Απόψεις|14.02.2019 14:46

Ταµείο περισυλλογής και προσευχής

Ευάγγελος Χεκίμογλου

Το Κόµµα Μου διαφωνεί µε την κυβέρνηση για το ζήτηµα της εκκλησιαστικής περιουσίας και τη µισθοδοσία των κληρικών (Να συσταθεί, δηλαδή, ένα ταµείο αξιοποίησης που θα αξιοποιήσει την εκκλησιαστική περιουσία, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για την πληρωµή των ιερέων µέσω του συστήµατος µισθοδοσίας των δηµοσίων υπαλλήλων). Και τούτο διότι έτσι δεν πρόκειται να επιτευχθεί ποτέ ο διαχωρισµός Κράτους και Εκκλησίας.

Εµείς έχουµε να προτείνουµε έναν καλύτερο και αποτελεσµατικότερο τρόπο. Αντί να εκχωρηθεί η εκκλησιαστική περιουσία στο ∆ηµόσιο για να πληρώνονται οι ιερείς, να εκχωρηθεί η κρατική περιουσία στην Εκκλησία προκειµένου να πληρώνονται οι δηµόσιοι υπάλληλοι. Το οργανωτικό σχήµα θα είναι το Ταµείο Περισυλλογής (µε αρχικά ΤΑΠΕΡ) και θα έχει επικεφαλής δώδεκα επισκόπους οι οποίοι θα προσεύχονται για την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Το γεγονός ότι η αξιοποίηση της περιουσίας αυτής παραµένει στόχος ανεκπλήρωτος από συστάσεως ελληνικού κράτους είναι πρόσθετος λόγος για να φροντίζουν το θέµα επίσκοποι, οι οποίοι στα δύσκολα θα αναπέµπουν και καµία δέηση. Στο µεταξύ, οποιαδήποτε άλλη επιτροπή απλώς θα εκφράζει επιφυλάξεις. Ετσι θα αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία (α) ότι είναι άθλος να πληρώνεις κάθε µήνα 700.000 ανθρώπους (β), ότι άλλο πράγµα ο µισθός βρέξει-χιονίσει και άλλο να µαζεύεις ευρώ-ευρώ τα ενοίκια και να σε φεσώνει ο ενοικιαστής. Χώρια που σου έρχεται «καπάκι» ο φόρος.

Βέβαια, τους µητροπολίτες θα τους σέβονται οι νοικάρηδες και θα πληρώνουν τα ενοίκια εγκαίρως. Επιπλέον, παίζει η λύση του Airbnb. Ωστόσο, η αγωνία θα υπάρχει πάντοτε, και στα τέλη κάθε µήνα θα µαζεύονται οι δηµόσιοι υπάλληλοι έξω από την Αρχιεπισκοπή για να µάθουν αν συγκεντρώθηκαν τα χρήµατα και αν θα πληρωθούν, ή µήπως δυστρόπησαν οι ενοικιαστές της κρατικής περιουσίας και δεν γέµισε το ΤΑΠΕΡ µε παραδάκι.

Κυρίως, όµως, ο στόχος της πρότασής µας είναι η αποκοπή του Κράτους από την Εκκλησία. ∆ιότι, αν η Εκκλησία πληρώνει τους δηµοσίους υπαλλήλους από την κρατική περιουσία, τότε θα πληρώνει και τους ιερείς. Ετσι, το Κράτος δεν θα έχει καµία ανάµειξη στη µισθοδοσία τους. Μάλιστα, µπορεί να εκχωρήσει στο ΤΑΠΕΡ και την αναθεώρηση του Συντάγµατος ώστε να σταµατήσουν οι καβγάδες στη Βουλή και, επιτέλους, να είµαστε όλοι αδελφωµένοι και χωριστά Κράτος και Εκκλησία 

κληρικοί