Απόψεις|09.04.2022 23:10

Απλά Κατανοητά: Προς τα Εμπόλεμα Στρατόπεδα

Χαρίτων Σαρλ Χιντήρογλου

Οι προβλέψεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία καθημερινώς παραπαίουν. Αλλιώς τα περιμέναμε αλλιώς μας βγήκαν. Η ιστορία επαναλαμβάνεται; Μάλλον ναι. Σίγουρα, όμως, με διαφορετικές εντάσεις. Ο άμαχος πληθυσμός πληρώνει το κόστος μιας κερδοσκοπίας με παιχνίδια εξουσίας. Η υποκρισία περισσεύει, οι ψευδείς ειδήσεις γίνονται χόμπι, ο διχασμός κυριεύει και όλοι "χαίρονται" που δεν βρίσκονται στη θέση των δύστυχων.   

Ένας κόσμος διχασμένος. Από τη μια οι φιλελεύθερες "δημοκρατίες" του δυτικού κόσμου και από την άλλη οι "μοναρχίες" του υπόλοιπου. Όλοι μαζί κατοικούμε στον ίδιο πλανήτη. Όλοι νομίζουν πως οι καταστροφές του ενός δεν  αφορούν τον άλλον. Ο καθένας μπορεί να το βλέπει από πολλές πλευρές. Οι αχόρταγοι το βλέπουν ως ευκαιρία, (-να θα ξανακτίσουμε την Ουκρανία)· άλλοι ως ηγέτες (δίνουμε μαθήματα για να θυμούνται πως οι ισχυροί πάντα έχουν το πάνω χέρι…). Υπάρχουν και κάποιοι που μένουν στις έννοιες του θυμικού δικαίου. Οι τελευταίοι μάλλον δεν έχουν καταλάβει πως όταν θα έρθει η σειρά τους/μας, τότε θα είναι/είμαστε μόνοι και θα αναζητούν συμμάχους, βεβαίως όχι σαν τους Δαναούς. Μόνοι μας θα είμαστε και ελάχιστοι θα μας σκέφτονται.

Τα προβλήματα, όμως, που βιώνει ο πλανήτης εδώ και χρόνια τα έχουμε μάλλον ξεχάσει. Ξεχάστηκε η κλιματική αλλαγή, ο κατακερματισμό των εδαφών, η ρύπανση κ.ό.κ. Πολλοί αναφέρονται στην επισιτιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Δεν αναφέρονται όμως καθόλου στο ζήτημα της ποιότητας των τροφών. Αναφέρονται στους σιτοβολώνες της Ευρώπης (Ουκρανία – Ρωσία) με τους χιλιάδες τόνους σιτηρών και άλλων διατροφικών προϊόντων που εισάγονται από αυτές τις χώρες. Δεν αναφέρονται για το χρόνο εξυγίανση των εδαφών που απαιτείται εξαιτίας των βομβαρδισμών που δέχθηκαν τα εδάφη της ευρύτερης περιοχής. Άραγε θα γίνουν μετρήσεις βαρέων μετάλλων στα εδάφη των εμπόλεμων ζωνών; Οι πέριξ αυτών των περιοχών χώρες νομίζουν πως δεν τους αφορά αυτή η ρύπανση; Η ατμόσφαιρα δεν έχει σύνορα. Το ξέρουν όλοι. Με τις πρώτες βροχές τα εδάφη θα ξεπλένονται για να καταλήγουν στα ποτάμια συστήματα των περιοχών που καταλήγουν στη Μαύρη Θάλασσα και ακολούθως στη Μεσόγειο. Και η τροφική αλυσίδα θα μας τα φέρει στο πιάτο μας. Οι πολεμικές συρράξεις δεν οδηγούν πουθενά. Απλά βάζουμε τα ουσιαστικά προβλήματα της ανθρωπότητας κάτω από το χαλί.

Άραγε η χώρα μας έχει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων κρίσεων; Είναι σε θέση να οργανώσει δράσεις υπερβατικές για τη διάσωση της εθνικής οικονομίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας κ.ά. Από αυτά που βλέπω και ακούω, φοβάμαι πως για μια φορά ακόμα τρις λαλούν και δυο χορεύουν. Πέρασαν τόσα χρόνια κρίσεων και ακόμα δεν στάθηκε δυνατό να οργανωθεί ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ). Τι κρίμα.

Σε κάθε περίπτωση όλοι βρισκόμαστε σε ένα καράβι που ταξιδεύει με 12 μποφόρ και στην καπετανιάρα βρίσκονται πολλοί ανεγκέφαλοι.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώρα