δεν ήταν πως έσπασε το εµπάργκο στον ΣΚΑΪ, αλλά η παρότρυνσή της προς τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν ενοχλείται, «να µε διαγράψουν». Η ευκολία µε την οποία η βουλευτής προκαλεί το κόµµα, στο οποίο πλέον έχει ενταχθεί ως µέλος της Κοινοβουλευτικής του Οµάδας, να τη διώξουν µάλλον αποδυναµώνει το «τεκµήριο αθωότητας».

Όμως όλη αυτή η αναταραχή στη Βουλή έχει και την οµορφιά της. Οι ονοµαστικές ψηφοφορίες, προκαλούµενες από την αντιπολίτευση ή τη συµπολίτευση, εκ των πραγµάτων συµβάλλουν στην αναβάθµιση του Κοινοβουλίου και του ρόλου των βουλευτών. Ασχέτως εάν ξεβολεύουν ορισµένους που είχαν συνηθίσει σε ρόλο επισκέπτη της Βουλής, κάνοντας προκρατήσεις αεροπορικών εισιτηρίων σε βάθος εξαµήνου.

Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση θα έχει διασφαλισµένους τους 151+ σε κάθε ψηφοφορία για νοµοθετήµατα που θα έρθουν από εδώ και πέρα. Θα ήταν περίεργο τα κόµµατα να αρνηθούν να ψηφίσουν τη ρύθµιση για την πρώτη κατοικία και παράδοξο για όσους ανεξάρτητους έδωσαν ψήφο εµπιστοσύνης να κάνουν πίσω σε επιµέρους ζητήµατα.

Μέγαρο Μαξίμουεκλογέςκυβέρνηση