Μάνφρεντ Βέμπερ: Ενας σκληρός επισκέπτης
Χρήστος ΜαχαίραςΟ Γερµανός επικεφαλής της κοινοβουλευτικής οµάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στο Ευρωκοινοβούλιο και υποψήφιος για την προεδρία της Κοµισιόν είναι πρόσωπο που εκπροσωπεί εδώ και χρόνια τη «βαριά γραµµή» του ευρωπαϊκού συντηρητικού χώρου. Μπορεί η πρόσφατη παρουσία του στην Αθήνα να συνδυάστηκε µε µια δήλωση µελλοντικής χαλάρωσης του δηµοσιονοµικού κορσέ -ο Βέµπερ άνοιξε το παράθυρο µείωσης των πρωτογενών πλεονασµάτων- αλλά στις Βρυξέλλες και οι πέτρες ακόµα ξέρουν ότι υπήρξε κεντρικό πρόσωπο του «µπλοκ Σόιµπλε» και όσων επιζητούσαν µε πάθος το καλοκαίρι του 2015 την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η επιλογή του Bαυαρού χριστιανοκοινωνιστή για την προεδρία της Κοµισιόν είναι καρπός της µετατόπισης ενός µεγάλου τµήµατος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς σε θέσεις που στενεύουν την ευρωπαϊκή ιδέα και αναθεωρούν σε σηµαντικό βαθµό το «δόγµα Μέρκελ» για τις µεταναστευτικές ροές και την κοινοτική αλληλεγγύη. Ο Βέµπερ, αν τα καταφέρει, δεν θα διαδεχθεί απλά τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η υποψηφιότητά του εκφράζει όσους πιστεύουν ότι η Ευρωδεξιά µπορεί να ανακόψει τις φυγόκεντρες τάσεις και να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες, ανακτώντας την πατρότητα των πολιτικών πυγµής που νέµεται αποκλειστικά ο χώρος του ακροδεξιού λαϊκισµού.
Ο ίδιος, µιλώντας στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ, που πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα, υπήρξε εξαιρετικά διαφωτιστικός, υπογραµµίζοντας µε τον τρόπο
του τις τάσεις που πλέον κυριαρχούν. Οπως είπε, «οι λαϊκιστές αποτυγχάνουν στο Μεταναστευτικό. Οι σοσιαλιστές και οι κοµµουνιστές, όπως ο Τσίπρας στην Ελλάδα, δεν µπορούν να προστατεύσουν τα σύνορα. Μιλάνε όλη την ώρα για τα ανθρώπινα δικαιώµατα, που βεβαίως είναι ένα ζήτηµα. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές µιλάνε µόνο για φραγµό, αλλά δεν έχουν τους ανθρώπους στο µυαλό τους. Η δική µας πολιτική είναι η λύση».
Είπε κι άλλα ο Μάνφρεντ Βέµπερ στη «Μεγάλη Βρετάνια»... Για να µην υπάρξει µάλιστα καµιά παρανόηση, έσπευσε να υπενθυµίσει µια παλιότερη θέση του µέντορά του Βόλφγκανγκ Σόιµπλε, σύµφωνα µε την οποία δεν υπάρχει ευρωπαϊκός Νότος και ευρωπαϊκός Βορράς, αλλά ∆εξιά και Αριστερά «Στην Ισπανία» είπε «το ζήτηµα δεν έχει να κάνει µε Βορρά και Νότο, αλλά µε το εάν κυβερνά ο Μαριάνο Ραχόι ή ο Σάντσεθ». Και συµπλήρωσε: «Εχουµε έναν αριστερό που κυβερνά τώρα αντί ενός δεξιού», βάζοντας πιθανόν σε σκέψεις τον παρακαθήµενό του Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος έχει αναγάγει σε απόλυτο αξίωµα τη θέση ότι «η αντίθεση συντηρητικών-προοδευτικών απηχεί ανάγκες άλλων εποχών».
Ποιος είπε ότι ο ευρωπαϊκός διπολισµός είναι µια φαντασίωση των σοσιαλδηµοκρατών, των αριστερών και των οικολόγων; Με τις ευρωεκλογές στον ορίζοντα, το αφήγηµα Βέµπερ αποτελεί την πλήρη επιβεβαίωση όσων θεωρούν ότι στις κάλπες θα συγκρουστούν δυο οπτικές για το αύριο της Ευρώπης, στο περιβάλλον που συνθέτουν η αφύπνιση των εθνικισµών και η έκρηξη της ακροδεξιάς