Απόψεις|15.02.2019 12:41

Τουρκία-ΗΠΑ: Ρητορική και αντίκρισµα

Γιώργος Καπόπουλος

Μέχρι στιγµής, Τουρκία και ΗΠΑ αδυνατούν να βρουν µια κοινά αποδεκτή µεθόδευση για το Κουρδικό στη Συρία, χωρίς όµως να έχουν προχωρήσει σε µη αντιστρέψιµη ρήξη, διατηρώντας ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας.

Όµως την ίδια στιγµή -τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο- η Αγκυρα επιµένει ότι θα προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστηµάτων S-400, παρά την ξεκάθαρη προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα προχωρήσει ούτε η πώληση πυραυλικών συστηµάτων Πάτριοτ αλλά ούτε και η παράδοση των µαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Το πρόβληµα περιπλέκεται περισσότερο από τη στιγµή που έχει καταβληθεί το µεγαλύτερο µέρος του ποσού αγοράς των S-400 (οι οποίοι κατασκευάζονται), ενώ Τούρκοι πιλότοι εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα πρώτα F-35, στο πρόγραµµα κατασκευής των οποίων µετέχει η Τουρκία! Η όποια τελική επιλογή της Αγκυρας θα έχει µεγάλο κόστος σε ό,τι αφορά τις διµερείς σχέσεις, είτε µε τις ΗΠΑ είτε µε τη Ρωσία.

Η παραλαβή των S-400 δεν θα οδηγήσει µόνο στην καθυστέρηση της παράδοσης των F-35 αλλά και στην επιβολή κυρώσεων από το Κογκρέσο. Είναι προφανές ότι η διαµάχη ΗΠΑ - Τουρκίας για τους S-400 αντικατοπτρίζει την κυρίαρχη στην Ουάσιγκτον πεποίθηση ότι η Άγκυρα διαθέτει µεν το περιθώριο τακτικών ελιγµών µε τη Μόσχα -κατά κύριο λόγο- και την Τεχεράνη -κατά δεύτερο-, αλλά σε καµιά περίπτωση δεν σχεδιάζει ανατροπή συµµαχιών.

Άλλωστε, για τη Ρωσία η Τουρκία έχει µεγαλύτερη αξία ως δυσαρεστηµένος σύµµαχος των ΗΠΑ, παρά σε κατάσταση µετωπικής σύγκρουσης µε την Ουάσιγκτον. Είναι βέβαιο ότι στο παρασκήνιο η αµερικανική πλευρά γνωρίζει υπό ποιες προϋποθέσεις και ανταλλάγµατα στη Βορειοανατολική Συρία ο Ερντογάν θα ήταν πρόθυµος να αναλάβει το κόστος της µαταίωσης της αγοράς των S-400.

Σήµερα, Παρασκευή, λήγει και η προθεσµία άτυπης απάντησης που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στην Τουρκία για το τι µέλλει γενέσθαι µε τους S-400

ΤουρκίαS-400ΗΠΑ