Απόψεις|10.03.2022 11:34

Golden Visa: Το επενδυτικό αποτύπωμα των Ρώσων

Θεμιστοκλής-Ανδρέας Μπάκας

Το πρόγραμμα «golden visa» έχει αποδώσει άνω των 3 δισ. ευρώ από επενδύσεις σε ακίνητα, από αγοραστές οι οποίοι απέκτησαν άδεια παραμονής οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η απήχηση του προγράμματος ««golden visa» ως το φθηνότερο πρόγραμμα στην Ε.Ε , αλλά και γενικότερα οι αποδόσεις της ελληνικής κτηματαγοράς , εκτόξευσαν τις επενδύσεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων περιορίστηκαν άγγιξαν το 1 δις ευρώ, έναντι 875 εκατ. ευρώ το 2020 και 1,45 δις ευρώ το 2019. Υπενθυμίζεται ότι το 2018 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για τις ξένες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, καθώς το σχετικό ποσό εκτινάχθηκε κατά 172%, σε 1,12 δισ., από 414,7 εκατ. το 2017, όταν και πάλι είχε καταγραφεί σχεδόν διπλασιασμός από τα 222,4 εκατ. του 2016.

Το πρόγραμμα χορήγησης «golden visa» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015,338το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.

Αν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν και τα μέλη των οικογενειών των επενδυτών στα οποία χορηγήθηκε άδεια διαμονής αγγίζουμε συνολικά τις 28.773 άδειες διαμονής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τους σχετικούς πίνακες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, το 66,44% (6.391) των επενδυτών που έχουν λάβει άδεια διαμονής με ελάχιστη επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ακίνητη περιουσία είναι Κινεζικής υπηκοότητας, ενώ μόλις το 6,43% (619 επενδυτές) Τουρκικής υπηκοότητας καταλαμβάνοντας τη 2η θέση και 6,22% (599 επενδυτές) Ρωσικής υπηκοότητας που καταλαμβάνουν τη 3η θέση . Κατανοούμε ότι η εγχώρια golden visa σε μεγάλο ποσοστό – σχεδόν αποκλειστικά, έχει στηριχτεί από επενδυτές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ενώ οι επενδυτές Τουρκικής και Ρωσικής υπηκοότητας υπολείπονται κατά πολύ.

Η συμμετοχή των Ρώσων επενδυτών στο εγχώριο πρόγραμμα golden visa διαχρονικά, από την έναρξη του προγράμματος έως και σήμερα, δεν είναι η αναμενόμενη και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι μετά τον αποκλεισμό των Ρώσων επενδυτών από το άνωθεν πρόγραμμα ως μέτρο κυρώσεων της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα αποτελέσει «πλήγμα» για το εγχώριο πρόγραμμα golden visa.

Το αποτύπωμα των Ρώσων επενδυτών στην εγχώρια κτηματαγορά περιορίζεται κυρίως σε ακίνητα υψηλών προδιαγραφών κυρίως στα νησιά παγκοσμίου φήμης της χώρας μας ( Μύκονο, Σαντορίνη, Ρόδο) καθώς και στα Νότια Προάστια της Αττικής, επενδυτικό αποτύπωμα μικρής κλίμακας σε σχέση με τους λοιπούς αλλοδαπούς επενδυτές . Έντονο, επενδυτικό αποτύπωμα Ρώσων καταγράφεται κυρίως σε παραθεριστικές κατοικίες στη Χαλκιδική και στην Κρήτη .

Γενικότερα, το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ρώσων στην εγχώρια κτηματαγορά δεν καταγράφεται έντονο, δεν μπορεί να συγκριθεί με τους Κινέζους και τους Ισραηλινούς που τους χαρακτηρίζει έντονο και αμείωτο επενδυτικό ενδιαφέρον είτε μέσω ιδιωτικών κεφαλαίων (που δεν στοχεύουν στην golden visa), είτε μέσω επενδυτικών σχημάτων (funds). Μη ξεχνάμε ότι μπορεί οι Ισραηλινοί να μην αποτελούν βασικούς επενδυτές του προγράμματος golden visa, αλλά αποτελούν βασικούς επενδυτές της εγχώριας κτηματαγοράς τόσο για αυτοτελή κτίρια, είτε μεμονωμένων διαμερισμάτων με στόχο την άμεση ανακαίνιση και μεταπώληση, είτε την εκμετάλλευση μέσω μακροχρόνιων συμβατικών μισθώσεων.

Αντιθέτως, οι Ρώσοι έχουν «δείξει» έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον στον κλάδο της ακίνητης περιουσίας στην Κύπρο και στην Αγγλία. Συγκεκριμένα στην Αγγλία, από το 2008 που εισήχθη το πρόγραμμα βίζας Tier 1 Investor (2 εκατομμύρια λίρες ελάχιστο ποσό επένδυσης) έως και τα τέλη Μαρτίου 2020, έχει εκδώσει 2.581 βίζες σε Ρώσους πολίτες.

Ένα σενάριο που ευχόμαστε να μην ευοδωθεί, άμεσα συναρτώμενο με το χρόνο και τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας – Ουκρανίας καθώς και των σχετικών κυρώσεων, αποτελεί η σχέση «αλληλεξάρτησης» της Ρωσίας με την Κίνα. Μπορεί, οι Ρώσοι επενδυτές να έχουν αποκλειστεί από το πρόγραμμα golden visa, αλλά μη ξεχνάμε ότι η απάντηση των Ρώσων στις κυρώσεις, μπορεί να μην έρθει «ευθέως» από τους ίδιους αλλά από φιλικά προσκείμενες χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Σε ενδεχόμενη «απαίτηση» των Ρώσων ως αντικυρώσεις, για μη επενδύσεις Κινεζικών κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο «πλήγμα» στο εγχώριο πρόγραμμα golden visa που είναι άμεσα εξαρτώμενο σύμφωνα με τα στοιχεία από τα Κινεζικά κεφάλαια , και εν τέλει στην ελληνική κτηματαγορά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα Κινεζικά κεφάλαια, οι Κινέζοι επιχειρηματίες, σε μεγάλο ποσοστό είναι άμεσα «εξαρτώμενοι» από την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα άνωθεν αποτελούν ένα ακραίο σενάριο που δεν θα ευοδωθεί, επικρατώντας η λογική και το αίσθημα πραγματικής ειρήνης με στόχο ο πόλεμος στην Ουκρανία άμεσα να αποτελεί παρελθόν και «μαύρη» σελίδα για την παγκόσμια κοινότητα που όλες οι δυνάμεις θα επιδιώξουν εμπράκτως να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρόμοια ενέργεια στο μέλλον.

ειδήσεις τώραreal estateΡωσίαGolden Visa